Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Coronacrisis: Hulp bij geldzorgen

Heb je geldzorgen door de coronacrisis? Heeft de coronacrisis gevolgen voor je inkomsten? Werk je bij een bedrijf dat in zwaar weer verkeert en vrees je voor ontslag? Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen? Hier vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen als je geldzorgen hebt.

Wil je persoonlijk advies over welke hulp bij jou past? Kijk dan op www.geldfit.nl (link naar de website van Geldfit) en doe de test. Op werkdagen kun je ook bellen of chatten met Geldfit. En sommige werkgevers bieden een budgetcoach aan of ze hebben een sociaal fonds voor medewerkers met geldzorgen.

Vrijwilligers voor post en kleinere geldzorgen

Vrijwilligersorganisaties kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht in inkomsten & uitgaven, bespaartips en toeslagen & tegemoetkomingen. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk.
 
Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje (link naar de website van Schuldhulpmaatje), Humanitas (link naar de website van Humanitas) en het Netwerk Thuisadministratie (link naar de website van het Netwerk Thuisadministratie) voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook bij de gemeente of bij het sociaal wijkteam navragen of er een financieel spreekuur is of een lokale ‘formulierenbrigade’. Je kunt ook gebruik maken van FiKks (link naar de website van FiKks): dit is een app waarmee je een 'buddy' kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten & uitgaven.

Gemeente voor grotere geldzorgen

Ontvang je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Of ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet?

Neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te treffen. Als je er met de schuldeiser niet uitkomt, of meerdere schuldeisers tegelijk hebt, of als de betalingsachterstanden en schulden te hoog zijn om zelf op te lossen, vraag dan bij de gemeente om schuldhulpverlening (link naar de website van het Juridisch Loket). Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners. Soms schakelt de gemeente een kredietbank in of een bewindvoerder om je te helpen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat achterstanden en boetes opstapelen en dat beslag wordt gelegd op je inkomen of bankrekening.

Zorg ook dat je de huur of hypotheek altijd op tijd betaalt, zodat je niet uit huis wordt gezet.

informatie

Beslaglegging op je loon of uitkering

Is er beslag gelegd op je loon of uitkering? Dan wordt een deel van je inkomen ingehouden door een deurwaarder, omdat je meerdere rekeningen niet hebt betaald.
Je werkgever of uitkeringsinstantie moet meewerken aan het loonbeslag, maar weet meestal niet alles over je persoonlijke situatie (zoals gezinssamenstelling, hoeveel huur of hypotheekrente je betaalt of de kosten van je zorgverzekering). Daardoor is het beslag op je inkomen vaak hoger dan nodig is. We raden je aan om deze informatie door te geven aan de deurwaarder die het beslag heeft gelegd. Dan hou je meer geld over om van te leven.
Op de website Schuldenwijzer (link naar de website van Schuldenwijzer) kun je nagaan hoe hoog het loonbeslag is en welke gegevens zijn gebruikt voor de berekening.
Kijk op Uwbeslagvrijevoet.nl  (link naar een website van de Rijksoverheid) of je beslagvrije voet goed is berekend. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket (link naar de website van het Juridisch Loket). Op de website van het Juridisch Loket vind je meer informatie over beslag op loon en uitkering. Je kunt ook onze informatie over Loonbeslag (link naar een pdf over Loonbeslag op de website van Wijzer in geldzaken) lezen.
Sommige werkgevers bieden een budgetcoach aan of hebben een sociaal fonds voor medewerkers met geldzorgen. Zoek dus hulp om je betalingsachterstanden op te lossen, zodat je het loonbeslag snel kunt laten opheffen.
Meer...Minder

Juridisch loket & sociaal raadslieden voor juridisch advies bij geldzorgen

Kom je er niet uit of denk je dat brieven die je ontvangt niet kloppen? Dan kun je contact opnemen met het Juridisch loket (link naar de website van het Juridisch Loket) of met sociaal raadslieden (link naar de website van Sociaal Werk Nederland). Zij helpen je bij geldzorgen. Het Juridisch Loket kan bijvoorbeeld helpen met brieven van een incassobureau of deurwaarder die je niet begrijpt of met de berekening van de beslagvrije voet bij loonbeslag. Sociaal raadslieden kunnen bijvoorbeeld nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen of toeslagen. 

Budgetbeheer of beschermingsbewind voor beheer van je geldzaken

Kun je je geldzaken niet zelf beheren? Dan kun je budgetbeheer (inkomensbeheer) aanvragen of beschermingsbewind. Dat beperkt je geldzorgen. Bij beschermingsbewind regelt de bewindvoerder alle geldzaken: post, administratie, het betalen van vaste lasten, aanvragen van toeslagen, belastingaangifte etc. Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de kantonrechter. Soms biedt de gemeente dit gratis aan.

Als je zelf een bewindvoerder inhuurt, dan zijn er kosten aan verbonden (let erop dat je een professionele bewindvoerder inhuurt: zie bijvoorbeeld de website van de BPBI). Budgetbeheer is een iets lichtere variant en hier is geen aanvraag bij de rechter voor nodig.

Hulp voor ZZP-ers met geldzorgen

Gemeenten hanteren verschillende voorwaarden voor schuldhulp aan zzpers. Op dit moment geldt de zogenoemde Tozo-regeling. Die geldt voor ondernemers die last hebben van de coronacrisis. Op de website van Wijzer in geldzaken (link naar de website Wijzeringeldzaken.nl) over de tegemoetkoming van de Rijksoverheid voor ondernemers met geldzorgen.

Geldzorgen liever zelf oplossen? 

Als je je geldzaken liever zelf op orde wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende websites:

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina