U bent hier:Home>Coronacrisis en geldzaken>Geldtips tijdens de coronacrisis
Thema Coronacrisis en geldzaken

Geldtips tijdens de coronacrisis

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Hoe kom je deze periode financieel door? We helpen je met deze tips graag op weg om te voorkomen dat je geldzorgen krijgt. 

Rechts zie je een overzicht van alle geldtips.

10 geldtips

Maak je je in deze onzekere periode zorgen over je geldzaken of wil je dat voorkomen? We hebben de belangrijkste geldtips op een rij gezet in een top 10 over omgaan met geld. Laat je helpen als je er zelf niet uitkomt.


Heb je zorgen over geld?

Bekijk dan onze pagina met tips over hoe je om kunt gaan met geldzorgen en wat je daar aan kunt doen. En lees de Nibud geldkrant Minder inkomen.


Betaal je vaste lasten altijd en op tijd

Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je (zorg)verzekering, huur, hypotheekrente en aflossing op je hypotheek, rente en aflossing op een lening en energierekening. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen. Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Betaal het bedrag dan zo snel mogelijk en bel de verzekeraar, verhuurder, hypotheekverstrekker, bank of energieleverancier. 

Check waar je recht op hebt

Vaak heb je recht op meer voorzieningen of een hogere toeslag dan je denkt. Gebruik onderstaande links om dat na te gaan.


Waar gaat je geld heen?

Gebruik ons stappenplan om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten.


Kijk waar je op kunt besparen

Wil je nagaan waar je op kunt bezuinigen? Maak dan gebruik van de bespaartips van het Nibud.


Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

Nu je minder vaak de deur uitgaat, is het misschien extra verleidelijk om online nieuwe kleding of andere spullen te kopen. Vraag je af of je die spullen echt nodig hebt. 

Heb je minder inkomsten? Kijk of je een (bij)baan kunt vinden

Sommige bedrijven zoeken in deze periode tijdelijk extra werknemers. Daarnaast zijn nog steeds mensen nodig in de zorg en op andere plekken. Hieronder vind je een overzicht van links naar websites die je helpen met het zoeken van een (tijdelijke) baan. 


Geld lenen en schulden

Kom je door de coronacrisis in de financiële problemen? Overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk ook onze pagina met informatie over lenen en schulden.


Hoe heb je je geldzaken geregeld voor je nabestaanden?

We hopen natuurlijk dat je gezond blijft. Toch kan het goed zijn om even stil te staan bij de vraag wat je voor je nabestaanden hebt geregeld. 


Let op verdachte mails, sms'jes en appjes

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Ze sturen je een mail over bijvoorbeeld een bankpasje dat niet besmet kan worden. Of je ontvangt zogenaamd een berichtje van je bank over coronamaatregelen. 


De coronacrisis en consumentenzaken

De coronacrisis heeft veel gevolgen voor consumenten. Geboekte reizen gaan niet door, evenementen worden geschrapt en bestellingen niet geleverd. Waar heb je als consument recht op? 


Doe voor 1 mei 2020 aangifte inkomstenbelasting of vraag om uitstel

Heb je bericht ontvangen dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen? Stuur deze dan op voor 1 mei 2020. Lukt dat niet? Vraag dan voor 1 mei om uitstel voor het indienen van de aangifte. In de meeste gevallen krijg je uitstel tot 1 september 2020. Verwacht je geld terug? Doe dan zo snel mogelijk je aangifte de deur uit.