U bent hier:Home>Regel je pensioen>Pensioen en je eerste baan
Thema Regel je pensioen

Je eerste baan en je pensioen

Als je net begint met werken denk je waarschijnlijk nog niet meteen aan met pensioen gaan en de opbouw van je pensioen. Het is slim om dat wel te doen. 

Werknemerspensioen

Als je werkt, bouw je bijna altijd via je werkgever ouderdomspensioen op. Dit pensioen is onderdeel van je arbeidsvoorwaarden.

Zoek uit hoe je regeling in elkaar zit. Ga na hoeveel pensioen je opbouwt en welke factoren belangrijk zijn voor de hoogte van jouw uiteindelijke pensioenuitkering. Kijk ook hoeveel jouw werkgever bijdraagt, hoeveel jij zelf betaalt en hoe je nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen geregeld zijn. Maak je pensioen onderdeel van je salarisonderhandelingen.


Nabestaandenpensioen

Vaak hoort bij een werknemerspensioen een regeling voor nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen is een uitkering voor je nabestaanden als je overlijdt. Hierdoor heb je de zekerheid dat je partner en je minderjarige kinderen een inkomen hebben als jou iets overkomt. Deze uitkering gaat vaak al meteen in. Het maakt niet uit of je partner zelf met pensioen is of niet.


Je partner aanmelden

Als je een partner hebt, check dan of je je partner moet aanmelden bij je pensioenuitvoerder. Doe je dit niet, dan heeft je partner mogelijk geen recht  op nabestaandenpensioen na jouw overlijden.


Arbeidsongeschiktheidspensioen

Als je niet meer kunt werken door ziekte, gaat je pensioenopbouw bij je pensioenuitvoerder vaak door. Je hoeft dan geen premie te betalen. Soms is er ook een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dan ontvang je van de pensioenuitvoerder een uitkering die de uitkering van de overheid aanvult. Kijk in je pensioenregeling wat er voor jou geregeld is als je arbeidsongeschikt raakt.