Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Samenwonen of trouwen»Checklist samenwonen/trouwen
thema

Checklist samenwonen/trouwen

Deze checklist helpt bij het regelen van je geldzaken als je gaat samenwonen of trouwen.

 1. 1 Bespreek jullie geldzaken en zet ze op een rij

  Bespreek jullie geldzaken. Welke inkomsten en bezittingen hebben jullie? Wees open en eerlijk naar elkaar, ook over schulden.

 2. 2 Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven

  Maak een overzicht van jullie gezamenlijke uitgaven en inkomsten. Je kunt hiervoor een huishoudboekje gebruiken. Je krijgt zo bovendien inzicht in jullie uitgavenpatroon. Zo weet je precies hoeveel jullie per maand kunnen besteden. Check welk online huishoudboekje het beste bij jullie past.

 3. 3 Spreek af wie, wat betaalt

  Hier kun je ook een huishoudboekje voor gebruiken. Bekijk hier tips van het Nibud over wie wat betaalt.

 4. 4 Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven

  Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen waarop jullie iedere maand een vast bedrag storten. Dit is voor de vaste lasten. Daarnaast kun je een vast bedrag per maand opzij leggen voor onvoorziene uitgaven en voor vakanties.

 5. 5 Bedenk of je een huis gaat huren of kopen

  Gaan jullie verhuizen, of trekt een van jullie bij de ander in? Maak duidelijke afspraken met elkaar en schrijf ze op. Hier vind je tips van het Nibud.

 6. 6 Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen?

  Bedenk voordat jullie onder één dak gaan wonen onder welke voorwaarden jullie dit willen doen. Gaan jullie trouwen, sluit je een geregistreerd partnerschap of sluiten jullie een samenlevingscontract? Lees hier meer over gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Denk ook na over de gevolgen van deze keuze voor de verre toekomst. Denk aan de situatie dat een van beiden overlijdt, of als jullie uit elkaar gaan.

 7. 7 Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

  Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzegtermijn) en zet de andere op twee namen. Hiermee kun je kosten besparen.

 8. 8 Fiscaal partnerschap

  Als je gaat samenwonen dan heeft dat meestal fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld voor het verdelen van aftrekposten en het krijgen van heffingskortingen. Zorg dat je hier rekening mee houdt. Lees meer over fiscaal partnerschap.

 9. 9 Meld elkaar aan bij de pensioenuitvoerder

  Via je pensioenuitvoerder ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen. Je moet je partner daarvoor wel aanmelden. Nabestaandenpensioen is een uitkering voor je nabestaanden als jij zou overlijden. Bedenk of de partner die achterblijft genoeg inkomen heeft als een van jullie overlijdt. Vaak is het inkomen lager terwijl de vaste lasten door blijven lopen. Neem zonodig maatregelen.

 10. 10 Overweeg een testament te laten maken

  Als je samenwoont zonder testament, dan gaan de bezittingen van je partner naar zijn of haar nabestaanden. Als jullie samen een koopwoning hebben, erven nabestaanden dus ook de helft. Dit kan ertoe leiden dat je niet in de woning kunt blijven.

 11. 11 Let op je toeslagen

  Ontvangen jullie toeslagen van de Belastingdienst en gaan jullie samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen. Bekijk daarom snel of je nog recht hebt op toeslagen en geef veranderingen door aan de Belastingdienst

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Checklist samenwonen of trouwen
Samenwonen of trouwen?

Gefeliciteerd! Een mooi moment om je financiën met elkaar op een rij te zetten.