Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Verzekering»Overlijdensverzekeringen
thema

Verzekeringen rondom overlijden

Bij een overlijden spelen (ook) veel geldzaken. De erfenis moet worden geregeld en de kosten van de begrafenis betaald. Heb je een partner of (minderjarige) kinderen? Ga dan na of je hen voldoende financieel verzorgd achterlaat of dat je nog zaken moet regelen. Er zijn verschillende verzekeringen die uitkeren bij je overlijden. 

Overlijdensrisicoverzekering

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Na je overlijden keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit. Je achterblijvende partner kan dit geld gebruiken voor levensonderhoud, de studie van de kinderen of voor het aflossen van bijvoorbeeld de hypotheek. 

informatie

Verpanden van de overlijdensrisicoverzekering

Vaak moet je bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering wordt verpand aan de bank of verzekeraar. Als je overlijdt, gaat het geld naar de bank of verzekeraar. Die lost met de uitkering de hypotheekschuld af. Is de uitkering hoger dan je hypotheek? Dan gaat het bedrag dat over is naar je nabestaanden.

Begrafenisverzekering

Je kunt kiezen voor een begrafenisverzekering. Er zijn verschillende vormen:

  • Natura-uitvaartverzekering. Je verzekert dan een aantal diensten zoals het regelen van de begrafenis, de rouwstoet en de kaarten. De nabestaanden hoeven niets te regelen. 
  • Kapitaal-uitvaartverzekering. De nabestaanden ontvangen een bedrag. Dat kunnen ze gebruiken voor het verzorgen van de begrafenis.
  • Combinaties van deze vormen komen ook voor. 

Ga na of je nabestaanden de kosten van de begrafenis kunnen betalen of dat een verzekering nodig is.  

ANW Pensioen bij je werkgever

Achterblijvende partners hebben soms recht op een Anw-uitkering van de overheid. Of je partner Anw krijgt, hangt onder ander af van het inkomen van je partner en de leeftijd van je kinderen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je nagaan of je partner hier recht op heeft.

Vaak kun je je via je werkgever verzekeren voor een ANW Pensioen. Bij de ene werkgever moet je verplicht deelnemen aan deze regeling, bij andere werkgevers kun je vrijwillig meedoen. Vraag bij je werkgever na hoe dit bij jullie is geregeld.