U bent hier:Home>Verzekering>Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest
Thema Verzekering

Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest

Aan het eind van elk jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Of je kunt de verzekering bij je eigen zorgverzekeraar aanpassen. Wat je kiest, heeft invloed op je maandelijkse premie. Hier vind je een aantal tips bij die keuzes.

Op deze pagina

  De hoogte van je eigen risico

  In 2024 is het standaard eigen risico €385. Dat betekent dat je de eerste €385 aan zorg uit het basispakket zelf moet betalen. Het eigen risico geldt niet voor aanvullende verzekeringen of bepaalde basiszorg, zoals een bezoek aan de huisarts. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Je maximale eigen risico is €885.

  Het soort polis

  De hoogte van je premie hangt ook af van het soort polis dat je hebt. Bij een restitutiepolis kun je bijvoorbeeld zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Bij een naturapolis en budgetpolis worden je zorgkosten alleen volledig vergoed als je naar een zorgverlener gaat die afspraken heeft met je zorgverzekeraar. Ga je naar een andere zorgverlener? Dan betaal je de zorgkosten voor een deel zelf. Hierdoor is de premie lager dan bij een restitutiepolis.

  Zet uitgespaarde premie opzij

  Kies je voor een hoger eigen risico of een goedkope polis? Dan betaal je minder premie. Zet het uitgespaarde bedrag apart op een spaarrekening. Zo bouw je een buffer op voor onverwachte zorgkosten. Via internetbankieren kun je instellen dat je dit bedrag automatisch overmaakt naar een spaarrekening.

  Aanvullende verzekeringen

  Denk na of je aanvullende verzekeringen wil afsluiten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of lenzen. Daarnaast zijn er aparte pakketten voor de tandarts. Kijk wat de verzekering vergoedt en vraag je af of dit de extra premie waard is. Kijk ook naar de dekking voor zorgkosten als er iets gebeurt tijdens je vakantie in het buitenland. Je kunt dit ook regelen via je reisverzekering.

  Let op extra voorwaarden bij aanvullende verzekeringen

  Wil je een aanvullende verzekering? Check dan de extra voorwaarden. Met name bij de duurdere tandartsverzekeringen moet je een vragenlijst invullen. Of moet je tandarts een verklaring over je gebit afgeven. En soms geldt een wachttijd. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de kosten pas na deze periode vergoedt. Zeg je huidige verzekering pas op als je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar jouw aanvraag accepteert.

  Overstappen? Maak een vergelijking

  Er zijn vergelijkingssites die je helpen om een keuze te maken voor een zorgverzekering. Hiermee kun je eenvoudig premies en vergoedingen vergelijken. Gebruik alleen betrouwbare sites. Zoals die van de Consumentenbond of de sites met het Keurmerk Objectief Vergelijken.

  U bent hier:Home>Verzekering>Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest