Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie

Hoe hou je ook tijdens je vakantie je geldzaken op orde? Dertien tips voor een zorgeloze vakantie.

1. Zet op een rij hoeveel je vakantie mag kosten

Bepaal vooraf je totale vakantiebudget. Bereken ook wat je budget per dag is. Denk daarbij aan alle kosten zoals die voor tolwegen, visa, brandstof, overnachtingen, uitjes of eten en drinken buiten de deur. Hou ook rekening met een eventuele wisselkoers.

2. Voorkom verrassingen door je uitgaven bij te houden

Neem hiervoor een notitieblokje mee. Bewaar bonnetjes en maak een kasboekje. Dit helpt om binnen je budget te blijven. Ga je met meerdere mensen op vakantie? Kijk dan eens op Wiebetaaltwat.nl om onderlinge uitgaven te verrekenen.

3. Check je verzekeringen

Met een reisverzekering kun je je verzekeren voor calamiteiten zoals diefstal of een ongeval. Kijk ook goed naar je dekking voor medische kosten. De basis zorgverzekering vergoedt vaak maar een deel van de kosten voor zorg in het buitenland. Let op: voor (gevaarlijke) sporten zoals skiën en duiken moet je je extra verzekeren. Denk na over een annuleringsverzekering. Kijk ook goed wat voor jou de beste keuze is: een doorlopende of een eenmalige verzekering.

4. Check of je pechhulp krijgt als je auto stuk gaat

Bekijk hoe je auto verzekerd is en wat je moet regelen als je pech krijgt. Je kunt een abonnement op pechhulp nemen via bijvoorbeeld de ANWB of je autoverzekeraar. Als je een jonge auto hebt, heb je vaak recht op pechhulp via de dealer.

5. Auto huren? Let goed op de verzekeringen

Ga na wat er gedekt is via je reisverzekering of creditcard. Besluit je je (bij) te verzekeren via het verhuurbedrijf, dan is het vaak veel goedkoper om dit vooraf te regelen dan ter plekke. Als je een eigen risico hebt op je huurauto, zorg dan dat je creditcard een hogere limiet heeft dan dit eigen risico. Als het verhuurbedrijf het eigen risico niet op je creditcard kan reserveren krijg je de auto vaak niet mee.

6. Regel je bankzaken

Check je saldo voor vertrek en zorg dat je kunt inloggen bij internetbankieren. Geef, indien nodig, bij je bank aan dat je buiten Europa je pinpas wilt gebruiken. In verband met fraude zijn pinpassen namelijk standaard geblokkeerd voor pinnen buiten Europa. Hou ook rekening met vaste lasten die afgeschreven kunnen worden tijdens de vakantie. Neem een klein bedrag aan Euro's of Dollars mee. Geld pinnen in een euroland is gratis, daarbuiten niet.

7. Neem betaalpassen en het alarmnummer van je bank mee

Bewaar je passen op verschillende plekken in je bagage. Vergeet je pincodes niet, ook van je creditcard. Wordt je betaalpas gestolen, laat dan direct je rekening blokkeren via het alarmnummer.

8. Maak een kopie van je paspoort en reisdocumenten

Neem bij calamiteiten direct contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering of bekijk de reisinformatie op Rijksoverheid.nl voor de belangrijkste aandachtspunten en telefoonnummers. Het is handig om de kopie van je paspoort digitaal te "bewaren" in je webmail.

9. Op tijd inpakken scheelt niet alleen stress maar ook geld

Dingen zijn op vakantie soms duurder. Maak gebruik van een inpaklijst om niets te vergeten.

10. Thuis besparen

Zet de verwarming laag en schakel apparaten uit. Ook kun je het abonnement op de krant tijdelijk stop zetten of deze op je vakantie adres laten bezorgen.

11. Hou de kosten van telefoon en internet in de hand

Zet je mobiele internet verbinding uit als je naar het buitenland gaat om hoge kosten te voorkomen. Je kunt een lokale telefoonkaart kopen of bij je provider een internettegoed voor in het buitenland aanschaffen. Maak voor internet zoveel mogelijk gebruik van wifi.

12. Geef je kinderen ook een vakantiebudget

Natuurlijk is het leuk om je kinderen iets extra's te geven tijdens de vakantie. Geef je kind een eigen vakantiebudget voor een souvenir, een ijsje of iets anders dat hij/zij graag wil (doen). Zo leert je kind tijdens de vakantie spelenderwijs met geld omgaan. Lees hier meer tips 

13. Check bij thuiskomst je uitgaven

Controleer je bankafschriften of de afschrijvingen kloppen en bekijk of je je aan je budget hebt gehouden. Neem bij twijfel contact op met je bank.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Je vakantie en je geldzaken op orde?
Gebruik onze tool!
Check je reisverzekering
Waar ga je naartoe?