U bent hier:Home>Regel je pensioen>Bijna met pensioen
Thema Regel je pensioen

Bijna met pensioen

Als je bijna met pensioen gaat, is het belangrijk om na te gaan hoeveel je straks ontvangt en hoeveel je nodig hebt. 

Hoeveel AOW en pensioen krijg je?

De hoogte van de AOW hangt af van hoe lang je in Nederland hebt gewoond. Je ontvangt een volledige AOW-uitkering als je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd alleen maar in Nederland hebt gewoond. Woonde je in die 50 jaar voor je AOW-leeftijd een tijd in het buitenland? Dan krijg je misschien minder AOW.

Werk je in loondienst? Dan is de kans groot dat je werknemerspensioen hebt opgebouwd. Hoeveel pensioen je krijgt vind je op Mijn Pensioenoverzicht. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je zelf je pensioen regelen. Dat pensioen vind je niet op Mijnpensioenoverzicht.nl


Hoeveel pensioen heb je nodig?

Bereken hoeveel geld je na je pensionering nodig hebt. Hoe hoog zijn je woonlasten straks? Wat voor wensen heb je na je pensionering. Verwacht je dat je op een gegeven moment hogere zorgkosten krijgt? Check of het pensioen en je eventuele andere inkomsten hoog genoeg zijn om de kosten te betalen.

Verhoging AOW-leeftijd

Je kreeg altijd vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. De leeftijd waarop jij AOW krijgt, is afhankelijk van je geboortedatum.


AOW-gat

Als je al een tijdje met prepensioen of vut bent, krijg je door de verhoging van de AOW-leeftijd mogelijk te maken met een AOW-gat. Je hebt een AOW-gat als je prepensioen- of vut-uitkering stopt op je 65e terwijl je AOW-uitkering later ingaat.


Nabestaandenpensioen

Kijk na hoe hoog het pensioen voor je partner is, als jij zou overlijden. Vaak heeft je partner recht op een nabestaandenpensioen. Voor de hoogte van het nabestaandenpensioen maakt het vaak uit wanneer je overlijdt: voor of na de pensioendatum. De hoogte van het nabestaandenpensioen na de pensioendatum wijkt af van het nabestaandenpensioen voor je pensioendatum. Ben je in het verleden gescheiden? Dan heeft je ex-partner vaak recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Dit pensioen gaat af van het nabestaandenpensioen voor je huidige partner.


Uitruilen ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen

Je kunt een stukje van je ouderdomspensioen gebruiken voor een hoger pensioen voor je partner als jij overlijdt. Dan ontvangt je partner een hoger nabestaandenpensioen. Is je nabestaandenpensioen op opbouwbasis? Dan kun je het nabestaandenpensioen ook ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Die keuze maak je uiterlijk op je pensioendatum. Vraag bij je pensioenfonds of pensioenverzekeraar wat de voorwaarden zijn en welke keuzes je kunt maken.

Beschikbare premieregeling

Bij de meeste pensioenregelingen krijg je vanaf je pensioendatum een uitkering van de pensioenuitvoerder waar je ook het pensioen hebt opgebouwd. Dit is anders als je een beschikbare premieregeling hebt. Vaak heb je dan een pensioenbedrag bij elkaar gespaard. Hiermee moet je kort voor je pensionering een pensioenuitkering kopen. Dit kun je ook doen bij een andere pensioenuitvoerder dan waar je het pensioen hebt opgebouwd. Vraag bij je pensioenuitvoerder of een financieel adviseur na hoe dit werkt. 

Ex-partner en het recht op jouw pensioen

Als je eerder getrouwd bent geweest of hebt samengewoond heeft je ex-partner vaak recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. In principe krijgen jullie allebei de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Dit is wel afhankelijk van het moment van de scheiding, maar ook van de afspraken die jullie hebben gemaakt.