U bent hier:Home>Regel je pensioen>Zzp en je pensioen
Thema Regel je pensioen

Zzp en je pensioen

Ben jij zzp’er? Dan ben je vaak zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Wel heb je net als ieder ander recht op AOW. Dat is een basisinkomen. Wil je een aanvullend pensioen? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Hierop moet je namelijk zelf actie ondernemen.

Veranderingen in je pensioen door nieuwe pensioenwet

Vanaf 1 juli 2023 veranderen de regels voor pensioen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Als zzp’ers moet je meestal zelf je pensioen regelen. Met de nieuwe regels voor pensioen krijgen zzp’ers meer ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet op Ondernemersplein (website van KVK en de Rijksoverheid). 

Ik wil mijn pensioen aanvullen. Hoe doe ik dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Bekijk zelf welke oplossing het meest passend is voor jouw situatie.

 • Vrijwillig pensioen blijven opbouwen bij je pensioenuitvoerder

  Heb je hiervoor in loondienst gewerkt en was daar een pensioenregeling? Dan betaalde jij en je werkgever premie voor jouw pensioen. Wanneer je zzp’er wordt, kun je in veel gevallen vrijwillig je eigen pensioen blijven opbouwen bij je oude pensioenuitvoerder. Dit heet vrijwillige voortzetting.

  Let op!

  Je betaalt dan vaak zelf het werknemers- en het werkgeversgedeelte van de premie. De aanvraag van vrijwillige voortzetting is vaak aan voorwaarden verbonden. Check bij je pensioenuitvoerder welke regels hiervoor bij hen gelden.

 • Check of jouw beroep onder de verplichte pensioenregeling valt

  Voor bepaalde beroepen geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling, ook als je zzp’er bent. Het gaat hierbij vooral om beroepen in de gezondheidszorg. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op het Ondernemersplein van KvK.

 • Pensioen opbouwen met een pensioenproduct

  Dan kun je een lijfrenteverzekering afsluiten of een bankspaarrekening openen. Als je spaart voor je pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Hiervoor kun je terecht bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Je stort eenmalig een bedrag of maakt regelmatig een bedrag over. De bank, beleggingsinstelling of verzekeraar investeert het geld. Als je met pensioen gaat, koop je met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen.

  Let op!

  Je kunt per jaar een maximumbedrag met belastingvoordeel opzij zetten. Dit is de jaarruimte. Heb je in vorige jaren geen geld ingelegd in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening? Dan kun je misschien ook gebruik maken van de inhaalruimte.

Maak gebruik van onze rekentool speciaal voor zzp’ers. Met deze rekenhulp bereken je hoeveel je nu moet inleggen in een lijfrente of bankspaarrekening om straks een bepaalde uitkering te krijgen.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Zzp en je pensioen