U bent hier:Home>Verzekering>Wanneer je verzekeringen aanpassen?
Thema Verzekering

Check je verzekeringen één keer per jaar en bij grote veranderingen 

Bij (grote) veranderingen in je leven is het belangrijk dat je nagaat of je verzekeringen nog wel bij je nieuwe situatie passen. Ook als er niets verandert, is het slim om minimaal één keer per jaar je verzekeringen na te lopen. Prik hiervoor een dag in je agenda.  

Verzeker je alleen voor risico's die je zelf niet kunt dragen

Vraag je bij elke verzekering af of je die echt nodig hebt of dat je het risico zelf kunt dragen. Tip: zet elke maand een bedrag opzij voor onvoorziene tegenvallers.

Checklist bij veranderingen

Ga je samenwonen of trouwen? Krijgen jullie een kind? Koop je een andere auto of ga je je huis verbouwen? Kijk naar je verzekeringen. De links hieronder verwijzen naar pagina's op Wijzer in geldzaken.  

 • Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen

  Bekijk wie van jullie de beste woonhuis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering heeft. Denk ook aan jullie reisverzekering en rechtsbijstandverzekering. Geef aan de verzekeraar met de beste polis door dat jullie samenwonen, getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Pas de verzekerde bedragen aan en zeg de andere verzekering(en) op. Dat opzeggen kan per direct. Bekijk ook onze andere tips voor samenwoners of als je gaat trouwen.  

 • Andere auto of motor gekocht?

  Koop je een nieuwe auto of motor? Sluit dan een allrisk autoverzekering af. Voor een gebruikte auto of motor kun je misschien volstaan met een beperkte cascoverzekering. 

 • Nieuwe spullen voor je inboedel gekocht?

  Bekijk of het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering nog klopt. Ben je niet goed verzekerd? Neem contact op met je verzekeraar of adviseur. 

 • Als je gaat verhuizen

  Kijk of je inboedelverzekering nog volstaat. Heb je een koophuis? Vergeet de opstalverzekering niet aan te passen. Een verhuizing kan ook gevolgen hebben voor je autoverzekering. Verzekeraars kijken voor het berekenen van de premie naar de plek waar je woont. 

 • Ga je je huis verbouwen?

  Voor je woonhuisverzekering is de herbouwwaarde van je woning van belang. Bekijk of het bedrag waarvoor je verzekerd bent nog klopt. Pas je verzekerde bedrag aan als dat nodig is. 

 • Ga je op reis buiten Europa?

  Pas je reisverzekering aan en overweeg een annuleringsverzekering. Niet elke reisverzekering geeft je standaard dekking voor reizen over de hele wereld. Ga ook na hoe het zit met de vergoeding van ziektekosten buiten Europa. Dat kan veel geld besparen. 

 • Je krijgt een kind

  Meld dat aan de zorgverzekeraar en pas je aansprakelijkheidsverzekering aan. Bekijk al onze tips voor gezinsverzekeringen.

Check eens per jaar je polissen 

Ga jaarlijks na of je nog goed verzekerd bent. De links hieronder verwijzen naar pagina's op Wijzer in geldzaken.  

 • Je auto- of motorverzekering

  Je auto of motor wordt elk jaar minder waard. Is een volledig cascoverzekering nog steeds nodig, of volstaat een beperkt cascoverzekering of WA-verzekering? Sommige verzekeraars geven een seintje als je beter kunt overstappen naar een andere autoverzekering. Ga zelf ook na of dat in jouw situatie past.  

 • Je fietsverzekering

  Bij een nieuwe fiets neem je vaak ook een fietsverzekering. Bekijk elk jaar of je je fietsverzekering wilt voortzetten. Let op! Vaak sluit je een fietsverzekering voor meerdere jaren af. 

 • Je zorgverzekering

  Je kunt jaarlijks van zorgverzekeraar wisselen. Bekijk voor 1 januari van elk jaar of je huidige zorgverzekering voldoet. Heb je genoeg aan de basisverzekering, of heb je een aanvullende zorgverzekering nodig? De zorgverzekering kan voorwaarden stellen voor het afsluiten van de aanvullende verzekering. 

Maak gebruik van vergelijkingssites

Online vind je veel vergelijkingssites voor verzekeringen. Maak hier gebruik van als je op zoek bent naar de verzekering die het beste bij je past. De Autoriteit Financiële Markten geeft tips waar je op moet letten als je een vergelijkingssite (link naar de website van de AFM) gebruikt.

U bent hier:Home>Verzekering>Wanneer je verzekeringen aanpassen?