U bent hier:Home>Geldzaken op orde>10 Geldtips
Thema Geldzaken op orde

Tien geldtips om beter rond te komen

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken, zeker nu de prijzen hoog zijn. Hoe kom je deze periode financieel door? We helpen je met deze tips graag op weg om te voorkomen dat je geldzorgen krijgt. 

Rechts zie je een overzicht van alle geldtips.

1. Heb je zorgen over geld?

Blijf niet piekeren maar kijk wie jou kan helpen bij geldzaken. Zoals lokale vrijwilligers of de gemeente. Kom je er niet uit? Bel dan 0800-8115 voor gratis advies.

2. Betaal je vaste lasten altijd en op tijd

Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je (zorg)verzekering, huur, hypotheek (rente en aflossing), energierekening en rente en aflossing op een lening. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt, net als je belastingen. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen.

Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Bel het bedrijf waaraan je had moeten betalen, betaal het bedrag zo snel mogelijk of spreek een betalingsregeling af. Dat scheelt boetes en incassokosten.

3. Check waar je recht op hebt

Vaak heb je recht op meer voorzieningen of toeslagen dan je denkt. Of je kunt in aanmerking komen voor extraatjes voor je kinderen of kwijtschelding van lokale lasten. Gebruik onderstaande links om dat na te gaan.

4. Vraag energietoeslag aan en bespaar energie

Huishoudens met een laag inkomen kunnen een energietoeslag aanvragen over het jaar 2023 bij hun gemeente. Die kun je meestal nog tot begin 2024 aanvragen. Kijk op geldfit.nl/energie of je recht hebt op energietoeslag.

Ook als je niet in aanmerking komt voor de energietoeslag wil je waarschijnlijk meer grip op je energierekening. Bekijk onze tips. 

5. Waar gaat je geld heen?

Gebruik ons stappenplan om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. 

Vind je het lastig om financiele zaken online te regelen? Of heb je hulp nodig bij het op orde brengen van je administratie? Ga dan langs bij een Informatiepunt digitale overheid, dat in veel bibliotheken zit.

6. Kijk waar je op kunt besparen

Wil je nagaan waar je op kunt bezuinigen? Maak dan gebruik van de bespaartips van het Nibud. Of vul het persoonlijk budgetadvies in.

7. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

Het is misschien verleidelijk om lekker te winkelen of om online nieuwe kleding of andere spullen te kopen. Vraag je af of je die spullen echt nodig hebt, of het goedkoper kan en kijk of je sommige spullen later of tweedehands kunt kopen. 

8. Heb je minder inkomsten? Kijk of je een (bij)baan kunt vinden

Er zijn veel vacatures in allerlei sectoren. Hieronder vind je een overzicht van links naar websites die je helpen met het zoeken van een (tijdelijke) baan. Of neem contact op met het leerwerkloket in jouw regio, zij denken gratis mee over opleidingen, baankansen en scholingsbudgetten.

9. Geld lenen en schulden

Heb je financiële problemen en overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk ook onze pagina met informatie over lenen en schulden.

10. Let op verdachte mails, sms'jes en appjes

Criminelen doen zich soms voor als officiële organisatie, zoals je bank, internetprovider of familie of vriend. Op deze manier proberen ze geld of persoonlijke gegevens te krijgen. Trap er niet in en lees verder op deze websites:

U bent hier:Home>Geldzaken op orde>10 Geldtips