10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Overlijden»Schulden erven
thema

Een erfenis en schulden, wat kun je doen?

In een erfenis of nalatenschap kunnen zowel schulden als bezittingen zitten. Welke opties heb je als je als erfgenaam niet zeker weet of er wel iets overblijft na aftrek van de schulden?

Een erfenis aanvaarden

Je aanvaardt een erfenis bij de notaris. Je tekent een verklaring dat je de erfenis aanvaardt. Daarna ben je ook aansprakelijk voor de schulden. Dit kun je eigenlijk alleen doen als je zeker weet dat de bezittingen van de overledenen genoeg opbrengen om de schulden te betalen.

informatie

Pas op: verkoop niet zomaar spullen

Als je je gedraagt alsof je erfgenaam bent, dan aanvaard je de erfenis ook. Je kunt de erfenis dan niet meer verwerpen of alsnog beneficiair aanvaarden. Als je spullen van de overledene verkoopt, aanvaard je daarmee bijvoorbeeld de erfenis. De acties waardoor je als erfgenaam de erfenis ‘per ongeluk’ aanvaardt zijn per 1 september 2016 wel versoepeld. Hierdoor gebeurt dit minder snel.


Beneficiair aanvaarden

Weet je van tevoren niet zeker of er iets overblijft, dan kun je een erfenis onder voorbehoud accepteren. Dit heet beneficiair aanvaarden. Dit is bijvoorbeeld zo als de overledene een huis met hypotheek heeft en je niet zeker weet of het huis genoeg opbrengt om de lening af te lossen. Je voorkomt zo dat schuldeisers van de overledene bij jou aankloppen. Dit regel je bij de rechtbank,of via de notaris.

Erfenis verwerpen

Weet je zeker dat er niets overblijft, dan kun je een erfenis verwerpen. De erfenis gaat dan naar de volgende in de familie die volgens het erfrecht erfgenaam zijn. Overlijdt een van je ouders en verwerp jij als kind de erfenis, dan gaat die over op jouw kinderen. Vaak kun je een erfenis dan ook beter beneficiair aanvaarden.

Checklist overlijden
Checklist overlijden

Het overlijden van een familielid is ingrijpend. In deze moeilijke tijd moet je vaak veel regelen, ook met de overheid. Deze checklist helpt je daarbij.