U bent hier:Home>Hypotheek>Restschuld hypotheek
Thema Hypotheek

5 tips over wat je kunt doen met een restschuld

Als je een huis gaat verkopen, kan het zijn dat je te maken krijgt met een restschuld. Dat is het geval als verkoopprijs lager is dan de hypotheekschuld. Vanaf 1 januari 2018 gelden nieuwe regels. De rente over restschulden ontstaan na 1 januari 2018 zijn niet aftrekbaar. Lees verder voor tips wat je moet doen als je een restschuld hebt.  

Rechts vind je een overzicht van de tips op deze pagina.

1. Praat met je bank 

Denk je dat er een restschuld overblijft na de verkoop van je huis? Ga in overleg met je bank of verzekeraar. Soms is dat zelfs verplicht. Bekijk dit in de voorwaarden van je hypotheek. Vaak mag je je huis zelfs zo maar niet verkopen als je niet genoeg geld hebt om de restschuld op te vangen en de hypotheek helemaal af te lossen Dan moet je eerst toestemming van de bank hebben. De bank kan daarnaast misschien helpen bij het vinden van een oplossing voor de restschuld.

2. Gebruik spaargeld of ander vermogen om af te lossen  

Heb je spaargeld of beleg je in bijvoorbeeld aandelen? Dan kun je dat vermogen gebruiken om je restschuld af te lossen. Heb je nog oude kapitaalverzekering of bankspaarrekening? Je kunt het geld in deze spaarpot nu al gebruiken voor aflossing van je restschuld. Laat je hierover vooraf adviseren. Vraag wel of je kunt stoppen zonder dat je belasting moet betalen over de kapitaalverzekering of bankspaarrekening.

3. Neem je restschuld op in je nieuwe hypotheek 

Als je een nieuw huis koopt, dan kan de restschuld soms onderdeel worden van de hypotheek voor dit nieuwe huis. Hou er daarbij rekening mee dat er een maximum is aan het bedrag dat je kunt lenen. De bank berekent op basis van je inkomen hoeveel je mag lenen. De regel dat de lening niet hoger mag zijn dan 100 procent van de waarde van het huis geldt niet voor restschulden. Als je genoeg verdient om de hypotheek voor je nieuwe huis en de restschuld te lenen, dan kan dat.

De bank mag beslissen om geen gebruik te maken van deze uitzonderingsregeling. Veel banken zijn terughoudend met het geven van hypotheken die veel hoger zijn de woningwaarde. Laat je goed informeren over de mogelijkheden.

4. Restschuld aflossen met persoonlijke lening

Koop je geen nieuw huis, of is de restschuld opnemen in een nieuwe hypotheek geen optie? Probeer het geld op een andere manier te lenen. Dit kan bijvoorbeeld met een persoonlijke lening. Je kunt de bank waar je de hypotheek had vragen of ze de restschuld om willen zetten in een persoonlijke lening. Hou er wel rekening mee dat banken voor dit soort leningen een hogere rente rekenen dan voor hypotheken.

5. Belastingvrije schenking

In 2022 kunnen mensen tussen 18 en 40 jaar een eenmalige schenking ontvangen voor de eigen woning, zonder daarover belasting te betalen. Het maximale bedrag voor deze schenking is € 106.671. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Belastingdienst. Je kunt deze regeling ook gebruiken om een restschuld af te lossen. In 2023 geldt een lager bedrag: € 27.231. In 2024 wordt deze regeling afgeschaft.

U bent hier:Home>Hypotheek>Restschuld hypotheek