U bent hier:Home>Hypotheek>7 tips als je rentevaste periode afloopt
Thema Hypotheek

7 tips als je rentevaste periode afloopt

De hypotheekrente is laag. Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, gaan je maandlasten waarschijnlijk (flink) omlaag. Hier vind je 7 tips voor als je een nieuwe rente afspreekt.

Rechts vind je een overzicht van de tips op deze pagina.

1. Zoek uit wat de actuele rentetarieven zijn

Zoek ook uit wat de rentetarieven van andere aanbieders zijn. Vergelijk dit met de tarieven van je huidige hypotheekverstrekker.

2. Minder of geen renteopslag als je huis meer waard is

Vaak betaal je extra rente als je hypotheek hoog is in vergelijking met de waarde van je huis. Dat is de zogenaamde renteopslag. Vraag bij je hypotheekverstrekker of je nu een renteopslag betaalt. Deze opslagen kunnen voor een deel of helemaal vervallen als je huis intussen meer waard is, of als je hebt afgelost. Je kunt kijken naar de WOZ-waarde van je huis op je aanslag gemeentebelastingen. Je kunt ook een taxatie laten maken.

Steeds vaker vervalt renteopslag vanzelf

Steeds meer banken en verzekeraars besluiten om de renteopslag vanzelf te laten vervallen. Dan hoef je dus niet meer zelf bij de geldlener aan de bel te trekken. Ga na of dit bij jouw bank of verzekeraar ook het geval is.


3. Overweeg een overstap

Je kunt meestal boetevrij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Kijk hiervoor in de voorwaarden van je hypotheek. Houd er wel rekening mee dat je dan te maken krijgt met andere kosten. De notaris kost je circa €1.000, het advies kost je tussen €1.500 tot €3.000. De advieskosten kun je wel aftrekken bij je belastingaangifte. Reken uit of de overstapkosten de moeite waard zijn in verhouding tot de rentebesparing.


4. Vraag om financieel advies

Ga je naar de adviseur die je heeft geholpen bij het afsluiten van de hypotheek? Dan hoef je meestal niet te betalen voor advies. Je hebt er toen namelijk al voor betaald. Check dit voor je om advies vraagt. Als je echt iets gaat veranderen aan je hypotheek is het advies waarschijnlijk niet gratis.

5. Reken jezelf niet rijk

Reken uit hoeveel je netto minder uitgeeft aan je hypotheek. Door de hypotheekrenteaftrek is dit een stuk minder dan het bedrag dat je bruto meer of minder gaat betalen. Denk er ook aan dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren steeds minder wordt.


6. Denk na over wat je met je geld doet 

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Hou je door je lagere maandlasten geld over? Bedenk wat je met dit geld doet. Wil je extra sparen, stel dan een maandelijkse overboeking in naar een spaarrekening. Je kunt ook extra aflossen op je hypotheek. Of kijk of je het kunt gebruiken voor extra pensioen. Vaak krijg je daar ook nog belastingvoordelen bij.


7. Voorkom dat je een naheffing van de Belastingdienst krijgt

Met een voorlopige teruggave krijg je de hypotheekrenteaftrek verspreid over het jaar op je rekening gestort. Hoeveel je terugkrijgt van de Belastingdienst hangt af van je rentekosten. Als die dalen, krijg je ook minder renteaftrek. Pas je voorlopige teruggave aan om te voorkomen dat je na je definitieve belastingaangifte een naheffing krijgt.

Deel deze informatie met anderen:
Onderwerpen
  Corona en je geldzaken
  De coronacrisis en je geldzaken

  Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

  Bereken je maandlasten als je je hypotheekrente opnieuw vastzet

  Als je rentevaste periode is afgelopen spreek je met je hypotheekverstrekker een nieuwe rente af. Met deze rekenhulp kun je berekenen wat je maandlasten worden.

  Je geldzaken en je hypotheek
  Je geldzaken en je hypotheek

  Hypotheekplannen, wijzigingen in je hypotheek?  Bekijk onze pagina over hypotheken.