U bent hier:Home>18 worden>Op jezelf wonen
Thema 18 worden

Op jezelf wonen

Op jezelf wonen geeft je veel vrijheid, maar kost ook veel geld. Denk aan de huur of hypotheek, energiekosten en een internetaansluiting. Heb je een huurhuis? Check of je recht hebt op huurtoeslag. Zorg dat je spullen goed zijn verzekerd. Houd een overzichtelijke administratie bij en zorg voor een buffer om onverwachte kosten op te vangen. Ga je op kamers? Kijk dan hier.

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

Kopen of huren?

Heb je een vast inkomen? Dan kun je overwegen om een huis te kopen. De keuze tussen kopen of huren hangt af van hoe lang je van plan bent op dezelfde plek te blijven wonen en hoe flexibel je wilt zijn. Met een huurhuis ben je flexibeler dan met een koophuis. Voor een koophuis moet je ook eigen geld hebben. En de bank of verzekeraar wil weten hoeveel je verdient, of je een (vaste) arbeidsovereenkomst hebt, of (als je zelfstandige bent) wat je gemiddelde inkomsten zijn over de afgelopen jaren.

Sociale huur of vrije sector?

Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huurtoeslag. Er gelden wel voorwaarden voor een sociale huurwoning. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn en mag de huur niet hoger zijn dan €879,66 (in 2024). En er zijn vaak wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.

Check je maximale huur

Er zijn regels voor de huurprijs van woningen en kamers. Een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. De maximale huur van een sociale huurwoning is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de woning. Dit geldt ook voor een kamer.

Heb je recht op huurtoeslag?

Voor een sociale huurwoning kun je vaak huurtoeslag krijgen. Voor een huurwoning in de vrije sector of een kamer krijg je geen huurtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen. Je vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Verzeker je spullen

Denk eraan om je spullen goed te verzekeren. Zodra je uit huis gaat val je niet meer onder de inboedelverzekering van je ouders. Verzekeraars bieden speciale verzekeringen aan voor studenten. Let er op dat verzekeraars bij diefstal vaak eisen dat er sporen zijn van inbraak. Het kan daarom handig zijn om een slot op de deur van je kamer te hebben. Kijk ook of je andere verzekeringen goed hebt geregeld, zoals ziektekosten en aansprakelijkheid.

Hou je uitgaven bij

Als je op jezelf gaat wonen, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je zult ook veel meer post krijgen. Zorg voor een overzichtelijke administratie, zodat je alles snel terug kunt vinden.

Zorg voor een buffer

Als je op jezelf gaat wonen, kun je te maken krijgen met onverwachte uitgaven of een daling van je inkomen. De koelkast of de stofzuiger kan kapotgaan. Of je kunt je baan verliezen. Zorg voor een buffer om dit soort schokken op te vangen. Een goede vuistregel is om twee maanden inkomen achter de hand te houden. Als je geen of onvoldoende buffer hebt, begin dan nu om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. Het is slim om in te stellen dat dat spaarbedrag automatisch overgeboekt wordt. Dan kun je het niet vergeten en bouw je zonder het echt te merken een buffer op.

U bent hier:Home>18 worden>Op jezelf wonen