U bent hier:Home>Verzekering>Zorgverzekering
Thema Verzekering

Zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland moet verplicht een basis zorgverzekering hebben. Zonder zorgverzekering moet je de zorgkosten zelf betalen en kun je een boete krijgen. We leggen uit hoe de zorgverzekering werkt en welke keuzes je hebt. Zo kies jij een zorgverzekering die bij jou past.  

Op deze pagina

  De basiszorgverzekering

  Met de basiszorgverzekering is de vergoeding voor de belangrijkste zorg geregeld. Je bent bijvoorbeeld verzekerd tegen de kosten van medische zorg zoals de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht jouw aanvraag voor een basisverzekering te accepteren.

  De overheid bepaalt wat de basisverzekering wel en niet vergoedt. Soms betaal je een eigen bijdrage of geldt het eigen risico. Je kunt jaarlijks overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Opzeggen moet voor 31 december. De nieuwe verzekering moet uiterlijk 1 februari van het volgende jaar ingaan.  

  Het eigen risico

  Bij de zorgverzekering geldt een standaard eigen risico van €385. Dat betekent dat je de eerste €385 aan zorg uit het basispakket zelf moet betalen. Er zijn uitzonderingen. Zo betaal je geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts.

  Je kunt het eigen risico gespreid betalen. Zo voorkom je dat je in één keer een hele hoge rekening moet betalen.

  Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen. Het maximale eigen risico is €885. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. Vraag je altijd af of dit verantwoord is. Kun je zelf die extra €500 betalen als je te maken krijgt met onverwachte zorgkosten?

  De aanvullende verzekering 

  Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die buiten het basispakket valt. Verzekeraars hebben vaak meerdere aanvullende pakketten. Ieder met hun eigen voorwaarden. Een zorgverzekeraar mag zelf bepalen of hij jou aanvullend verzekert en tegen welke premie. Vaak kun je je probleemloos aanvullend verzekeren. Bij uitgebreide verzekeringen kunnen aanvullende voorwaarden gelden. De verzekeraar kijkt dan naar jouw medisch verleden. Bekijk voor het afsluiten goed of de aanvullende verzekering bij je past. 

  De tandartsverzekering 

  Naast de aanvullende verzekering kun je ook een tandartsverzekering afsluiten. De verschillen tussen verzekeraars zijn groot. Soms zijn behandelingen uitgesloten of geldt een wachttijd. Let daarom goed op de vergoedingen en de voorwaarden voor je kiest voor een tandartsverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar is basis tandheelkundige zorg onderdeel van de basiszorgverzekering. Voor bijvoorbeeld een beugel kun je een aanvullende (tandarts)verzekering afsluiten. 

  Verschillende soorten polissen

  Als je zorgverzekeringen vergelijkt, dan zie je dat de prijsverschillen groot zijn. Dat ligt onder andere aan het soort polis dat de verzekeraar aanbiedt. Kijk goed wat de verzekering vergoedt en of je zelf je zorgverlener mag kiezen, of niet. Dan kun je niet terecht bij het ziekenhuis of psychotherapeut van je voorkeur. Of je moet een bedrag bijbetalen.

  Er zijn 5 soorten polissen:

  • Bij een restitutiepolis kun je zelf je zorgverlener kiezen en worden de kosten van de zorg bijna altijd volledig vergoed.
  • Bij een naturapolis betaalt je verzekeraar alleen de volledige kosten als je naar een zorgverlener gaat die afspraken heeft gemaakt met de verzekeraar.
  • Een budgetpolis is een soort naturapolis, maar met een (veel) kleinere keuze uit zorgverleners.
  • Bij de combinatiepolis kun je soms vrij kiezen voor een zorgverlener en soms niet. Dit is afhankelijk van het soort zorg dat je nodig hebt.
  • De gemeentepolis is een zorgverzekering voor als je weinig of geen inkomen hebt. Via de gemeente kun jij je dan verzekeren tegen gunstige voorwaarden.

  Twijfel je om over te stappen? Kijk dan om wat voor soort polis het gaat. Op de website van zorgverzekeraars kun je zien met welke zorgverleners ze afspraken hebben. Kies je voor een naturapolis of budgetpolis en heeft de verzekeraar geen afspraken met de zorgverlener van jouw keuze? Dan kun je alsnog naar die zorgverlener gaan. Je moet dan wel een deel van de kosten zelf betalen. Vaak is dit zo’n 20-50% van het totaalbedrag. De zorgverlener is verplicht om je vooraf te laten weten dat je verzekeraar de behandeling niet volledig betaalt.

  Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen als een zorgverlener je doorverwijst naar een specialistisch ziekenhuis omdat hij de behandeling zelf niet kan doen.

  Zorgkosten in het buitenland

  Met een Nederlandse zorgverzekering ben je overal ter wereld verzekerd tegen zorgkosten. De zorgverzekeraar betaalt maximaal het bedrag dat diezelfde behandeling in Nederland kost. Is de behandeling in het buitenland duurder? Dan moet je het verschil zelf betalen. Zorg daarom dat je in het buitenland goed verzekerd bent voor zorgkosten. Dat kan met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering. Check goed de verschillen in premie en voorwaarden.

  Zorgtoeslag

  Kijk altijd of je recht hebt op zorgtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in je zorgkosten. Je hebt hier alleen recht op als je inkomen niet boven een bepaald bedrag uitkomt.

  Problemen met het betalen van de zorgpremie

  Kun je de zorgpremie niet of moeilijk betalen? Of heb je inmiddels een schuld bij je zorgverzekeraar? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken. Een achterstand kan namelijk zorgen voor rente- en incassokosten, het stopzetten van je aanvullende verzekering én een hogere premie. Een betalingsregeling zorgt dan voor een oplossing.

  Ik heb mijn zorgpremie niet betaald. Wat nu?
  Download de informatiefolder van de Zorgverzekeringslijn

  Alles over betalingsproblemen bij je zorgverzekeraar
  Link naar de website van de Zorgverzekeringslijn

  U bent hier:Home>Verzekering>Zorgverzekering