Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

6 Tips over wat te doen met een restschuld

Als je een huis gaat verkopen, kan het zijn dat je te maken krijgt met een restschuld. Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels aangepast. De eventuele rente die je moet betalen is dan niet meer aftrekbaar van de belasting. Lees verder voor tips wat je moet doen als je een restschuld hebt.  

1. Praat met je bank 

Als je ziet dat je te maken krijgt met een restschuld, is het een goed idee om in overleg te gaan met je bank. In sommige gevallen is het zelfs verplicht. Als je het geld niet hebt om de restschuld op te vangen en de hypotheek helemaal af te lossen, mag je je huis vaak helemaal niet verkopen. Je moet dan eerst toestemming van de bank hebben. De bank kan daarnaast misschien helpen bij het vinden van een oplossing voor de restschuld.

2. Kijk of je kunt aflossen met spaargeld

Denk daarbij niet alleen aan spaargeld op de bank, maar ook aan geld dat je hebt belegd in bijvoorbeeld aandelen. Kijk ook naar vermogen dat je fiscaal gunstig hebt gespaard. Veel woningkopers hebben in het verleden een spaarproduct aangeschaft waarmee ze gebruik konden maken van belastingvoordelen. Denk dan aan een kapitaalverzekering, of een bankspaarrekening. Je kunt het geld in deze spaarpot nu al gebruiken voor aflossing van je restschuld. Laat je hierover adviseren als je denkt dat dit een optie is. 

3. Neem je restschuld op in je nieuwe hypotheek 

Als je een nieuw huis koopt, dan kan de restschuld soms onderdeel worden van de hypotheek voor dit nieuwe huis. Hou er daarbij rekening mee dat er een maximum is aan het bedrag dat je kunt lenen. De bank berekent op basis van je inkomen hoeveel je mag lenen. De regel dat de lening niet hoger mag zijn dan 100 procent van de waarde van het huis geldt niet voor restschulden. Als je genoeg verdient om de hypotheek voor je nieuwe huis en de restschuld te lenen, dan kan dat.

De bank mag beslissen om geen gebruik te maken van deze uitzonderingsregeling. Veel banken zijn terughoudend met het geven van hypotheken die veel hoger zijn de woningwaarde. Laat je goed informeren over de mogelijkheden.

4. Restschuld aflossen met persoonlijke lening

Koop je geen nieuw huis, of is de restschuld opnemen in een nieuwe hypotheek geen optie, dan kun je proberen het geld op een andere manier te lenen. Dit kan bijvoorbeeld met een persoonlijke lening. Je kunt de bank waar je de hypotheek had genomen vragen of ze de restschuld om willen zetten in een persoonlijke lening. Hou er wel rekening mee dat banken voor dit soort leningen een hogere rente rekenen dan voor hypotheken.

5. Renteaftrek voor restschuld

Als je het geld voor de restschuld leent, krijg je een belastingvoordeel. Net als bij een hypotheek kun je de rente die je betaalt aftrekken bij je belastingaangifte. Deze maatregel geldt voor leningen die tussen 29 oktober 2012 en 1 januari 2018 worden verstrekt. Je moet wel aangeven bij je belastingaangifte dat je de rente wilt aftrekken. Je kunt de rente niet aftrekken als je na 1 januari 2018 een restschuldlening afsluit.

De renteaftrek geldt voor vijftien jaar. Daarna vervalt dit belastingvoordeel en stijgen de kosten voor de lening. Hou daar rekening mee als je de lening afsluit. 

6. Belastingvrije schenking

Vanaf 2017 mag iedereen je eenmalig belastingvrij een groot bedrag schenken voor je eigen huis. Het maximale bedrag van deze schenking is vanaf 2017 €100.000. Je kunt deze regeling ook gebruiken om een restschuld af te lossen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina