Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Een erfenis en schulden, wat kun je doen?

Een erfenis of nalatenschap kan bestaan uit bezittingen en schulden. Wat kun je doen als je een erfenis krijgt. Welke opties heb je als erfgenaam als je niet zeker weet of er wel iets overblijft na aftrek van de schulden?

Een erfenis aanvaarden

Je aanvaardt een erfenis bij de notaris. Dat doe je door een verklaring te tekenen. Daarna ben je ook aansprakelijk voor de schulden. Dit kun je eigenlijk alleen doen als je zeker weet dat de bezittingen van de overledenen genoeg opbrengen om de schulden te betalen.

informatie

Pas op: verkoop niet zomaar spullen en neem niets mee naar huis!

Als je je gedraagt alsof je de erfgenaam bent, dan loop je het risicodat je de erfenis aanvaardt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je eigendommen van de overledene verkoopt. Een ander voorbeeld is spullen mee naar huis nemen waardoor schuldeisers minder geld krijgen. Al gaat het bijvoorbeeld om een theelepeltje. In dat geval kun je de erfenis niet meer verwerpen of alsnog beneficiair aanvaarden. 

Beneficiair aanvaarden

Weet je van tevoren niet zeker of de schulden hoger zijn dan de bezittingen? Dan kun je een erfenis onder voorbehoud accepteren. Dit heet beneficiair aanvaarden. Je kunt een erfenis beneficiair aanvaardan als je een huis erft met een hypotheek en je niet zeker weet of het huis genoeg opbrengt om de lening af te lossen. Je voorkomt zo dat schuldeisers van de overledene bij jou aankloppen. Dit regel je bij de rechtbank,of via de notaris.

Erfenis verwerpen

Weet je zeker dat er een schuld overblijft, dan kun je een erfenis verwerpen. De erfenis gaat dan naar de volgende in de familie die volgens het erfrecht erfgenaam zijn. Overlijdt een van je ouders en verwerp jij als kind de erfenis, dan gaat die over op jouw kinderen. Vaak kun je een erfenis dan ook beter beneficiair aanvaarden.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Checklist overlijden
Checklist overlijden

Het overlijden van een familielid is ingrijpend. In deze moeilijke tijd moet je vaak veel regelen, ook met de overheid. Deze checklist helpt je daarbij.