U bent hier:Home>Vakantie>Reisverzekering en annuleringsverzekering
Thema Vakantie

Reisverzekering en annuleringsverzekering 

Ga je regelmatig op reis? Bedenk dan of een reisverzekering of annuleringsverzekering handig is. Ontdek wat je hiermee verzekert en lees onze tips voor het afsluiten van deze verzekeringen.

Op deze pagina

  De reisverzekering 

  Een reisverzekering vergoedt schade die het gevolg is van een verzekerd voorval. Bijvoorbeeld een ongeluk, autopech of diefstal van je bagage. Een reisverzekering heeft een basisdekking voor noodhulp op reis. Als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt, dan regelt de verzekeraar het vervoer naar het ziekenhuis of de terugkeer naar huis. Voor andere vergoedingen is een aanvullende dekking nodig. Neem onze checklist door voor het afsluiten van een reisverzekering. 

  Checklist reisverzekering afsluiten

  1 .Tijdelijke of doorlopende reisverzekering?

  Een doorlopende reisverzekering is goedkoper als je minimaal 3 tot 4 weken per jaar op vakantie gaat. Het is ook makkelijk: je bent altijd verzekerd tijdens je vakantie. Zelfs tijdens een nachtje weg in Nederland. Voorwaarde is daarbij dat het een geboekte overnachting is, dus niet een logeerpartij bij vrienden. Ga je niet zo vaak weg? Dan kun je ook een tijdelijke reisverzekering afsluiten. Die geldt alleen in de afgesproken periode.

  2. Europa- of werelddekking?

  Kijk welke landen bij je verzekeraar onder Europa vallen. Bepaal daarna of je Europadekking nodig hebt of werelddekking.

  3. Medische kosten in het buitenland verzekeren?

  In principe vallen medische kosten in het buitenland onder je Nederlandse basiszorgverzekering. Hiervoor geldt wel een maximum. Je zorgverzekeraar vergoedt maximaal de kosten die de behandeling in Nederland zou kosten. Is de behandeling in het buitenland duurder? Dan moet je de rest zelf betalen. Soms valt dit wel onder een aanvullend pakket van je zorgverzekering.

  Je kunt in je reisverzekering ook kiezen voor de aanvullende dekking ‘medische kosten’. De verzekeraar betaalt dan deze extra medische kosten. Kijk wel altijd goed naar de voorwaarden. 

  4. Beoefen je een 'gevaarlijke' sport?

  Wintersport, (diepzee)duiken en parachutespringen zijn niet altijd meeverzekerd. Bekijk wat je verzekeraar vergoedt als je deze sporten beoefent. Pas de verzekering aan als dat nodig is. 

  5. Autopech en vervangend vervoer?

  Krijg je op reis autopech of een ongeluk? Dan wil je natuurlijk wel verder reizen. Check wat je verzekeraar op dit punt regelt. 

  6. Bagage verzekeren?

  Je neemt vaak meer mee op vakantie dan je denkt. Denk aan je koffer vol kleding, je mobiele telefoon of camera. Met de bagagedekking verzeker je deze spullen tegen schade, verlies en diefstal. Voor elektrische apparaten geldt vaak wel een eigen risico.

  De annuleringsverzekering 

  De annuleringsverzekering vergoedt (een deel van) de kosten als je reis onverwacht niet doorgaat, of als je je reis moet afbreken. De annuleringsverzekering keert bijvoorbeeld uit bij:

  • Overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of een naast lid van de familie.
  • Ontslag als je een vaste baan hebt.
  • Verbroken relatie (alleen bij officiële ontbinding).
  • Een onvoorziene medische ingreep of zwangerschapscomplicaties.

  De verschillen per verzekeraar zijn groot. Controleer wanneer jouw verzekeraar uitkeert en wanneer niet. 

  Checklist annuleringsverzekering afsluiten

  1. Alles vergoed of een deel?

  Moet je je reis tussentijds beëindigen? Dan vergoeden de meeste verzekeraars alleen de 'niet-genoten' vakantiedagen. Er zijn ook verzekeraars die in dat geval de hele reis vergoeden.

  2. Doorlopende of tijdelijke annuleringsverzekering

  Net als bij de reisverzekering kun je ook hier kiezen voor een doorlopende of tijdelijke verzekering. Ga na wat jou het beste past. 

  3. Samengestelde reis ook verzekerd?

  Sommige verzekeraars vergoeden geen kosten als je zelf de vlucht, het hotel en de huurauto hebt geregeld. Dan krijg je alleen een vergoeding als je een pakketreis hebt geboekt. Bekijk hoe dit bij jouw verzekeraar zit. 

  Sluit je verzekering op tijd af

  Een reisverzekering kun je het hele jaar door afsluiten. Bij een (tijdelijke) annuleringsverzekering is dat meestal niet het geval. Die moet je vaak binnen 1 tot 2 weken na het boeken van je reis afsluiten. Bekijk de voorwaarden van je verzekeraar.

  U bent hier:Home>Vakantie>Reisverzekering en annuleringsverzekering