10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Regel je pensioen»Pensioen en je eerste baan
thema

Je eerste baan en je pensioen

Als je voor het eerst gaat werken, is je pensioen nog heel ver weg. Toch is het verstandig even te kijken hoe je pensioenopbouw in elkaar zit.

"Je eerste baan en je pensioen, denk er toch even aan"

Werknemerspensioen

Als je werkt, bouw je bijna altijd via je werkgever ouderdomspensioen op. Dit pensioen is onderdeel van je arbeidsvoorwaarden.

Zoek uit hoe je regeling in elkaar zit. Kijk onder meer hoe en hoeveel pensioen je opbouwt en welke factoren van invloed zijn op de hoogte van jouw uiteindelijke pensioenuitkering. Kijk ook hoeveel jouw werkgever bijdraagt, hoeveel jij zelf betaalt en hoe je nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen geregeld zijn. Maak je pensioen onderdeel van je salarisonderhandelingen.

Nabestaandenpensioen

Vaak hoort bij een werknemerspensioen een regeling voor nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen is een uitkering voor je nabestaanden als je overlijdt. Hierdoor heb je de zekerheid dat je partner en je minderjarige kinderen een inkomen hebben als jou iets overkomt. Deze uitkering gaat vaak al meteen in. Het maakt niet uit of je partner zelf met pensioen is of niet.

Je partner aanmelden

Als je een partner hebt, check dan of je hem of haar moet aanmelden bij je pensioenuitvoerder. Doe je dit niet, dan heeft je partner mogelijk geen recht hebben op nabestaandenpensioen bij jouw overlijden.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Als je niet meer kunt werken door ziekte, gaat je pensioenopbouw bij je pensioenuitvoerder vaak door. Je hoeft dan geen premie te betalen. Soms ben je extra verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. De uitkering die je van de overheid krijgt bij arbeidsongeschiktheid is vaak lager dan je salaris. Met een arbeidsongeschiktheidspensioen krijg je dan een aanvulling op deze uitkering.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?