U bent hier:Home>Verzekering>Overlijdensverzekeringen
Thema Verzekering

Verzekeringen rondom overlijden

Bij een overlijden spelen (ook) veel geldzaken. Heb je een partner of (minderjarige) kinderen? Ga dan na of je hen voldoende financieel verzorgd achterlaat of dat je nog zaken moet regelen. Er zijn verschillende verzekeringen die uitkeren bij je overlijden. 


Overlijdensrisicoverzekering

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Na je overlijden keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit. Je achterblijvende partner kan dit geld gebruiken voor levensonderhoud, de studie van de kinderen of voor het aflossen van de hypotheek. 

Verpanden van de overlijdensrisicoverzekering

Vaak moet je bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering wordt verpand aan de bank of verzekeraar. Als je overlijdt, gaat het geld naar de bank of verzekeraar. Die lost met de uitkering de hypotheekschuld af. Is de uitkering hoger dan je hypotheek? Dan gaat het bedrag dat over is naar je nabestaanden.


Uitvaartverzekering

Je kunt kiezen voor een uitvaartverzekering. Sluit deze alleen af als je nabestaanden de begrafenis of crematie niet kunnen betalen en jij geen spaargeld hebt. Er zijn verschillende vormen:

  • Natura-uitvaartverzekering. Je verzekert dan een aantal diensten zoals het regelen van de begrafenis, de rouwstoet en de kaarten. De nabestaanden hoeven niets te regelen. 
  • Kapitaal-uitvaartverzekering. De nabestaanden ontvangen een bedrag. Dat kunnen ze gebruiken voor het verzorgen van de begrafenis.
  • Combinaties van deze vormen komen ook voor. 


Anw-pensioen bij je werkgever

Achterblijvende partners hebben soms recht op een Anw-uitkering van de overheid. Of je partner Anw krijgt, hangt onder andere af van het inkomen van je partner en de leeftijd van je kinderen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je nagaan of je partner hier recht op heeft.

Vaak kun je je via je werkgever verzekeren voor een Anw-pensioen. Bij de ene werkgever moet je verplicht deelnemen aan deze regeling, bij andere werkgevers kun je vrijwillig meedoen. Vraag bij je werkgever na hoe dit bij jullie is geregeld. Dit Anw-pensioen is meestal een aanvulling op het partnerpensioen (link naar de website van Wijzer in geldzaken) waarop je vaak al recht hebt.

U bent hier:Home>Verzekering>Overlijdensverzekeringen