U bent hier:Home>Werken>Checklist nieuwe baan
Thema Werken

Checklist nieuwe baan

Start je binnenkort met je nieuwe baan? Dan verandert je financiële situatie. Controleer met deze checklist de gevolgen en begin goed voorbereid aan dit nieuwe avontuur.

Op deze pagina

  1. Maak duidelijke afspraken over je inkomen

  Bespreek met je nieuwe werkgever hoeveel uur je gaat werken, wat je hiervoor bruto verdient en hoeveel je er netto ongeveer aan overhoudt. Hiervoor kun je een proforma loonstrook aanvragen bij je nieuwe werkgever. Dit is een proef loonstrook.

  Controleer ook of je bijvoorbeeld recht hebt op:

  • Vakantiegeld
  • 13e maand/eindejaarsuitkering
  • Bonus
  • Vergoeding voor overuren of weekend-/avonddiensten
  • Reiskostenvergoeding
  • Thuiswerkvergoeding
  • Laptop of telefoon
  • Leaseauto
  • Opleidingsbudget

  In Nederland geldt een minimumloon. Je werkgever moet je minimaal dit bedrag betalen voor jouw werk. Natuurlijk mag je werkgever je ook meer betalen.

  2. Ga je meer of minder werken

  Misschien wil je bij je nieuwe baan wel meer of minder gaan werken dan je nu doet. Dit heeft gevolgen voor je loon, maar ook voor je belastingen, toeslagen en pensioen. Met de WerkUrenBerekenaar reken je uit welke gevolgen meer of minder werken heeft voor je financiële situatie.

  3. Pas je toeslagen aan

  Ook als werkende kun je recht hebben op toeslagen. Daarom is het belangrijk dat je het inkomen van je nieuwe baan doorgeeft. Ook andere wijzigingen moet je op tijd doorgeven. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen of scheiden, kinderen krijgt of wanneer er iets verandert bij de opvang.

  Je kunt je inkomen beter te hoog dan te laag inschatten. Zo voorkom je dat je toeslagen moet terugbetalen.

  4. Controleer je pensioen

  Vraag wat voor pensioenregeling jouw nieuwe werkgever heeft. Soms is dat dezelfde regeling als bij je oude werkgever. Bijvoorbeeld als je in dezelfde bedrijfstak blijft werken. Als je nieuwe werkgever een andere pensioenregeling heeft, moet je beslissen wat je doet met je oude pensioen. Onderzoek of het slim is de waarde van je oude pensioen over te maken naar je nieuwe regeling. Dit heet waardeoverdracht.

  Vraag ook na welke flexibiliteit er in de pensioenregeling zit. Misschien wil je eerder met pensioen of juist later? En geef aan het pensioenfonds door wie jouw partner is, zodat je partner recht krijgt op partnerpensioen. Check ook hoe het zit met nabestaandenpensioen als je overlijdt.

  Valt het verwachte pensioenbedrag tegen? Dan is het slim om na te denken over het aanvullen van je pensioen. Het is altijd een goed idee om te sparen voor onverwachte tegenvallers en voor toekomstplannen. Als je meer gaat verdienen, kun je ook meer sparen.

  5. Andere afspraken

  Het is belangrijk om goede afspraken te maken met jouw nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld over het type contract (vast of niet), de proeftijd, hoeveel uur je werkt, wat je krijgt voor overwerk en opleiding. In de Checklist Contract vind je 7 onderdelen van je contract die extra aandacht verdienen.

  6. Kijk waar je recht op hebt

  Misschien kom je voor meer regelingen in aanmerking. Dat kun je makkelijk controleren op onderstaande websites.

  U bent hier:Home>Werken>Checklist nieuwe baan