U bent hier:Home>Studeren>Op kamers
Thema Studeren

Op kamers

Als je op kamers gaat, komt er veel op je af, ook financieel. Check of je niet teveel betaalt, en welke kosten zijn meegenomen in de huurprijs. Kijk ook goed naar je verzekeringen. Houd een overzichtelijke administratie bij en zorg ervoor dat je een buffer hebt om onverwachte uitgaven op te vangen.

Check je maximale huur

Er zijn regels voor de huurprijs van woningen en kamers. Een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. De maximale huur is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van je kamer.

Heb je recht op huurtoeslag?

Als je een kamer huurt krijg je geen huurtoeslag. Voor een zelfstandige huurwoning kun je wel huurtoeslag krijgen. Een zelfstandige woning moet een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken hebben. Je vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. Bij de Belastingdienst kun je ook zorgtoeslag aanvragen en belastingteruggave voor jouw bijbaan.

Check je verzekeringen

Als je op kamers gaat, is het belangrijk om goed te kijken wat je wel en niet verzekert. Zorg in ieder geval dat je spullen goed verzekerd zijn tegen diefstal en brand. Dat gaat via een inboedelverzekering. Voor een aantal zaken ben je vaak nog via je ouders verzekerd. Bijvoorbeeld voor ongevallen en aansprakelijkheid. Voor ziektekosten moet je je vanaf je 18e jaar zelf verzekeren, of je nu thuis woont of op kamers. Tot je 18e ben je via je ouders meeverzekerd.

Houd je uitgaven bij

Als je op kamers gaat, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen, collegegeld en boeken. De gemiddelde huur van een studentenkamer is € 436 per maand. Studenten geven gemiddeld € 181 per maand uit aan boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je krijgt veel mail mail en post als je op kamers woont. Zorg voor een overzichtelijke administratie, zodat je alles snel terug kunt vinden.

Zorg voor een buffer

Als je op kamers gaat, kun je te maken krijgen met onverwachte uitgaven. Als je studeert, moet je vaak in september ineens een groot bedrag aan collegegeld en boeken uitgeven. Zorg daarom voor een buffer om dit soort kosten op te vangen. Als je geen of onvoldoende buffer hebt, begin dan nu om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening.

U bent hier:Home>Studeren>Op kamers