U bent hier:Home>Verzekering>Alles over verzekeringen
Thema Verzekering

Alles over verzekeringen

Verzekeringen beschermen je tegen de kosten van vervelende of verrassende gebeurtenissen. Je kunt van alles verzekeren, maar wat is echt nodig of verplicht? We leggen uit welke verzekeringen er zijn en wanneer het slim is om een verzekering af te sluiten of aan te passen.

Op deze pagina

  Verplichte verzekeringen

  Deze verzekeringen zijn verplicht:

  • Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is, in Nederland woont en hier werkt of een uitkering ontvangt. Kinderen onder 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouder(s). 
  • Voor je auto, motor, brommer of ander gemotoriseerd voertuig moet je een WA-verzekering hebben. Ben jij aansprakelijk voor een ongeval? Dan dekt deze schade de kosten van de ander. Je kunt je WA-verzekering uitbreiden met een casco-dekking. Dan is ook jouw schade verzekerd.
  • Een woonhuisverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar je hypotheekaanbieder kan wel van je eisen dat je hem afsluit.

  Verzekeringen om over na te denken

  Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar het is wel slim om ze te hebben:

  • De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vergoedt de schade die je per ongeluk veroorzaakt bij een ander. Soms gaat dat om kleine bedragen zoals de kosten van een gevallen tablet. Maar de schade kan flink oplopen, bijvoorbeeld als iemand niet meer kan werken door jouw schuld.
  • De spullen in je huis verzeker je met een inboedelverzekering. Vaak zijn je spullen meer waard dan je denkt. Sluit de inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeraar als waar je je woonhuisverzekering hebt afgesloten.
  • Ga je regelmatig op reis naar het buitenland? Denk dan na over het afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering. Doe dat ook vanwege de zorgkosten in het buitenland.
  • Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht als je een huis koopt. Maar het kan toch verstandig zijn om er één af te sluiten. Bijvoorbeeld als je samenwoont. Denk dan na of jullie genoeg verdienen om de vaste lasten te kunnen betalen als de ander overlijdt.  
  • Je kunt er ook voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Van de uitkering kunnen jouw nabestaanden jouw uitvaart betalen.

  Verzeker je alleen voor risico's die je niet kunt dragen

  Je kunt allerlei dingen verzekeren: van pechhulp thuis tot je mobiele telefoon, van extra garantie op je nieuwe laptop tot de ziektekosten van je huisdier. Vaak ontvang je maar een beperkte vergoeding of krijg je niets omdat op dit onderdeel net geen garantie zit.
  Voor elke verzekering geldt: vraag je eerst af of je de kosten niet zelf kunt betalen. En kijk daarna goed naar de voorwaarden. Tip! Spaar elke maand een bedrag voor onvoorziene uitgaven!

  De keuze tussen losse verzekeringen of een pakketverzekering 

  Vaak is het beter om losse verzekeringen af te sluiten. Dat komt omdat de ene verzekeraar bijvoorbeeld de beste woonhuisverzekering heeft en een ander de beste reisverzekering. Dat betekent wel meer administratie. Je kunt ook kiezen voor een pakketverzekering. Dan heb je al je verzekeringen bij dezelfde verzekeraar. Hoe meer verzekeringen je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie. Nog een voordeel is dat je niet hoeft na te denken bij welke verzekeraar je een eventuele schade moet claimen.

  Kies je voor losse verzekeringen? Ook dan is het slim om sommige verzekeringen te combineren.  Dat voorkomt een hoop discussie bij een schade. Sluit bijvoorbeeld je inboedelverzekering af bij de woonhuisverzekeraar. En verzeker je caravan bij de verzekeraar van je auto.

  Momenten waarop het slim is om je verzekering aan te passen

  Bij (grote) veranderingen in je leven is het belangrijk om te checken of je verzekeringen nog bij je nieuwe situatie passen. Ook als er niets verandert, is het slim om minimaal 1 keer per jaar je verzekeringen na te lopen. Prik hiervoor een vast moment in je agenda.  

  Check je verzekeringen in ieder geval op onderstaande momenten:

  1. Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen

  Bekijk wie van jullie de beste woonhuis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering heeft. Denk ook aan jullie reisverzekering en rechtsbijstandverzekering. Geef aan de verzekeraar met de beste polis door dat jullie samenwonen, getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Pas de verzekerde bedragen aan en zeg de andere verzekering(en) op. Dat opzeggen kan per direct. Bekijk ook onze andere tips voor samenwoners of als je gaat trouwen.  

  2. Andere auto of motor kopen

  Koop je een nieuwe auto of motor? Sluit dan een allrisk autoverzekering af. Voor een gebruikte auto of motor is een beperkte cascoverzekering misschien voldoende. 

  3. Nieuwe inboedel kopen

  Bekijk of het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering nog klopt. Ben je niet goed verzekerd? Neem contact op met je verzekeraar. 

  4. Verhuizen

  Kijk of je inboedelverzekering nog voldoende is. Geef in ieder geval het nieuwe adres door. Heb je een koophuis? Vergeet dan de woonhuisverzekering niet aan te passen. Een verhuizing kan ook gevolgen hebben voor je autoverzekering. Verzekeraars kijken voor het berekenen van de premie naar de plek waar je woont. 

  5. Verbouwen

  Voor je woonhuisverzekering is de herbouwwaarde van je woning van belang. Bekijk of het bedrag waarvoor je verzekerd bent nog klopt. Pas je verzekerde bedrag aan als dat nodig is. Een rechtsbijstandverzekering helpt je bij conflicten met je aannemer. Handig als hij zijn afspraken niet nakomt. Sluit de verzekering wel op tijd af, er is geen dekking voor bestaande conflicten.

  6. Op reis buiten Europa

  Pas je reisverzekering aan en denk na over een annuleringsverzekering. Kijk goed wat de dekking is voor reizen buiten Europa. Check ook de veiligheid van het gebied waar je op reis gaat. Er kunnen uitsluitingen zijn voor onveilige gebieden. Ga ook na hoe het zit met de vergoeding van ziektekosten buiten Europa. Dat kan veel geld besparen. 

  7. Een kind krijgen

  Meld dat aan de zorgverzekeraar en pas je aansprakelijkheidsverzekering aan. Bekijk al onze tips voor gezinsverzekeringen.

  Check eens per jaar je polissen 

  Controleer ieder jaar of je nog goed verzekerd bent. Kijk bijvoorbeeld of je de dekking van je auto- of motorverzekering kunt aanpassen nu je voertuig ouder is geworden. En schat in welke zorgkosten je komend jaar verwacht. Pas hier je zorgverzekering op aan. Kijk ook of andere verzekeringen nog nodig zijn.

  Maak gebruik van vergelijkingssites

  Online vind je veel vergelijkingssites voor verzekeringen. Gebruik deze sites als je op zoek bent naar de verzekering die het beste bij je past. Kies wel een betrouwbare vergelijkingssite. De AFM heeft regels opgesteld voor vergelijkingssites. Deze regels gelden voor sites die jou adviseren over de beste verzekering voor jouw situatie. En ook voor sites waar je direct een verzekering kunt afsluiten.

  Tips van AFM voor het gebruik van vergelijkingssites
  Link naar de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

  U bent hier:Home>Verzekering>Alles over verzekeringen