U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Checklist zzp'er en geldzaken
Thema Zzp'ers en geldzaken

8 geldzaken die je moet regelen als zzp'er

Als je voor jezelf begint zijn er veel zaken die een werkgever meestal regelt waar je nu zelf voor moet zorgen. Dat heeft financiële gevolgen. Bereid je voor op wisselende inkomsten.

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

1. Zet een zakelijke administratie op

Je administratie moet aan een aantal regels voldoen. Je kunt je administratie zelf bijhouden of (deels) door een ander laten doen. Bedenk daarbij of je zelf genoeg kennis, tijd en zin hebt om je administratie te doen. Houd wel altijd zelf overzicht over je financiële situatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij de Belastingdienst vind je meer informatie over het opzetten van je administratie.

2. Zet op een vaste dag in de week 'Administratie' in je agenda

De meeste ondernemers zijn druk met hun werkzaamheden. De administratie blijft vaak liggen. Soms tot het moment van de aangifte omzetbelasting of aangifte inkomstenbelasting. Dan kost het vaak extra tijd om alles op orde te krijgen. Beter is het om minstens 1 keer per week je administratie bij te werken. 

3. Houd privé en zakelijk goed gescheiden

Open een zakelijke rekening. Verdeel je papieren administratie in privé en zakelijk en doe hetzelfde op de computer. Ga je geld lenen voor je bedrijf? Kijk dan goed naar de mogelijke gevolgen voor je privéfinanciën als je problemen krijgt met terugbetalen van je zakelijke lening.

4. Zoek uit welke belastingen je moet betalen

Als zzp'er heb je te maken met andere belastingen en premies, aftrekposten en subsidies dan als werknemer. Je moet bijvoorbeeld btw (omzetbelasting) in rekening brengen en afdragen aan de Belastingdienst. Ook betaal je premie voor de Zorgverzekeringswet. Let erop dat je belastingen vaak pas achteraf betaalt. Reserveer voldoende van je omzet om de belastingen te kunnen betalen. Gebruik daarvoor onze belastingdruktool.  

5. Hou genoeg geld achter de hand

Bedenk hoe je omgaat met een periode waarin je minder inkomsten hebt, bijvoorbeeld doordat je geen werk hebt, vakantie neemt of ziek bent. Reken uit hoeveel je nodig hebt om zo’n periode te overbruggen.

6. Bereid je voor op ziekte en arbeidsongeschiktheid 

Bedenk hoe je een inkomstenterugval bij ernstige ziekte of arbeidsongeschiktheid kan opvangen. Als zzp´er is dit niet automatisch voor je geregeld. Je kunt je verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je in loondienst hebt gewerkt, kun je ook via uitkeringsinstantie UWV een verzekering afsluiten. Dit moet je wel binnen 13 weken doen nadat je uit dienst bent gegaan.

7. Check je andere verzekeringen 

Als zzp'er moet je zelf je verzekeringen regelen. Voor je bedrijf, maar ook voor jezelf. De verzekeringen die je privé hebt afgesloten geven je geen dekking bij het zaken doen. Afhankelijk van je soort bedrijf en je financiële situatie kan het handig of verplicht zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemer en/of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

8. Denk na over je pensioen en nabestaandenpensioen

Als zzp'er ben je meestal zelf verantwoordelijk voor je pensioenvoorziening. Op de pensioengerechtigde leeftijd heb je sowieso wel recht op een AOW-uitkering. Die is voor veel mensen wel een stuk lager dan hun eerdere maandelijkse inkomsten. Werknemers hebben daarnaast vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering voor nabestaanden. Als zzp’er moet je dit zelf regelen. Kijk goed of je nabestaanden de kosten kunnen blijven betalen als jij zou overlijden.

Heb je alles goed geregeld?

Check of je alles goed geregeld hebt en doe de test van Geldfit zakelijk. Beantwoord een paar vragen en ontvang kosteloos tips voor je onderneming.

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Checklist zzp'er en geldzaken