U bent hier:Home>18 worden>Je uitgaven in kaart
Thema 18 worden

Je uitgaven in kaart

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Het is slim om meteen te zorgen voor een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hieronder lees je onze tips.

Hulpmiddelen voor het maken van een begroting

Online vind je veel hulpmiddelen om een begroting te maken. Ook kun je gebruik maken van huishoudboekjes om je geldzaken op orde te houden.

Vaste kosten

Een groot deel van je uitgaven zijn vaste kosten die elke maand terugkomen. Als je het huis uitgaat, betaal je elke maand huur en een bedrag voor energie en internet. Denk daarnaast aan verzekeringen en abonnementen voor je telefoon of fitnesscentrum.

Let op abonnementen

Denk goed na voor je een abonnement afsluit voor een langere tijd. Je zit er voor de hele periode aan vast en moet elke maand een bedrag betalen. Is de looptijd afgelopen? Dan mag een abonnement niet meer automatisch worden verlengd. Je kunt dan altijd opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

Sparen

Wil je een grote reis maken, of een grote aankoop doen? Of wil je nu alvast geld opzij zetten voor een eigen huis? Maak daarvoor een apart potje. En reken uit hoe lang je moet sparen voordat je je spaardoel bereikt hebt.

Een financiële buffer

Het is altijd goed om een buffer te hebben. Je bent dan voorbereid op een onverwachte grote uitgave of een verandering in je inkomsten. Bereken je persoonlijke buffer en krijg direct inzicht in wat je minimaal achter de hand moet hebben.

Hulp voor jongeren met een te hoge energierekening

Energietoeslag voor jongeren vanaf 21 jaar

Mensen met een inkomen van op of rond het sociaal minimum hebben recht op de eenmalige energietoeslag 2023. Ook jongeren vanaf 21 jaar komen hiervoor in aanmerking. Als je rond moet komen van een uitkering, wordt de energietoeslag door de gemeente automatisch op je rekening gestort. Verdien je je eigen geld, dan kun je de energietoeslag zelf aanvragen bij je gemeente. Studenten hebben geen recht op de energietoeslag, omdat er voor hen een aparte regeling is.

Regelingen voor jongeren tussen 18 en 21 jaar

Jongeren tussen de 18 en 21 komen niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag 2023, omdat hun ouders nog onderhoudsplichtig zijn. Maar in sommige gevallen kunnen (of willen) de ouders de extra energiekosten niet betalen. In dat geval kunnen jongeren individuele bijzondere bijstand aanvragen bij hun gemeente. Dit kan, net als de energietoeslag, nog tot uiterlijk 30 juli 2024 aangevraagd worden.

U bent hier:Home>18 worden>Je uitgaven in kaart