U bent hier:Home>Je eerste baan>Wonen: een huis huren of kopen?
Thema Je eerste baan

Wonen in een huurhuis of koophuis

Misschien woon je nog bij je ouders of op kamers. Uiteindelijk wil je toch een plek voor jezelf. Op deze pagina lees je tips over het huren of kopen van een huis. 

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

Wonen bij je ouders of op kamers

Als je bij je ouders woont, kun je met hen bekijken wat een goed moment is om uit huis te gaan. Zolang je thuis woont, kun je goed sparen voor als je uit huis gaat. Woon je in een studentenhuis? Dan zijn er vaak regels over hoe lang je daar mag blijven wonen als je klaar bent met je studie. Vraag dit na bij je verhuurder.

Op zoek naar een huurhuis

Een huurwoning vinden is niet gemakkelijk. Het is slim als je je zo snel mogelijk inschrijft voor een huurwoning bij een woningbouwvereniging. Je moet vaak lang wachten voor een sociale huurwoningen. Ook mag je niet teveel verdienen. Hoe lang je moet wachten, hangt ook af van de plaats waar je wilt wonen. Bij een commerciële verhuurder kun je misschien sneller terecht. Maar dan betaal je vaak ook meer dan voor een sociale huurwoning. Voor sociale huurwoningen kun je nagaan of je niet teveel betaalt. Daarvoor kun je gebruik maken van het puntenstelsel. Dat puntenstelsel geldt niet voor commerciële verhuurders.

Huurwoning en huurverhoging

De huren gaan elk jaar omhoog. Met hoeveel je huur stijgt, hangt onder andere af van wie je je huis huurt en hoe hoog je inkomen is. Bij sociale huurwoningen gaat de huur meestal op 1 juli omhoog. Ook gelden er regels voor de huurverhoging. Huur je van een commerciële verhuurder? Dan staan de afspraken over de huurverhoging in je huurcontract.

Denk aan de huurtoeslag

Ga je een huis huren? Dan heb je vaak recht op huurtoeslag. Het maakt voor de huurtoeslag niet uit bij wie je huurt. Wel belangrijk is de hoogte van je huur, wat je verdient en hoeveel spaargeld je hebt. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je huurtoeslag aanvragen. Check hieronder de regels en maak een proefberekening.

Een huis kopen

Je kunt ook een huis kopen. Daarvoor moet je vaak geld lenen. Ook heb je spaargeld nodig om de bijkomende kosten van het kopen van een huis te betalen. Bijkomende kosten zijn de overdrachtsbelasting, de kosten van de notaris (en de makelaar) en de taxatiekosten om de waarde van je huis te betalen. Voor je aan je zoektocht naar een koophuis begint, kun je het beste eerst nagaan hoeveel je kunt lenen. Daarvoor ga je naar een hypotheekadviseur. Tips voor het kopen van een huis vind je op de website van de Vereniging Eigen Huis.

Hoeveel kun je lenen?

Als je een huis wilt kopen, is het ook belangrijk dat je weet welk bedrag je kunt lenen. Gebruik daarvoor onze rekenhulpen. Heb je een studieschuld? Bekijk dan op de website van Vereniging Eigen Huis de gevolgen voor het bedrag dat je kunt lenen voor het kopen van een huis.

Wat past het beste bij jou: een huis huren of een huis kopen?

We hebben een checklist met vragen waarmee je kunt bepalen wat het beste bij je past: een huis huren of een huis kopen. Bekijk onze tips.

Denk aan je verzekeringen

Als je een huis gaat kopen of huren, moet je waarschijnlijk ook je verzekeringen aanpassen of nieuwe verzekeringen afsluiten. Bekijk onze tips over verzekeringen.

U bent hier:Home>Je eerste baan>Wonen: een huis huren of kopen?