U bent hier:Home>Huren>8 vragen over het huren van een woonruimte
Thema Huren

8 vragen over het huren van een woonruimte

Huur je een woning of een andere woonruimte? Dan heb je te maken met een verhuurder. Ontdek hier met welke regels jij en je verhuurder te maken hebben. We geven antwoord op 8 veelgestelde vragen over het huren van een woonruimte.

Op deze pagina

  1. Wat is het verschil tussen sociale huur en vrije sector?

  De huur van een sociale huurwoning mag nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. In 2024 is dat €879,66. Maar er zijn meer verschillen:

  Sociale huur

  Beginhuurprijs lager dan €879,66 (2024) per maand

  Via woningcorporatie

  Inkomen mag niet te hoog zijn

  Huurtoeslag mogelijk

  Huur vrije sector

  Geen maximale huurprijs

  Via woningcorporatie of particuliere verhuurder

  Geen inkomensgrenzen

  Huurtoeslag vaak niet mogelijk

  2. Hoe krijg je een huurwoning?

  Veel sociale huurwoningen worden verhuurd via woningcorporaties. Hiervoor kun jij je inschrijven. Dit kost vaak geld. Je komt dan op een wachtlijst te staan. Omdat er zoveel mensen een huurwoning willen, zijn deze wachtlijsten vaak lang. Schrijf je dus op tijd in. Dit kan vanaf je 18e. Je mag je ook bij meerdere woningcorporaties tegelijk inschrijven.

  Soms is het mogelijk om een urgentieverklaring te krijgen. Hiermee krijg je voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Check welke regels hiervoor gelden in jouw gemeente.

  Je kunt ook een woning via een andere aanbieder huren. Bijvoorbeeld een makelaar of particuliere verhuurder. Zoek online naar aanbieders bij jou in de buurt. Onderzoek hoe zij huurwoningen toewijzen. Moet je je ook inschrijven of helpt het om als eerste te reageren op een advertentie?

  3. Wat staat er in een huurcontract?

  Biedt een verhuurder jou een huurwoning aan? Dan moet je een huurcontract tekenen. Hierin staat bijvoorbeeld:

  • Informatie over de huurder en verhuurder
  • De hoogte van de huur en eventuele borg
  • Omschrijving van de huurwoning
  • Afspraken over het betalen van de huur
  • Wanneer de huur verhoogd wordt
  • Regels voor bewoners

  Soms staan de servicekosten apart vermeld in de huurovereenkomst. Je ziet dan hoe hoog de servicekosten zijn en waarvoor je deze kosten betaalt.

  4. Welk onderhoud doe jij en wat doet de verhuurder?

  Als huurder ben jij verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Bijvoorbeeld het schoonhouden van je huis en het uitvoeren van kleine reparaties. Ook het binnenschilderwerk doe jij zelf. Het buitenschilderwerk is voor de verhuurder. Die is namelijk verantwoordelijk voor groot onderhoud.

  Check altijd welke afspraken jullie hebben gemaakt in het huurcontract. De verhuurder is daarnaast ook verantwoordelijk voor het afsluiten van een woonhuisverzekering. Je inboedel kun je zelf verzekeren met een inboedelverzekering. 

  5. Wat als ik het niet eens ben met de verhuurder?

  Ben je het niet eens met je huur? Of weigert je verhuurder je woning te onderhouden? Neem dan eerst contact op met de verhuurder. Als jullie er samen niet uitkomen dan kun je de hulp inschakelen van de Huurcommissie of de kantonrechter.

  6. Hoe hoog mag de huur zijn?

  Een sociale huurwoning heeft een maximum huurprijs. Die is afhankelijk van hoe groot je woning is, waar je woning ligt en welke voorzieningen de woning heeft. Met de huurprijscheck kun je controleren of je niet te veel betaalt.

  In de vrije sector geldt geen maximale huur. Wel kun je een huurprijscheck doen binnen de eerste 6 maanden van je huurcontract. Blijkt je huur te hoog? Dan kun je verlaging aanvragen. In de vrije sector hoeft een verhuurder hier niet aan mee te werken.

  Als je er niet uitkomt samen met de verhuurder dan kun je hulp vragen aan de Huurcommissie.

  7. Wat zijn servicekosten?

  Servicekosten zijn kosten die bovenop je ‘kale huur’ komen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het schoonmaken van de gezamenlijke ruimtes. Of voor je gas, water en licht. Check altijd in je huurcontract waarvoor de servicekosten zijn. Je verhuurder moet ieder jaar inzicht geven in de kosten. Je ziet dan ook of je nog moet bijbetalen of misschien geld terugkrijgt.

  Sommige verhuurders werken met een all-in huur. Je betaalt dan 1 bedrag voor je huur én servicekosten. Soms is dat niet handig. Je huur lijkt hierdoor hoger waardoor je misschien geen huurtoeslag krijgt. Je kunt je verhuurder dan vragen om je all-in huur te splitsen.

  8. Heb ik recht op huurtoeslag?

  Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in jouw huurkosten. Je krijgt alleen huurtoeslag als je niet te veel verdient. En als de huur lager is dan de grens voor sociale huur. In 2024 is dat €879,66.

  Zijn alle huurders jonger dan 23? Dan mag de huur niet hoger zijn dan €454,47 (2024).

  U bent hier:Home>Huren>8 vragen over het huren van een woonruimte