U bent hier:Home>Verzekering>Verzekeringen voor je auto of motor
Thema Verzekering

Verzekeringen voor je auto, motor, scooter of snelle e-bike

Heb je een auto, motor, scooter of snelle e-bike (speed pedelec)? Dan moet je een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) afsluiten. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar. De boete voor het onverzekerd rondrijden kan flink oplopen. Ook moet je bij schade de kosten uit eigen zak betalen. Zorg daarom dat je minimaal een WA-verzekering hebt afgesloten. Heb je een dure of bijzondere auto, motor, scooter of speed pedelec? Dan kun je ook een beperkt of volledig cascoverzekering afsluiten.


De WA-verzekering 

Een WA-verzekering is een verzekering die je verplicht moet afsluiten voor je auto, motor, scooter of speed pedelec. Ben je aansprakelijk voor schade die met jouw motorvoertuig is veroorzaakt? Dan vergoedt de WA-verzekering de schade aan spullen van de ander. Raakt er iemand gewond? Dan betaalt deze verzekering ook voor de medische kosten. Je krijgt geen geld voor schade aan je eigen voertuig. 


De beperkt cascoverzekering 

Dit is een WA-verzekering die ook schade aan je eigen voertuig vergoedt. Het moet dan gaan om schade die komt door oorzaken 'van buiten'. Daarbij kun je denken aan hagel- en stormschade. Veroorzaak jij een ongeluk en heeft je auto of motor schade? Dan krijg je geen vergoeding voor het herstellen van je auto. 


De volledig casco- of allriskverzekering 

Met deze verzekering kun je ook je eigen auto, motor, scooter of speed pedelec laten repareren als die beschadigd raakt bij een ongeluk waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit is de meest complete verzekering voor je motorvoertuig.  


Hoe bepaalt de verzekeraar de premie? 

De hoogte van de premie is afhankelijk van de volgende zaken:

  • Het soort verzekering dat je afsluit. Een WA-verzekering is goedkoper dan een beperkt of volledig cascoverzekering.
  • Je leeftijd. Jongeren en ouderen betalen vaak meer premie.
  • Je schadevrije jaren. Je krijgt korting op de premie als je geen schade rijdt. Hoe langer je schadevrij bent, hoe hoger de korting. 
  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Rijd je weinig dan betaal je minder premie.
  • Het type motorvoertuig. De premie voor snelle of dure vervoermiddelen is hoger.
  • Je woonplaats. Woon je in een stad dan betaal je meer premie dan wanneer je (ver) buiten de stad woont. 

Jongeren en hun verzekering

Jonge bestuurders kunnen hun vervoermiddel vaak moeilijk verzekeren. Uit de statistieken blijkt dat ze (relatief) veel ongelukken veroorzaken. Daarom is de premie vaak hoog of kunnen ze helemaal geen auto verzekeren. Op de website van de Consumentenbond lees je meer informatie over autoverzekeringen voor jongeren (link naar de website van de Consumentenbond).


Welke verzekering kies je voor je auto, motor, scooter of speed pedelec? 

Het is slim om een spiksplinternieuwe auto, motor, scooter of speed pedelec volledig casco te verzekeren. Ga wel na welk bedrag je ontvangt als je je vervoermiddel 'total loss' rijdt. Krijg je alleen het eerste jaar de nieuwwaarde of ook bij schade na het eerste jaar? Bij een auto of motor die niet zoveel meer waard is, kun je meestal wel volstaan met een WA-verzekering. Daartussen zit de beperkt cascoverzekering. Een vraag die je vooraf kúnt stellen is: Kun je morgen van je spaargeld een vergelijkbare auto, motor, scooter of speed pedelec kopen als je deze vandaag total-loss rijdt? Bij 'ja' kun je denken aan een WA-verzekering. Bij 'nee' kan een beperkt of volledig cascoverzekering de beste oplossing zijn.  

U bent hier:Home>Verzekering>Verzekeringen voor je auto of motor