10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Lenen»4 vragen over een BKR-registratie
thema

4 vragen over een BKR-registratie

Bijna alle leningen die je aangaat worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hoe werkt het, en wat zijn de gevolgen als je een huis wilt kopen? Vier vragen over een BKR-registratie.

1. Waarvoor is het BKR?

Banken en andere kredietverstrekkers willen weten of je elders al geld hebt geleend en of je betalingsproblemen hebt of hebt gehad. Door middel van een BKR-toetsing kunnen ze dit achterhalen. Het BKR registreert de meeste leningen die je afsluit en registreert betalingsachterstanden.

2. Welke leningen worden geregistreerd?

Een doorlopend krediet en een persoonlijke lening worden bij het BKR geregistreerd. Ook als je een aankoop doet op afbetaling, een creditcard hebt, of rood kan staan, is dit geregistreerd bij het BKR. Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek leidt tot een registratie.

3. Wanneer checkt een kredietverstrekker mijn gegevens bij het BKR?

Als je een nieuwe lening wilt afsluiten doet de kredietverstrekker een check bij het BKR. Je moet daar wel toestemming voor geven. Ook als je een hypotheek aanvraagt, kijkt de bank naar leningen die je hebt uitstaan. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis valt altijd lager uit als je nog andere leningen hebt.

4. Hoe werkt dat precies met een hypotheek?

Banken kijken bij een hypotheekaanvraag naar je inkomen en naar je uitgaven. Kosten voor leningen gaan af van het inkomen dat de bank gebruikt om uit te rekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Er gaat 2% van het oorspronkelijke leenbedrag af van het maandbedrag dat je kunt gebruiken voor je hypotheek.

Lenen en schulden
Lenen

Is een lening echt nodig? Lees onze tips en voorkom dat je door je schulden in de problemen komt.