U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>4 stappen voor het aanpassen van kinderalimentatie
Thema Uit elkaar gaan

4 stappen voor het aanpassen van kinderalimentatie

Veranderingen in de omstandigheden van jou of je ex-partner kunnen gevolgen hebben voor de kinderalimentatie. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als een van jullie van baan verandert of (opnieuw) trouwt. Vier stappen die je kunt zetten om je kinderalimentatie aan te passen.

Stap 1: Reken opnieuw uit hoe hoog de kinderalimentatie zou moeten zijn 

De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van jouw inkomen, dat van je ex-partner en van het inkomen toen jullie samen waren. Als er iets verandert in jullie situatie kan dit leiden tot aanpassing van de kinderalimentatie. Ook veranderingen van overheidsregels kunnen gevolgen hebben.

Stap 2: Vraag advies van een adviseur 

Betaal je volgens de berekening te veel, of ontvang je te weinig? Vraag dan advies. Je kunt via een echtscheidingsadviseur een officiële berekening laten maken. Overweeg voordat je advies inwint wel altijd eerst of het verschil alle moeite waard is. Doe dat ook voordat je een berekening laat maken.

Stap 3: Overleg met je ex-partner

Als je het alimentatiebedrag wil wijzigen, probeer dan in gesprek te gaan met je ex-partner. Daarbij kun je de hulp van een scheidingsmediator inschakelen Die helpt jullie allebei om in onderling overleg nieuwe afspraken te maken en kan het gesprek in goede banen leiden. Dit kost natuurlijk wel geld. Als jullie afspreken om het alimentatiebedrag aan te passen, leg dit dan goed vast in een ondertekend contract.

Stap 4: Verzoek bij de rechter

Kom je er niet uit met je ex-partner, dan is de enige optie om de rechter te vragen het alimentatiebedrag aan te passen. Een advocaat kan je helpen om in kaart te brengen wat je mogelijkheden zijn en hoeveel kans je maakt bij de rechter. Bedenk ook altijd voor het starten van de procedure wat de mogelijke gevolgen voor je kinderen kunnen zijn. Je bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar het is wel verstandig. Het is niet zeker dat de rechter je gelijk zal geven, ook al blijkt uit een officiële berekening dat het bedrag dat je nu betaalt eigenlijk te hoog of te laag is. Rechters kijken naar alle omstandigheden en maken dan zelf een afweging.

U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>4 stappen voor het aanpassen van kinderalimentatie