Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

4 vragen over een BKR-registratie

Bijna alle leningen die je aangaat worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hoe werkt het, en wat zijn de gevolgen als je een huis wilt kopen? Vier vragen over een BKR-registratie.

1. Waarvoor is het BKR?

Banken en andere kredietverstrekkers willen weten of je elders al geld hebt geleend en of je betalingsproblemen hebt of hebt gehad. Door middel van een BKR-toetsing kunnen ze dit achterhalen. Het BKR registreert de meeste leningen die je afsluit en registreert betalingsachterstanden.

2. Wat registreert het BKR?

Het BKR registreert een doorlopend krediet, een persoonlijke lening, een aankoop op afbetaling, een creditcard en roodstaan op je betaalrekening. Sinds kort vermeldt het BKR je ook in het register als je private-lease contract tekent of een mobiele telefoon op afbetaling koopt. Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek leidt tot een registratie.

3. Wanneer checkt een kredietverstrekker mijn gegevens bij het BKR?

Als je een nieuwe lening wilt afsluiten, doet de kredietverstrekker een check bij het BKR. Je moet daar wel toestemming voor geven. Ook als je een hypotheek aanvraagt, kijkt de bank naar leningen die je hebt uitstaan. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis valt altijd lager uit als je nog andere leningen hebt.

4. Hoe werkt dat precies met een hypotheek?

Banken beoordelen bij een hypotheekaanvraag niet alleen je inkomen en je uitgaven. Ze kijken ook of je andere leningen hebt lopen, je een mobiele telefoon op afbetaling hebt of in een auto rijdt die je betaalt via private-lease. Steeds meer hypotheekverstrekkers kijken ook naar studieleningen. 

informatie

Je hypotheek en andere leningen

Als je een huis wilt kopen, heb je vaak een hypotheek nodig. Hoeveel je voor je huis kunt lenen, hangt ook af van de vraag of je voor andere uitgaven geld hebt geleend. Banken berekenen eerst hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen. Daarna kijken ze naar je andere leningen. Leningen voor consumptieve uitgaven tellen zwaarder mee dan studieleningen. De Consumentenbond laat dit zien in een artikel over (studie)schulden en hypotheken.


Lenen en schulden
Lenen

Is een lening echt nodig? Lees onze tips en voorkom dat je door je schulden in de problemen komt.