U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Hoe krijg ik als zzp'er overzicht?
Thema Zzp'ers en geldzaken

Hoe krijg ik als zzp'er overzicht?

Het is belangrijk dat je overzicht krijgt in je geldzaken en dat ook houdt. Overzicht geeft rust, al kost het (zeker in het begin) ook tijd. Maar hoe vaker je het bijhoudt, hoe gemakkelijker het je afgaat. Lees onze handige tips en ga aan de slag.

1. Zorg voor inzicht in je zakelijke inkomsten en uitgaven

Op onze pagina 'Hoe krijg ik inzicht in mijn inkomsten en uitgaven' (link naar de website van Wijzer in geldzaken) lees je hoe je dat doet.

2. Hou zakelijk en privé uit elkaar met twee betaalrekeningen

Komt je omzet binnen op dezelfde rekening als waarvan je je boodschappen betaalt? Dat beperkt je overzicht. Open een zakelijke betaalrekening.

"62% van de zzp'ers heeft een aparte zakelijke betaalrekening"

Geef jouw zakelijke rekeningnummer door aan je zakelijke relaties en vraag ze op deze bankrekening te betalen. Deze rekening gebruik je ook voor je zakelijke uitgaven. Bekijk hieronder welke zakelijke betaalrekeningen er zijn. Let ook op de kosten. Sommige banken hebben voor startende ondernemingen een aantrekkelijke korting. 

3. Zet een vast moment in je agenda voor de administratie

De administratie bijhouden is voor veel mensen geen hobby. Dat geldt misschien ook wel voor jou. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer je er tegenop ziet. Prik daarom een vast moment in je agenda waarop je de administratie bijwerkt, bijvoorbeeld elke eerste maandagavond van de maand. Dan maak je je facturen en stuurt ze op. Ook kijk je naar je uitgaven en doe je de betalingen. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijke*r het wordt.

4. Betaal je rekeningen op tijd

Probeer je rekeningen altijd op tijd te betalen. Zo voorkom je incassokosten. En lukt dat niet? Neem dan contact op met de partij aan wie je geld schuldig bent en overleg of het mogelijk is om bijvoorbeeld gespreid te betalen.  

5. Als je geen zin hebt in administratie

Het kan natuurlijk dat je geen zin hebt om zo vaak met je administratie bezig te zijn. Schakel dan een boekhouder of administratiekantoor in en overleg regelmatig met hen hoe je er voor staat. Dat kost natuurlijk geld, maar het bespaart tijd en misschien ook wel ergernis. Bovendien heeft een boekhouder vaak ook nog wel tips voor je. Laat je administratie in ieder geval niet 'versloffen'.  

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Hoe krijg ik als zzp'er overzicht?