U bent hier:Home>Als jij of je partner overlijdt>Schulden erven
Thema Als jij of je partner overlijdt

Een erfenis en schulden, wat kun je doen?

Een erfenis of nalatenschap kan bestaan uit bezittingen en schulden. Wat kun je doen als je een erfenis krijgt? En hoe voorkom je dat jij verantwoordelijk wordt voor de schulden van de overledene?

Op deze pagina

  1. Een erfenis aanvaarden

  Je aanvaardt een erfenis bij de notaris. Dat doe je door een verklaring te tekenen. Daarna ben je aansprakelijk voor zowel de bezittingen als de schulden. Het is daarom slim om de erfenis alleen zuiver te aanvaarden als je zeker weet dat de bezittingen van de overledene meer waard zijn dan de schulden. Met de bezittingen kun je dan de schulden aflossen.

  Pas op: verkoop niets en neem niets mee naar huis!

  Spullen verkopen of meenemen is gedrag dat bij een erfgenaam hoort. Volgens de wet betekent dit dat jij de erfenis zuiver aanvaardt. Je kunt de erfenis dan niet meer verwerpen of beneficiair aanvaarden. Een paar voorbeelden: je verkoopt een boekenkast uit het huis van de overledene. Of je neemt een sieraad mee naar huis. Hierdoor krijgen schuldeisers minder geld. De kans is dan groot dat dit geldt als het officieel aanvaarden van de erfenis.

  2. Een erfenis beneficiair aanvaarden

  Weet je niet zeker of de bezittingen hoger zijn dan de schulden? Dan kun je een erfenis onder voorbehoud accepteren. Dit heet beneficiair aanvaarden. Je lost dan de aanwezige schulden af met de bezittingen uit de erfenis. Blijft er geld over? Dan is dit voor jou. Is er geld tekort? Dan kunnen de schuldeisers niet bij jou aankloppen. Jij bent namelijk niet verantwoordelijk voor deze schulden.

  Sommige schulden van de overledene kun je makkelijk zelf ontdekken. Bijvoorbeeld de hypotheek. Andere schulden zijn moeilijker in kaart te brengen. Bijvoorbeeld leningen bij vrienden of bij creditcardmaatschappijen. Denk dus goed na voordat je besluit om de erfenis wel of niet te aanvaarden.

  Beneficiair aanvaarden regel je bij de rechtbank, of via de notaris.

  3. Een erfenis verwerpen

  Weet je zeker dat er een schuld overblijft of wil je niets meer te maken hebben met de overledene? Dan kun je een erfenis verwerpen. De erfenis gaat dan naar de volgende in de familie die erfgenaam is volgens het erfrecht. Overlijdt bijvoorbeeld één van je ouders en verwerp jij als kind de erfenis? Dan gaat de erfenis over op jouw kinderen. Soms is het daarom beter om de erfenis beneficiair te aanvaarden.

  U bent hier:Home>Als jij of je partner overlijdt>Schulden erven