U bent hier:Home>Hypotheek>Kosten als je een huis hebt
Thema Hypotheek

Kosten als je een huis hebt

Als je een huis koopt betaal je rente en vaak aflossing aan de bank. Daarnaast krijg je met nog meer kosten te maken. Een overzicht van de kosten waar je aan moet denken.

Rechts vind je een overzicht van de kosten van een eigen huis.

Onderhoud

Een huis moet je onderhouden. Het schilderwerk moet regelmatig gedaan worden, elke tien tot vijftien jaar moet je een nieuwe cv-ketel kopen. Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn de onderhoudskosten gemiddeld €300 per maand. Dit is nog zonder de kosten van een mogelijke verbouwing.


Belastingen

Als huiseigenaar betaal je belastingen aan je gemeente en waterschap. De hoogte van de belastingen hangt af van de waarde van je huis. Gemiddeld betaalt een huiseigenaar volgens de VEH ruim €700 aan gemeentebelastingen.

Verzekeringen

Met een opstalverzekering verzeker je een huis tegen brand, overstroming of andere schade. Heb je een hypotheek op je huis? Dan staat bijna altijd in de voorwaarden dat je verplicht bent om zo’n verzekering af te sluiten. Daarnaast is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Naast je meubels verzeker je hiermee de schade aan vloeren en muren. Kijk een keer per jaar je verzekeringen na. Vergelijk dan de verzekeringen die je hebt met het aanbod bij andere aanbieders. Tip: sluit de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af.


Erfpacht

Soms ben je niet de eigenaar van de grond waarop je huis staat. Dan is de grond van je gemeente of een particuliere grondeigenaar. Je betaalt dan voor de huur van de grond. Dit heet erfpacht. Erfpacht die je betaalt kun je net als hypotheekrente aftrekken bij je belastingaangifte.

Bijdrage VvE

Heb je een appartement? dan heb je bijna altijd te maken met een Vereniging van Eigenaren. Het onderhoud en de verzekering van het gebouw loopt dan via de VvE. Je betaalt elke maand een bedrag aan de VvE. Daarvan worden deze kosten betaald. Let op: als de bijdrage flink lager is dan je zelf zou sparen voor onderhoud aan je huis, dan heeft de VvE misschien niet genoeg geld voor onderhoud. Als dit zo is, zet dan extra geld opzij voor als jullie op een gegeven moment grote onderhoudskosten moeten maken.

Nieuwe regels voor de VvE

Sinds 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor de VvE. Zo is een VvE verplicht om te sparen voor (groot) onderhoud aan het gebouw. Een overzicht van de veranderingen vind je op de website van de Rijksoverheid (link naar de website van de RIjksoverheid).

Deel deze informatie met anderen:
Onderwerpen
  Corona en je geldzaken
  De coronacrisis en je geldzaken

  Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

  Welke andere kosten maak ik naast mijn hypotheek?

  Je maakt kosten voor onderhoud, voor verzekering van je huis en voor belastingen. Daarnaast maak je kosten voor elektriciteit en verwarming.

  Hypotheek
  Hypotheek

  Welke hypotheekvormen zijn er? Wat zijn je mogelijkheden en waar moet je op letten?