U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Aangifte inkomstenbelasting doen als zzp'er
Thema Zzp'ers en geldzaken

Aangifte inkomstenbelasting doen als zzp'er

Aangifte doen als zzp’er is iets ingewikkelder dan als werknemer. Voor werknemers is bijna alles ingevuld, als ondernemer moet je veel zelf invullen. Ook kun je gebruik maken van speciale regelingen voor ondernemers. Vier tips voor je belastingaangifte als je zzp’er bent.

1. Check je recht op regelingen voor ondernemers

Ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. De Belastingdienst moet je wel zien als ondernemer. Daarvoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Waar doe je aangifte?

Vanaf het belastingjaar 2019 doe je als ondernemer ook aangifte via Mijn Belastingdienst.


2. Kijk goed naar je zakelijke kosten

Als ondernemer kun je zakelijke kosten aftrekken van je omzet. De Belastingdienst controleert regelmatig of de kosten die je opgeeft wel echt zakelijke kosten zijn. Soms maak je kosten voor je bedrijf die ook voor een deel privé zijn. Dit is bijvoorbeeld zo als je je telefoon voor je bedrijf maar ook privé gebruikt. Je kunt dan alleen een deel van de kosten als zakelijke kosten opvoeren.

Zelf doen, of laten doen?

Veel zzp'ers laten hun aangifte opstellen door een boekhouder of adviseur. Loop de aangifte wel altijd helemaal na. Controleer of je boekhouder alle kosten goed heeft berekend. Check of hij de ondernemersregelingen goed heeft toegepast. Vraag het na als je iets niet begrijpt of als je denkt dat er iets niet klopt.


3. Laat geen regelingen lopen

Net als een werknemer kun je gebruikmaken van aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek. Je hebt ook recht op toeslagen, zoals de zorgtoeslag en kindgebonden budget. De hoogte van toeslagen hangt af van je inkomen na aftrekposten. Doordat je als zzp’er gebruik kunt maken van meer regelingen dan werknemers is je inkomen voor de berekening van toeslagen lager. Daardoor kom je eerder in aanmerking voor toeslagen dan een werknemer.

4. Maak gebruik van de mogelijkheid om zelf pensioen op te bouwen

Als zzp'er kun je zelf pensioen opbouwen. Dit kan via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Je inleg of premie is aftrekbaar. De Belastingdienst betaalt zo mee aan je pensioen.

Als zzp’er kun je ook gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve. Je reserveert daarmee maximaal 9,44% (2020) van je winst voor je pensioen. Je kunt je oudedagsreserve met maximaal €9.218 verhogen. Over dit deel van je omzet betaal je nu geen inkomstenbelasting. Het belastinggeld dat je nu uitspaart, kun je in je eigen bedrijf steken.

Als je stopt met je zaak moet je alsnog belasting over de fiscale oudedagsreserve betalen. Of je stort het bedrag van de oudedagsreserve in een lijfrente of bankspaarrekening.

Wat is voor jou de beste oplossing voor je oudedag?

Er zijn veel mogelijkheden om te geld opzij te zetten voor je pensioen: banksparen, een lijfrente, een oudedagsreserve, beleggen in box 3, etc. Bespreek met je financieel adviseur wat voor jou de beste oplossing is. Op Wijzeringeldzaken.nl vind je ook meer informatie over pensioen voor zelfstandigen (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

Deel deze informatie met anderen:
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Tool om te berekenen hoeveel procent van je omzet je moet reserveren voor inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet.
Hoeveel reserveren voor inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet?

Vul een paar gegevens in en je weet hoeveel procent van je omzet je moet reserveren voor de inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet. 

Zzp'er, wil jij op een eenvoudige manier uitzoeken of je jouw financiën goed op orde hebt?

Als zzp'er moet je veel zelf regelen. Wil je weten of je goed zit? En ben je op zoek naar overzicht en handige tips? Beantwoord een paar vragen en je krijgt een overzicht met persoonlijke tips. 

Geldzaken ZZP'ers
Geldzaken ZZP'ers

Als zelfstandige, zzp-er of eigen baas moet je zelf je verzekeringen en je pensioen regelen. Wat moet je nog meer regelen?