U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Hoe werkt kinderalimentatie?
Thema Uit elkaar gaan

Hoe werkt kinderalimentatie?

Gescheiden ouders moeten samen afspreken dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Of er kinderalimentatie moet worden betaald hangt onder andere af van hoe jullie de zorg voor de kinderen verdelen en wie het meest verdient. Vier vragen over kinderalimentatie.

Vraag 1: Hoe wordt kinderalimentatie vastgesteld?

Ouders die uit elkaar gaan zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken. In dit plan staan ook de afspraken over de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie kun je zelf berekenen met een rekenhulp op internet. Je kunt ook een officiële berekening laten maken via een echtscheidingsadviseur, maar dit is niet verplicht.

Vraag 2: Wat bepaalt de hoogte van kinderalimentatie?

Kinderalimentatie hangt af van de inkomsten van het gezin voor de scheiding en de inkomsten van jou en die van je ex-partner na de scheiding. Daarbij spelen persoonlijke omstandigheden een grote rol. Het gaat er bijvoorbeeld om of je een nieuwe partner hebt en of je recht hebt op kindgebonden budget, een toeslag van de overheid. De hoogte van het bedrag stijgt elk jaar met een door de overheid vastgesteld percentage. Dit heet indexatie.

Vraag 3: Kan de kinderalimentatie later worden aangepast?

Als er iets verandert aan de omstandigheden van jou of je ex-partner, kan dat reden zijn om het bedrag aan te passen. Het kan gaan om de inkomsten van een van jullie of dat een van jullie opnieuw trouwt. Je kunt dan in overleg met je ex-partner kijken of jullie een nieuw bedrag kunnen afspreken. Lukt dit niet, dan kan alleen de rechter de kinderalimentatie aanpassen.

Vraag 4: Hoe lang duurt kinderalimentatie?

Een ouder is verplicht een kind tot zijn 21e te onderhouden. Tot een kind 18 is, gaat de kinderalimentatie nog naar de andere ouder. Daarna heeft het kind er zelf recht op. De betaling aan de andere ouder kan dan ook doorgaan, maar het kind moet hier wel toestemming voor geven. Aanpassing van het alimentatiebedrag voor een kind boven de 18 jaar moet in overleg met het kind. 

U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Hoe werkt kinderalimentatie?