logo: Wijzer in Geldzaken

Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie

Deze checklist helpt je om je geldzaken ook tijdens de vakantie op orde te houden.

Voordat je op vakantie gaat

Checkbox LeegCheckbox GevinktHoeveel geld heb je "over" om aan je vakantie uit te geven?

Bepaal vooraf je totale vakantiebudget en bereken ook je budget per dag. Denk aan kosten voor tolwegen, visum, brandstof, overnachtingen, het bezoeken van musea of andere uitjes. Houd rekening met een eventuele wisselkoers.

Checkbox LeegCheckbox GevinktBen je voldoende verzekerd tijdens je vakantie?

Via www.verzekeringenvakantie.nl kun je vragen over jouw vakantie beantwoorden, waarna je een persoonlijk advies met tips ontvangt.

Een reis of annuleringsverzekering komt van pas bij calamiteiten zoals diefstal of een ongeval. Doe altijd direct aangifte, het bewijs heb je nodig voor de verzekering. Let op dat de verzekeraar niet altijd de nieuwwaarde van spullen uitkeert en dat er een maximum en een eigen risico van toepassing is.
Bekijk ook welke kosten je zorg- en eventuele ongevallenverzekering vergoedt in het buitenland. Neem zorg- en/of reisverzekeringpas en het noodnummer mee en licht je verzekeraar zo snel mogelijk in bij een calamiteit.
Ga je meer dan 1x keer per jaar  op vakantie dan is wellicht een doorlopende reis- of annuleringsverzekering voordeliger.
Let op: voor (gevaarlijke) sporten zoals skiën en duiken moet je je extra verzekeren.

 

 

Checkbox LeegCheckbox GevinktRegel je bankzaken

Check je saldo voor vertrek en neem een paslezer mee. Geef, indien nodig, bij je bank aan dat je buiten Europa je pinpas wilt gebruiken. In verband met fraude zijn pinpassen namelijk standaard geblokkeerd voor pinnen buiten Europa. Houd ook rekening met vaste lasten die afgeschreven kunnen worden tijdens de vakantie. Neem een klein bedrag aan Euro's of Dollars mee. Je reisverzekering vergoedt (indien meeverzekerd) vaak slechts maximaal €500,- contant geld.

Checkbox LeegCheckbox GevinktNeem betaalpassen & alarmnummer van je bank mee

Bewaar je passen op verschillende plekken in je bagage. Vergeet je pincodes niet, ook van je creditcard. Wordt je betaalpas gestolen, laat dan direct je rekening blokkeren via het alarmnummer. 

Checkbox LeegCheckbox GevinktOp tijd inpakken scheelt niet alleen stress maar ook geld

Dingen zijn op vakantie soms duurder. Maak gebruik van een inpaklijst om niets te vergeten.

Checkbox LeegCheckbox GevinktThuis besparen: zet de verwarming laag en schakel apparaten uit

Ook kun je het abonnement op de krant tijdelijk stop zetten of deze op je vakantie adres laten bezorgen. 

Checkbox LeegCheckbox GevinktIs je auto goed verzekerd en is pechhulp geregeld?

Bekijk hoe je auto verzekerd is  en wat je moet regelen in geval van pech. Je kunt een abonnement op pechhulp nemen via bijvoorbeeld de ANWB?  Let op: vervoer naar huis bij pech in het buitenland is al verzekerd op een gewone WA-verzekering. 

Checkbox LeegCheckbox GevinktDoe deuren en ramen op slot en geef je nummer aan thuisblijvers

Maak je woning voor vakantie minder inbraakgevoelig en laat thuisblijvers weten waar ze je in geval van nood kunnen bereiken. Slimme tips en een handige checklist van de Consumentenbond.

Tijdens je vakantie

Checkbox LeegCheckbox GevinktGeld pinnen in euroland is gratis, daarbuiten niet

Op de website van jouw bank zie je hoeveel je voor pinnen buiten eurolanden betaalt. Let op: geld opnemen met een creditcard kost meer. Voor elke opname betaal je minimaal €4,50.

Checkbox LeegCheckbox GevinktDoor bij te houden hoeveel je uitgeeft, voorkom je verrassingen

Neem een notitieblokje mee en houd de uitgaven bij. Bewaar bonnetjes en maak een kasboekje. Dit helpt om binnen je budget te blijven. Ga je met meerdere mensen op vakantie? Kijk dan eens op Wiebetaaltwat.nl om onderlinge uitgaven te verrekenen.

Checkbox LeegCheckbox GevinktMaak een kopie van je paspoort en reisdocumenten

Neem bij calamiteiten direct contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering of kijk op Wijs op Reis voor de belangrijkste aandachtspunten en telefoonnummers. Handig is om de kopie van je paspoort digitaal te "bewaren" in je webmail.

Checkbox LeegCheckbox GevinktHoe houd je de kosten van telefoon en internet in de hand?

Zet je mobiele internet verbinding uit als je naar het buitenland gaat, om hoge kosten te voorkomen. Het is voordelig om een lokale telefoonkaart te kopen. Voor internet maak je gebruik van wifi. Ook kun je bij sommige providers vooraf een mobiel internettegoed voor in het buitenland kopen. Dat is meestal voordeliger.

Checkbox LeegCheckbox GevinktGa je een auto huren op je vakantiebestemming?

Let dan op voor schade en aansprakelijkheid bij ongevallen. Zoek uit of je hiervoor in het vakantieland een verzekering wilt sluiten of dat het gedekt is via je reisverzekering.

Checkbox LeegCheckbox GevinktGeef je kinderen ook een vakantiebudget

Natuurlijk is het leuk om je kinderen iets extra's te geven tijdens de vakantie. Geef je kind een eigen vakantiebudget voor een souvenir, een ijsje of iets anders dat hij/zij graag wil (doen). Zo leert je kind tijdens de vakantie spelenderwijs met geld omgaan.

Na je vakantie:

Checkbox LeegCheckbox GevinktCheck je uitgaven ook na je vakantie

Controleer je bankafschriften of de afschrijvingen kloppen en bekijk of je je aan je budget hebt gehouden. Neem bij twijfel contact op met je bank.

Deel deze checklist gemakkelijk per e-mail
Gegevens ontvanger
Jouw gegevens

Jouw gegevens en die van de ontvanger worden niet opgeslagen.