U bent hier:Home>Lenen en schulden>4 vragen over een BKR-registratie
Thema Lenen en schulden

4 vragen over een BKR-registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke leningen je hebt afgesloten. Ook houden ze bij of je op tijd aflost en de rente betaalt. Hoe werkt het BKR? Wat zijn de gevolgen als je een huis wilt kopen? Vier vragen over een BKR-registratie.

1. Wil je een nieuwe lening afsluiten?

Dan wil een bank of andere kredietverstrekker graag weten of je nog andere leningen hebt. Ook willen ze graag weten of je betalingsproblemen hebt of hebt gehad. Om dat te bepalen nemen ze contact op het BKR. Het BKR houdt bij wie welke lening afsluit. Zo kunnen ze vooraf nagaan of je de nieuwe lening wel kunt betalen. 

2. Wat weet het BKR?

Het BKR noteert de volgende leningen:

  • een doorlopend krediet;
  • een persoonlijke lening
  • een aankoop op afbetaling;
  • een creditcard;
  • roodstaan op je betaalrekening
  • een private-lease contract;
  • een mobiele telefoon op afbetaling.

Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek leidt tot een registratie.

3. Wanneer checkt een kredietverstrekker mijn gegevens bij het BKR?

Dat doet een kredietverstrekker als je een nieuwe lening wilt afsluiten. Ook als je een hypotheek aanvraagt, kijkt de bank naar leningen die je hebt uitstaan. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis valt altijd lager uit als je nog andere leningen hebt.

4. Hoe werkt dat precies met een hypotheek?

Banken beoordelen bij een hypotheekaanvraag niet alleen je inkomen en je uitgaven. Ze kijken ook of je andere leningen hebt lopen, je een mobiele telefoon op afbetaling hebt of in een auto rijdt die je betaalt via private-lease. Steeds meer hypotheekverstrekkers kijken ook naar studieleningen. 

Je hypotheek en andere leningen

Als je een huis wilt kopen, heb je vaak een hypotheek nodig. Hoeveel je voor je huis kunt lenen, hangt ook af van de vraag of je voor andere uitgaven geld hebt geleend. Banken berekenen eerst hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen. Daarna kijken ze naar je andere leningen. Leningen voor consumptieve uitgaven tellen zwaarder mee dan studieleningen. De Consumentenbond laat dit zien in een artikel over (studie)schulden en hypotheken.

U bent hier:Home>Lenen en schulden>4 vragen over een BKR-registratie