U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie
Thema Geldzaken door het jaar

Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie

Hoe hou je ook tijdens je vakantie je geldzaken op orde? 13 tips voor een zorgeloze vakantie. Rechts vind je een overzicht van de tips.

Vliegen vanaf een Nederlandse luchthaven

Wat kun je doen als jouw vlucht door problemen op de luchthaven wordt geannuleerd? Lees meer op de website van de ANWB.

1. Zet op een rij hoeveel je vakantie mag kosten

Hoeveel geld wil je tijdens je vakantie uitgeven? Denk daarover na voor je vertrekt. Bereken ook hoeveel je iedere dag maximaal wilt uitgeven. Hou daarbij ook rekening met kosten voor tolwegen, visa, brandstof, overnachtingen, uitjes of eten en drinken buiten de deur. Ga je naar een land waar ze niet met euro's betalen? Hou rekening met de kosten van geld wisselen en dagelijks veranderende wisselkoersen.

2. Voorkom verrassingen door je uitgaven bij te houden

Neem hiervoor een schrijfblok of kasboek mee of bewaar bonnetjes. Dit helpt om binnen je budget te blijven. Ga je met meerdere mensen op vakantie? Kijk dan eens op Wiebetaaltwat.nl (link naar de website Wiebetaaltwat.nl) om onderlinge uitgaven te verrekenen.

3. Check je verzekeringen

Met een reisverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) kun je je verzekeren voor calamiteiten zoals diefstal of een ongeval. Kijk ook goed naar wat je verzekeraar betaalt als je medische kosten maakt, bijvoorbeeld omdat je naar de huisarts of het ziekenhuis moet.
De basis zorgverzekering vergoedt vaak maar een deel van de kosten voor zorg in het buitenland (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Let op: voor (gevaarlijke) sporten zoals skiën en duiken moet je je extra verzekeren. Denk na over een annuleringsverzekering. Kijk ook goed wat voor jou de beste keuze is: een doorlopende of een eenmalige verzekering.

4. Check of je pechhulp krijgt als je auto stuk gaat

In Nederland rij je misschien alleen korte stukjes. Ga je met je auto op reis? Dan rij je vaak langere stukken en misschien rij je ook sneller. Bekijk hoe je auto verzekerd is en wat je moet regelen als je pech krijgt. Je kunt een abonnement op pechhulp nemen via bijvoorbeeld de ANWB of je autoverzekeraar. Als je een jonge auto hebt, heb je vaak recht op pechhulp via de dealer. Ook slim: laat je auto voor je vertrek nakijken door de garage. 

5. Auto huren? Let goed op de verzekeringen

Ga na welke schade aan je huurauto verzekerd is via je reisverzekering of creditcard. Wil je een extra verzekering voor je huurauto? Regel dat dan vooraf in plaats van in het kantoor van de autoverhuurder. Op vakantie ben je vaak duurder uit.
Kiest je voor een eigen risico op je huurauto? Zorg dan dat je creditcard een hogere limiet heeft dan dit eigen risico. Als het verhuurbedrijf het eigen risico niet op je creditcard kan reserveren krijg je de auto vaak niet mee.

6. Regel je bankzaken

Regel de volgende zaken:

  • Check je saldo voor je op vakantie gaat. Hou ook rekening met vaste lasten die je moet betalen tijdens de vakantie (bijvoorbeeld de huur, de hypotheek of energiekosten)
  • Zorg dat je kunt inloggen bij internetbankieren.
  • Je pinpas werkt vaak alleen binnen Europa. Ga je buiten Europa op vakantie? Dan moet je regelen dat je ook buiten Europa kunt pinnen.  Dat gaat meestal via de bankapp op je telefoon.
  • Neem een klein bedrag aan euro's of dollars mee.
  • Het goedkoopste en veiligste is om rekeningen te betalen met je bankpas. Als je geld wilt opnemen bij een pinautomaat, dan is pinnen met je bankpas goedkoper dan met een creditcard. Op de website van de consumentenbond lees je meer over de kosten van betalen in het buitenland, geld wisselen, noodgeld en andere handige tips.

7. Neem betaalpassen en het alarmnummer van je bank mee

Bewaar je passen op verschillende plekken in je bagage. Vergeet je pincodes niet, ook van je creditcard. Wordt je betaalpas gestolen, laat dan direct je rekening blokkeren via het alarmnummer.

8. Maak een kopie van je paspoort en reisdocumenten

Neem bij noodgevallen direct contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering of bekijk de reisinformatie op Rijksoverheid.nl voor de belangrijkste aandachtspunten en telefoonnummers. Het is handig om de kopie van je paspoort digitaal te "bewaren" op je telefoon of in je webmail.

9. Op tijd inpakken scheelt niet alleen stress maar ook geld

Dingen zijn op vakantie soms duurder. Maak gebruik van een inpaklijst om niets te vergeten.

10. Thuis besparen

Zet de verwarming laag (maar niet té laag!) en schakel apparaten uit. Ook kun je het abonnement op de krant tijdelijk stop zetten of deze op je vakantie adres laten bezorgen.

11. Hou de kosten van telefoon en internet in de hand

Check hoe het zit met de kosten van internet via je mobiele telefoon. Binnen Europa kun je gebruik maken van je Nederlandse bundel. Ga wel na voor welke landen in Europa dat geldt. Zit je aan je limiet? Dan krijg je vaak een bericht van de provider. Slimmer is om zoveel mogelijk gebruik te maken van WiFi-netwerken. Je kunt ook een (oudere) telefoon meenemen en daarvoor een lokale telefoonkaart kopen.  

12. Geef je kinderen ook een vakantiebudget

Natuurlijk is het leuk om je kinderen iets extra's te geven tijdens de vakantie. Geef je kind een eigen vakantiebudget voor een souvenir, een ijsje of iets anders dat je kind graag wil (doen). Zo leert je kind tijdens de vakantie spelenderwijs met geld omgaan. Lees hier meer tips 

13. Check bij thuiskomst je uitgaven

Controleer je bankafschriften of de afschrijvingen kloppen en bekijk of je je aan je budget hebt gehouden. Neem bij twijfel over bepaalde uitgaven contact op met je bank.

Goed voorbereid op reis

Check het reisadvies voor jouw bestemming op de website van NederlandWereldwijd. Op de website van de ANWB kun je nog extra informatie vinden over het land en de regels die daar gelden.

U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie