U bent hier:Home>Actueel>Dit verandert er in 2024 voor zzp'ers

De veranderingen voor zzp'ers in 2024

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen voor zzp'ers vanaf 1 januari 2024.

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek in 2024 is €3.750. In 2023 was dat nog €5.030. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je officieel ondernemer bent én aan het urencriterium voldoet. Omdat je minder mag aftrekken is je belastbaar inkomen hoger. Je betaalt dus meer belasting.

De komende jaren daalt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs naar €900. De regering wil de belastingvoordelen van ondernemers verlagen. Zo wordt het verschil met werknemers in loondienst kleiner. De regering wil hiermee voorkomen dat mensen alleen vanwege de belastingvoordelen kiezen voor het onzekere bestaan van het ondernemerschap.

Wat is het urencriterium?

Je voldoet meestal aan het urencriterium als je aan de volgende 2 voorwaarden voldoet: 
1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en). Onderbrak je je werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
2. Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan ben je 'startende ondernemer' en hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

De mkb-winstvrijstelling daalt

De mkb-winstvrijstelling daalt in 2024 naar 13,31%. Dit was al jaren 14%. Je mag vanaf 2024 dus een lager bedrag van je winst aftrekken. Hierdoor betaal je over een groter deel van je winst belasting.

Onbelaste reiskostenvergoeding

Per 1 januari 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar €0,23 per zakelijke kilometer. Dit was €0,21 in 2023. Je mag per zakelijk gereden kilometer dus een hoger bedrag aftrekken van je winst. Je betaalt hierdoor minder belasting.

De onbelaste reiskostenvergoeding geldt voor ieder type eigen vervoer. Het maakt dus niet uit of je ze met je privéauto maakt, op de fiets of met het openbaar vervoer. In dat laatste geval mag je er ook voor kiezen om de daadwerkelijke kosten af te trekken.  

'Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Actueel>Dit verandert er in 2024 voor zzp'ers