Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Hypotheek»5 vragen over het oversluiten van je hypotheek
thema

5 vragen over het oversluiten van je hypotheek

Als je wilt profiteren van de lage rente is een van de mogelijkheden die je hebt om je hypotheek over te sluiten. Of dit gunstig is hangt af van je bestaande hypotheek en jouw situatie. 5 vragen over oversluiten.

1. Hoe werkt oversluiten?

Je sluit een nieuwe hypotheek af met een lagere rente. Met deze hypotheek los je je bestaande hypotheek af. Door de lagere rente dalen je maandlasten. Dit klinkt aantrekkelijk, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je gaat oversluiten. Laat je daarom altijd goed adviseren.

2. Waar moet je op letten?

Vaak moet je een boete betalen aan je bank als je je bestaande hypotheek aflost. Verder moet je er rekening mee houden dat de lage rente gevolgen kan hebben voor je maandelijkse aflossing of spaarbedrag. Dit is van belang als je een annuitaire hypotheek of een bankspaarhypotheek hebt.

3. Hoe hoog is de boeterente?

De bank kijkt naar het verschil tussen de rente die jij betaalt en de hoogte van de hypotheekrente nu. Het verschil in rente bepaalt voor een groot deel je boete.

4. En hoe zit het met aflossen en banksparen?

Met een annuitaire hypotheek hangt je maandelijkse aflossing af van de rente. Hoe lager de rente, hoe meer je moet aflossen. Krijg je na oversluiten een lagere rente, dan ga je dus meer aflossing betalen. Dat is ook zo bij banksparen. Het maandelijkse spaarbedrag gaat omhoog als je rente daalt.

5. Waarom zou je toch oversluiten?

Je gaat nu meteen een lagere rente per maand betalen. Ook zet je je hypotheekrente nu voor een langere periode vast. Je weet dan voor een langere tijd hoeveel je elke maand moet betalen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Hypotheek
Hypotheek

Welke hypotheekvormen zijn er? Wat zijn je mogelijkheden en waar moet je op letten? 

Bereken de maandlasten van een annuïteitenhypotheek

Reken uit wat je bruto en netto maandlasten worden bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek