U bent hier:Home>Verzekering>Welke verzekeringen moet je afsluiten?
Thema Verzekering

Welke verzekeringen afsluiten?

Verzekeringen beschermen je tegen (vaak vervelende) onvoorziene situaties die veel geld kunnen kosten. Je kunt van alles verzekeren, maar wat zijn de noodzakelijke (vaak verplichte) verzekeringen en waarin heb je de keuze? Kies je voor losse verzekeringen of toch een pakketverzekering? 

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Deze verzekeringen zijn verplicht:

  • De zorgverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) is verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is, in Nederland woont en hier werkt of een uitkering ontvangt. Kinderen onder 18 jaar zijn meeverzekerd met hun ouder(s). 
  • Voor je auto, motor, brommer of ander gemotoriseerd voertuig moet je een WA-verzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) hebben. 
  • Als je een huis koopt, eist de hypotheekverstrekker vaak dat je een woonhuisverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

Denk na over deze verzekeringen  

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar het is wel slim om ze te hebben:

  • De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (link naar de website van Wijzer in geldzaken) . Deze verzekering vergoedt de schade die je per ongeluk veroorzaakt bij een ander. 
  • Verzeker de spullen in je huis met een inboedelverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) . Vaak zijn ze meer waard dan je denkt. Sluit de inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeraar als waar je je opstalverzekering hebt afgesloten.
  • Ga je regelmatig op reis naar het buitenland? Denk dan na over het afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) . Doe dat ook vanwege de zorgkosten in het buitenland (link naar de website van Wijzer in geldzaken).
  • Een overlijdensrisicoverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) is per 1 januari 2018 niet langer verplicht als je een huis koopt. Maar het kan toch verstandig zijn om er één af te sluiten. Bijvoorbeeld als je samenwoont. Denk dan na of één van beide partners ook alleen in staat om de vaste lasten te betalen, als de ander komt te overlijden.  
  • Je kunt er ook voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten zodat jouw nabestaanden de uitvaart kunnen bekostigen.

Verzeker je alleen voor risico's die je niet kunt dragen

Je kunt allerlei dingen verzekeren: van pechhulp thuis tot je mobiele telefoon, van extra garantie op je nieuwe laptop tot de ziektekosten van je huisdier. Vaak ontvang je maar een beperkte vergoeding of krijg je niets omdat op dit onderdeel net geen garantie zit.
Voor elke verzekering geldt: vraag je eerst af of je de kosten niet zelf kunt betalen. En kijk daarna goed naar de voorwaarden. Tip! Spaar elke maand een bedrag voor onvoorziene uitgaven!

Allemaal losse verzekeringen of toch een pakketverzekering? 

Vaak is het gunstiger om losse verzekeringen af te sluiten omdat de ene verzekeraar de beste opstalverzekering heeft en de andere bijvoorbeeld de beste reisverzekering. Dat betekent wel wat meer administratie. Je kunt ook kiezen voor een pakketverzekering. Dan heb je al je verzekeringen bij dezelfde verzekeraar en krijg je korting op de premie. Meer verzekeringen betekent meer korting. Nog een voordeel is dat je niet hoeft na te denken bij welke verzekeraar je een eventuele schade moet claimen.

Als je voor losse verzekeringen kiest

Hou dan wel in je achterhoofd dat je sommige verzekeringen beter kunt combineren. Dat voorkomt een hoop discussie bij een schade. Sluit de inboedelverzekering af bij de opstalverzekeraar. Verzeker je caravan bij de verzekeraar van je auto.

U bent hier:Home>Verzekering>Welke verzekeringen moet je afsluiten?