U bent hier:Home>Hypotheek>Restschuld hypotheek
Thema Hypotheek

4 tips voor wat je kunt doen met een restschuld

Bij het verkopen van je huis krijg je misschien te maken met een restschuld. De verkoopprijs is dan lager dan je hypotheekschuld. Bekijk hier tips voor wat je kunt doen als je een restschuld hebt.  

Op deze pagina

  1. Praat met je hypotheekaanbieder

  Denk je dat er een restschuld overblijft na de verkoop van je woning? Ga dan op tijd in gesprek met je hypotheekaanbieder. Soms is dat zelfs verplicht. Bekijk dit in de voorwaarden van je hypotheek.

  Een restschuld is ook voor je hypotheekaanbieder niet fijn. De kans is hierdoor kleiner dat de volledige schuld wordt terugbetaald. Daarom moeten ze soms toestemming geven voor de verkoop.

  Je hypotheekaanbieder kan je misschien ook helpen bij het vinden van een oplossing voor de restschuld. Als je een hypotheek met NHG hebt dan kijken ze bijvoorbeeld of de NHG je schuld kan kwijtschelden.

  2. Gebruik spaargeld of ander vermogen om af te lossen  

  Heb je spaargeld of beleg je bijvoorbeeld in aandelen? Dan kun je dat geld gebruiken om je restschuld af te lossen. Dat geldt ook voor oude kapitaalverzekeringen of bankspaarrekeningen. Laat je hierover adviseren. Vraag of je dat geld kunt gebruiken zonder dat je belasting moet betalen over de kapitaalverzekering of bankspaarrekening.

  3. Neem de restschuld op in je nieuwe hypotheek 

  Bij het kopen van een nieuwe woning kun je de restschuld soms opnemen in je hypotheek. De hypotheekaanbieder berekent of je hiervoor genoeg verdient. Ook is het belangrijk hoeveel je nieuwe woning waard is. De regel dat de lening niet hoger mag zijn dan 100% van de waarde van het huis geldt niet voor restschulden. Maar er geldt wel een maximum. Dit maximum kan verschillen per hypotheekaanbieder. Ook zijn er aanbieders die geen restschuldfinancieringen verstrekken. Laat je goed informeren over de mogelijkheden.

  Belangrijk om te weten: de rente over restschulden die zijn ontstaan na 1 januari 2018 is niet aftrekbaar.

  4. Restschuld aflossen met persoonlijke lening

  Koop je geen nieuwe woning, of is de restschuld opnemen in een nieuwe hypotheek geen optie? Probeer het geld dan op een andere manier te lenen. Dit kan bijvoorbeeld met een persoonlijke lening. Vraag of de aanbieder jouw restschuld wil omzetten in een persoonlijke lening. Houd er wel rekening mee dat de rente op een persoonlijke lening hoger is dan de hypotheekrente.

  U bent hier:Home>Hypotheek>Restschuld hypotheek