U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>6 tips als je bezig bent met je btw-aangifte
Thema Zzp'ers en geldzaken

6 tips als je bezig bent met je btw-aangifte

De meeste zzp’er doen elk kwartaal btw-aangifte. Dit betekent dat je vier keer per jaar bezig bent met je administratie. Je kunt dan alleen even de aangifte doen, maar natuurlijk ook meteen een paar andere geldzaken checken. 6 tips op het gebied van geldzaken om je op weg te helpen.

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina

1. Vergelijk je uitgaven met je inkomsten

Met de omzetcijfers en de kosten die je opgeeft, heb je een beeld van je winst en je inkomen. Zet meteen ook je uitgaven op een rij en vergelijk die met je inkomsten. Hiervoor kun je een huishoudboekje gebruiken.

2. Bereken hoeveel pensioen je kunt opbouwen

Tot en met 2022 mocht je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Heb je een fiscale oudedagsreserve (FOR) op de balans staan? Dan blijven de regels gelden rond het afwikkelen. Kijk bij 7 manieren op je pensioen aan te vullen hoe je zelf je pensioen kan regelen.

3. Loop je verzekeringen langs

Kijk een keer per jaar of je verzekeringen nog passen bij je situatie. Overweeg eventueel om over te stappen naar een andere aanbieder. Denk aan je verzekeringen voor bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, of overlijden. Als je hiervoor nog geen verzekeringen hebt, overweeg dan om deze af te sluiten. Je kunt de premie aftrekken van je winst. Over deze kosten betaal je dus geen inkomstenbelasting.

4. Check je voorlopige aanslag voor het huidige jaar

De Belastingdienst stuurt meestal aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag voor inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage voor zorg. Kijk op de aanslagen welk inkomen de Belastingdienst heeft gebruikt. Bedenk of dit overeenkomt met het inkomen dat je dit jaar verwacht. Klopt het niet, vraag dan een nieuwe voorlopige aanslag aan. Zo voorkom je dat je straks moet bijbetalen of juist te veel vooruit betaalt.

5. En je voorlopige aanslag

Wanneer je een ander inkomen hebt dan de aflopen jaren dan is het handig om een voorlopige aanslag aan te vragen voor het lopende jaar. Je kunt ook wachten tot de definitieve aangifte die je jaarlijks moet doen. Vergeet ook niet om tijdig wijzigingen in je situatie door te geven. Dat voorkomt verassingen. 

6. Kijk of je recht hebt op toeslagen

Het recht op toeslagen is afhankelijk van je inkomen. Het gaat om je inkomen na toepassing van voordelen die je als ondernemer hebt, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Ook aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek gaan nog van je inkomen af. Bereken de hoogte van je inkomen en kijk of je toeslagen kunt krijgen.

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>6 tips als je bezig bent met je btw-aangifte