U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Wat moet je regelen voor je nabestaanden als je gaat samenwonen?
Thema Samenwonen of trouwen

Wat moet je voor nabestaanden regelen als je samenwoont? 

Het liefste denk je er liever niet over na wat er gebeurt als jij of je partner overlijdt terwijl jullie samenwonen. Toch is het wel verstandig om even stil te staan bij de vraag hoe jullie alles geregeld hebben en wat de gevolgen zijn als één van jullie overlijdt. Je kunt een hoop vervelende dingen voorkomen als jullie je zaken goed regelen.  


1. Erken je kinderen 

Dan zijn de kinderen erfgenaam van jou. En jij bent erfgenaam van je kind. Je kunt kinderen erkennen tijdens de zwangerschap, tijdens de aangifte van geboorte of als je kind al ouder is. Bij kinderen tot 16 jaar heb je de medewerking van de moeder van je kinderen nodig.


2. Vraag het gezag aan over je kinderen 

Erkennen en gezag aanvragen is niet hetzelfde. Nadat je het kind hebt erkend, moet je ook het gezag aanvragen. Dat kan online. Dan heb je nodig:

  • DigiD van jullie beiden,en
  • het burgerservicenummer (BSN) van jullie kind.

Het BSN van je kind ontvang je een paar weken na de geboorteaangifte. Wil je niet wachten op het BSN van je kind? Dan kun je het gezag ook met een formulier aanvragen.  


3. Regel dat je partner partnerpensioen krijgt 

Hebben jullie een pensioenregeling bij je werkgever? Regel dan dat je partner partnerpensioen krijgt, als jij overlijdt. Dat doe je door je partner aan te melden bij jouw pensioenuitvoerder. Vraag aan je werkgever of pensioenuitvoerder wat je moet doen en wat daarvoor nodig is. Vaak moet je een notariële samenlevingsovereenkomst hebben en een bepaalde periode op hetzelfde adres wonen. 


4. Zet het huurcontract op naam van jullie allebei 

Dan kan de achterblijvende partner in de woning blijven, of in ieder geval zelf bepalen of die er blijft wonen. Staat het huurcontract alleen op naam van de overleden partner? Dan mag de ander nog maximaal 6 maanden in de woning blijven. De achterblijvende partner kan de verhuurder vragen om het huurcontract over te nemen. De verhuurder mag dat weigeren, bijvoorbeeld als je te weinig verdient of niet kunt bewijzen dat je ook op dat adres woonde. 


5. Zorg voor een verblijvingsbeding in je samenlevingsovereenkomst 

Dan gaan na het overlijden van de ene partner de gezamenlijke bezittingen naar de ander in plaats van naar de wettige erfgenamen (zie ook punt 6). Voor een samenlevingsovereenkomst hoef je niet naar de notaris, ook niet als je een verblijvingsbeding wilt hebben. Vaak is een notariële samenlevingsovereenkomst wel nodig om je partner aan te melden bij de pensioenuitvoerder (zie punt 3).


6. Ga naar de notaris voor een testament 

Met een testament regelen jullie zelf wie wat krijgt. Je kunt je partner verzorgd achterlaten en, als je kinderen hebt, hen iets nalaten en de voogdij regelen. Zonder testament en kinderen gaan de bezittingen naar de familie van de partner die overlijdt. Hebben jullie wel kinderen, dan gaat alles naar hen.  


6. Maak een lijst van bezittingen en schulden als je gaat samenwonen 

Heb je geen testament en/of verblijvingsbeding? Maak dan in ieder geval een lijst met bezittingen en schulden en hou deze bij. Als de erfgenamen van de overledene spullen komen opeisen, kun je in ieder geval aantonen wat van wie was. Die lijst komt ook van pas als jullie onverhoopt uit elkaar gaan.  


7. Hou ontvangen schenkingen en erfenissen bij

Misschien kreeg één van jullie in de periode dat jullie samenwoonden een schenking of erfenis. Noteer de bedragen en wat je er mee hebt gedaan. Dan kun je na het overlijden van je partner makkelijk bewijzen wat van jou was. De lijst helpt ook in het geval jullie uit elkaar gaan.  

U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Wat moet je regelen voor je nabestaanden als je gaat samenwonen?