Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Bijna met pensioen

Als je bijna met pensioen gaat, is het belangrijk om na te gaan hoeveel je straks ontvangt en hoeveel je nodig hebt. 

Hoeveel AOW en pensioen krijg je?

De hoogte van de AOW hangt af van hoe lang je in Nederland hebt gewoond. Je ontvangt een volledige AOW-uitkering als je je hele leven in Nederland hebt gewoond. Woonde je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd een tijd in het buitenland? Dan krijg je waarschijnlijk minder AOW.

Werk je in loondienst? Dan heb je waarschijnlijk werknemerspensioen opgebouwd. Hoeveel je krijgt vind je op Mijnpensioenoverzicht.nl. Let op: het gaat hier om brutobedragen. Je moet hierover nog belasting betalen. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je zelf je pensioen regelen. Dat pensioen vind je niet op Mijnpensioenoverzicht.nl

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Bereken hoeveel geld je na je pensionering nodig hebt. Hoe hoog zijn je woonlasten straks? Wat voor wensen heb je na je pensionering. Verwacht je dat je op een gegeven moment hogere zorgkosten krijgt? Check of het pensioen en je eventuele andere inkomsten hoog genoeg zijn om de kosten te betalen.

Verhoging AOW-leeftijd

Je kreeg altijd vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. De leeftijd waarop jij AOW krijgt, is afhankelijk van je geboortedatum.

AOW-gat

Als je al een tijdje met prepensioen of vut bent, krijg je door de verhoging van de AOW-leeftijd mogelijk te maken met een AOW-gat. Je hebt een AOW-gat als je prepensioen- of vut-uitkering stopt op je 65e terwijl je AOW-uitkering later ingaat.

Nabestaandenpensioen

Kijk wat er geregeld is voor je partner als jij zou overlijden. Vaak heeft je partner recht op een nabestaandenpensioen van je pensioenuitvoerder. De hoogte van het nabestaandenpensioen na pensionering wijkt af van het nabestaandenpensioen voor je pensioendatum. Ben je in het verleden gescheiden? Dan heeft je ex-partner vaak recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Dit pensioen gaat af van het nabestaandenpensioen voor je huidige partner.

Uitruilen ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen

Je kunt er tot je pensioendatum voor kiezen om een deel van je ouderdomspensioen in te ruilen voor nabestaandenpensioen of andersom. Dit kan alleen bij nabestaandenpensioen op opbouwbasis. Als je kiest voor minder ouderdomspensioen, krijgt je partner na jouw overlijden een hoger nabestaandenpensioen. Als je geen partner hebt, kun je het nabestaandenpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor jezelf.

Beschikbare premieregeling

Bij de meeste pensioenregelingen krijg je vanaf je pensioendatum een uitkering van de pensioenuitvoerder waar je ook het pensioen hebt opgebouwd. Dit is anders als je pensioen opbouwt volgens een beschikbare premieregeling. Vaak heb je dan een pensioenbedrag bij elkaar gespaard. Hiermee moet je kort voor je pensionering een pensioenuitkering kopen. Dit kun je ook doen bij een andere pensioenuitvoerder dan waar je het pensioen hebt opgebouwd. Vraag bij je pensioenuitvoerder of een financieel adviseur na wat je opties zijn.

Ex-partner en het recht op jouw pensioen

Als je eerder getrouwd bent geweest of hebt samengewoond heeft je ex-partner vaak recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. In principe krijgen jullie allebei de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Dit is wel afhankelijk van het moment van de scheiding, maar ook van de afspraken die jullie hebben gemaakt. 

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.