U bent hier:Home>Werken>Geldzaken bij je eerste baan
Thema Werken

Geldzaken bij je eerste baan

Als je start met je eerste ‘echte’ baan zijn er verschillende geldzaken waar je rekening mee moet houden. Je maakt afspraken over de hoogte van je loon, zet je handtekening onder een contract en gaat belasting betalen. En wat moet je eigenlijk allemaal van je loon betalen?

Op deze pagina

  Afspraken maken over loon en andere arbeidsvoorwaarden

  Voordat je in dienst gaat bij een nieuwe werkgever heb je een gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Dit zijn rechten en plichten die gelden voor jou en je werkgever. Jullie maken bijvoorbeeld afspraken over je loon, reiskosten, vakantiedagen en pensioen. Deze afspraken leggen jullie vast in een contract. Dit noemen we ook wel een arbeidsovereenkomst.   

  Wat staat er in een contract?

  In je contract staan de afspraken die jij hebt gemaakt met je werkgever. Dit kunnen persoonlijke afspraken zijn, bijvoorbeeld over het aantal uren dat je werkt of wat je verdient. Ook vind je hier algemene afspraken die gelden voor al je collega’s. Een voorbeeld hiervan is de vakantieregeling.

  Controleer je contract goed voordat je het ondertekent. Met onze checklist weet je precies waar je op moet letten als je het contract doorleest.

  Hoeveel verdien je met je eerste baan?

  Alle werknemers van 21 jaar en ouder hebben recht op het minimumloon. Je werkgever mag je niet minder betalen, wel meer.  Ben je jonger dan 21 jaar? Dan heb je recht op het minimumjeugdloon.

  Je loonstrookje

  Op je loonstrookje staat het loon dat je hebt afgesproken met jouw werkgever. Dit is je brutoloon. Het brutoloon is het totale bedrag van je loon. Hier gaan nog kosten vanaf. Bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor je pensioenregeling en de belasting die je moet betalen. Het bedrag dat je overhoudt na het betalen van belasting noemen we het nettoloon. Dit is het bedrag dat je werkgever aan jou uitbetaalt.  

  Middel je inkomen en krijg belastinggeld terug

  Als je net begint met werken gaat je inkomen vaak flink omhoog. Verdiende je in de jaren voor je eerste echte baan niet zoveel? Dan kan het slim zijn om je inkomen te middelen. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen dat je in 3 opvolgende jaren verdiende. Deze regeling verdwijnt binnenkort. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024. Bekijk de voorwaarden van de Belastingdienst om te zien of jij mag middelen.

  Middeling van wisselend inkomen
  Link naar de website van de Belastingdienst

  Met welke uitgaven moet ik rekening houden?

  Je bent er misschien nog niet zo mee bezig, maar je legt nu de basis voor jouw financiële toekomst. Denk daarom goed na waar jij je geld aan wil uitgeven. We maakten een handig overzicht om jou op weg te helpen.

  U bent hier:Home>Werken>Geldzaken bij je eerste baan