U bent hier:Home>Coronacrisis en geldzaken>De coronacrisis en je hypotheek
Thema Coronacrisis en geldzaken

De coronacrisis en de gevolgen voor je hypotheek

De coronacrisis kan gevolgen hebben voor de woningmarkt. Denk je dat je binnenkort de hypotheek van je huis niet meer kunt betalen? Of wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Op deze pagina geven we je tips om je op weg te helpen.

Uitstel van betaling van hypotheeklasten?

De meeste hypotheekverstrekkers werken aan de mogelijkheid om tijdelijk te stoppen met het betalen van de rente en aflossing. Bekijk de website van de Consumentenbond voor een overzicht van hypotheekverstrekkers en hun mogelijkheden om uitstel aan te vragen.

Uitstel geeft even lucht. Maar let op: op een later moment zul je die achterstand weer moeten inhalen. Hoe dat gaat, is ook nog niet bekend. 

Wacht niet: Bel je financieel adviseur of hypotheekverstrekker!

Denk je dat je door de coronacrisis binnenkort de rente en aflossing van je hypotheek niet meer kunt betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je financieel adviseur of je hypotheekverstrekker. Je kunt beter te snel bellen. Dan kun je vaak wel afspraken maken met je hypotheekverstrekker.


Soepelere belastingregels rondom het betalen van hypotheeklasten

Maak in 2020 je gebruik van een betaalpauze voor je hypotheek? Dan moet je de rente en aflossing op een later moment alsnog inhalen. Volgens de oude regels van de Belastingdienst moest je dat uiterlijk in 2021 doen. Zo niet, dan was de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

Dat is veranderd. Je hebt nu de keuze uit deze mogelijkheden:

  • Je kunt de aflossingsachterstand inhalen tijdens de rest van de looptijd van je hypotheek
  • Je kunt ook eigen afspraken maken met je bank of verzekeraar: je spreekt af dat je de aflossingsachterstand in bijvoorbeeld 5 jaar inhaalt.

Bespreek deze keuzes met je bank of verzekeraar.

Geen gedwongen verkoop van woningen tot tenminste 1 juli 2020

Hypotheekverstrekkers, banken en verzekeraars gaan tot tenminste 1 juli geen woningen gedwongen verkopen als de eigenaar de hypotheek niet kan betalen. Dat hebben ze afgesproken met de minister Stientje van Veldhoven (Wonen). 

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten?

Heb je een ander huis gekocht of wil je je hypotheek oversluiten? Bel je financieel adviseur of hypotheekverstrekker als je meer wilt weten over de gevolgen van de coronacrisis voor je hypotheek.