U bent hier:Home>Coronacrisis en geldzaken>De coronacrisis: hulp bij geldzorgen
Thema Coronacrisis en geldzaken

Coronacrisis: Hulp bij geldzorgen

Heb je geldzorgen door de coronacrisis? Heeft de coronacrisis gevolgen voor je inkomsten? Werk je bij een bedrijf dat in zwaar weer verkeert en vrees je voor ontslag? Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp, bijvoorbeeld bij de gemeente waarin je woont.

Hieronder vind je informatie over organisatie die je kunnen helpen.

Wil je anoniem advies over welke hulp het beste bij jouw situatie past? Kijk dan op www.geldfit.nl en doe de test. Op werkdagen kun je ook bellen naar Geldfit (0800 - 8115) of chatten met Geldfit. 
 

Hulp bij het het lezen of beantwoorden van e-mails en brieven en hulp bij kleinere geldzorgen

Heb je vragen over geldzaken? Dan kun je bij veel gemeenten terecht tijdens inloopspreekuren. Ook sociale wijkteams kunnen je hierbij helpen. Deze hulp is gratis. Bekijk de website van jouw gemeente om te zien hoe jouw gemeente kan helpen.

Er zijn ook vrijwilligers die je kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht krijgen van inkomsten en uitgaven, bespaartips en toeslagen en tegemoetkomingen. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk.
 
Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje, Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een 'buddy' kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Wat kun je doen bij grotere geldzorgen?

Ontvang je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Of ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet?

Neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te treffen. Als je er met de schuldeiser niet uitkomt, of meerdere schuldeisers tegelijk hebt, of als de betalingsachterstanden en schulden te hoog zijn om zelf op te lossen, vraag dan bij je gemeente om schuldhulpverlening. Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners. Soms schakelt de gemeente een kredietbank in of een bewindvoerder om je te helpen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat achterstanden en boetes opstapelen en dat beslag wordt gelegd op je inkomen of bankrekening.

Zorg ook dat je de huur of hypotheek altijd op tijd betaalt, zodat je niet uit huis wordt gezet.

Beslaglegging op je loon of uitkering

Is er beslag gelegd op je loon of uitkering? Dan wordt een deel van je inkomen ingehouden door een deurwaarder, omdat je meerdere rekeningen niet hebt betaald.
Je werkgever of uitkeringsinstantie moet meewerken aan het loonbeslag. 
Op de website Schuldenwijzer kun je nagaan hoe hoog het loonbeslag is en welke gegevens zijn gebruikt voor de berekening.
Kijk op Uwbeslagvrijevoet.nl of je beslagvrije voet goed is berekend. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket. Op de website van het Juridisch Loket vind je meer informatie over beslag op loon en uitkering. Je kunt ook onze informatie over Loonbeslag (pdf) lezen.
Sommige werkgevers bieden een budgetcoach aan of hebben een sociaal fonds voor medewerkers met geldzorgen. Zoek dus hulp om je betalingsachterstanden op te lossen, zodat je het loonbeslag snel kunt laten opheffen.


Juridisch loket & sociaal raadslieden voor juridisch advies bij geldzorgen

Kom je er niet uit of denk je dat brieven die je ontvangt niet kloppen? Dan kun je contact opnemen met het Juridisch loket of met sociaal raadslieden. Zij helpen je bij geldzorgen. Het Juridisch Loket kan bijvoorbeeld helpen met brieven van een incassobureau of deurwaarder die je niet begrijpt of met de berekening van de beslagvrije voet bij loonbeslag. Sociaal raadslieden kunnen bijvoorbeeld nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen of toeslagen. 

Budgetbeheer of beschermingsbewind voor beheer van je geldzaken

Kun je je geldzaken niet zelf beheren? Dan kun je budgetbeheer (inkomensbeheer) aanvragen of beschermingsbewind. Dat beperkt je geldzorgen. Bij beschermingsbewind regelt de bewindvoerder alle geldzaken: post, administratie, het betalen van vaste lasten, aanvragen van toeslagen, belastingaangifte etc. Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de kantonrechter. Soms biedt de gemeente dit gratis aan.

Als je zelf een bewindvoerder inhuurt, dan zijn er kosten aan verbonden. Let erop dat je een professionele bewindvoerder inhuurt en check of die is aangesloten bij de brancheorganisaties Horus (https://www.horus.nl/) of bij de NBBI (https://www.nbbi.eu/). Budgetbeheer is een iets lichtere variant en hier is geen aanvraag bij de rechter voor nodig.

Hulp voor zzp'ers met geldzorgen

Op dit moment geldt de zogenoemde Tozo-regeling. Die geldt voor ondernemers die last hebben van de coronacrisis. Bij grote geldzorgen is het verstandig om bij de gemeente om schuldhulp te vragen, of om contact te zoeken met vrijwilligers van Overrood. Kijk voor meer tips ook op onze pagina's over zzp'ers.

Geldzorgen liever zelf oplossen? 

Als je je geldzaken liever zelf op orde wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende websites:

Deel deze informatie met anderen:
Onderwerpen