U bent hier:Home>Je eerste baan>Verzekeringen: welke verzekering moet je hebben?
Thema Je eerste baan

Verzekeringen: welke verzekering moet je hebben?

Vergeet je verzekeringen niet als je aan je eerste baan begint. Loopt je zorgverzekering nog via je ouders? Ga je verhuizen naar een huur- of koophuis? Bekijk onze tips over verzekeringen.

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

Je zorgverzekering

Misschien ben je nog via je ouders verzekerd voor de zorg. Dat kan vaak zolang je nog studeert. Ga je werken? Dan moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Er zijn veel zorgverzekeringen. Vergelijk de zorgverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past. Lees onze tips over het afsluiten van een zorgverzekering.

Zorgtoeslag aanvragen of aanpassen

Maakte je nog geen gebruik van de zorgtoeslag? Kijk dan of je daar recht op hebt. Als je al wel zorgtoeslag ontvangt, dan is de kans groot dat je deze moet aanpassen als je aan je eerste baan begint. Je inkomen bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de zorgtoeslag. Pas de toeslag zo snel mogelijk aan. Anders moet je later in een keer een flink bedrag terugbetalen.
Kijk op de website van de Belastingdienst voor de regels en maak een proefberekening. 


De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is wel slim om deze af te sluiten. Dan betaalt de verzekeraar de kosten als je aansprakelijk bent voor schade aan personen of spullen, bijvoorbeeld als je fiets tegen de geparkeerde auto van de buren valt. De premie is vaak laag, terwijl de kosten van schadeherstel flink kunnen oplopen. Op onze pagina over de aansprakelijkheidsverzekering lees je meer over deze verzekering.

Je reisverzekering en annuleringsverzekering

Als je begint met werken kun je ook leuke reizen maken. Heb je nog geen reisverzekering? Sluit er dan een af. Dan ben je verzekerd als je op vakantie bijvoorbeeld je telefoon in het water laat vallen of als je ziek wordt en naar de huisarts of het ziekenhuis moet. In het buitenland kunnen de zorgkosten flink oplopen. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent.
Ga je een dure reis maken? Denk dan ook aan een annuleringsverzekering. Dan krijg je een vergoeding als je reis niet doorgaat of als je deze eerder moet afbreken, bijvoorbeeld vanwege een overlijden. 
Bekijk onze tips over de reis- en annuleringsverzekering. En lees ook over de zorgkosten in het buitenland.

Inboedelverzekering en woonhuisverzekering

Woonde je al op kamers dan heb je misschien al een inboedelverzekering. Met een inboedelvezekering verzeker je spullen in huis. Je hebt dan recht op een vergoeding bij schade die bijvoorbeeld door brand ontstaat. Ga je verhuizen naar een huur- of koophuis? Vergeet dan niet je inboedelverzekering aan te passen. In een groter huis heb je duurdere spullen. En als je eenmaal werkt, koop je ook meer. Zorg dat je inboedel goed verzekerd is. Heb je een koophuis? Sluit dan een woonhuisverzekering af. Dan is je huis verzekerd tegen schade. Vaak moet je dat ook doen van de bank of verzekeraar waar je de hypotheek hebt afgesloten. 

Verzekeringen voor je auto, scooter of (snelle) e-bike

Heb je een scooter, een snelle e-bike (speed pedelec) of een auto dan moet je hiervoor een verzekering afsluiten. Dat is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (of WA-verzekering). Veroorzaak je een ongeluk? En raakt iemand gewond of beschadig je spullen van een ander? Dan vergoedt deze verzekering de schade van anderen. Schade aan je eigen spullen betaal je zelf. Je kunt ook een uitgebreidere verzekering afsluiten zodat schade aan je eigen bezittingen ook vergoed worden. Zo'n verzekering is wel duurder.

U bent hier:Home>Je eerste baan>Verzekeringen: welke verzekering moet je hebben?