10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Op jezelf»Hoe werkt studiefinanciering?
thema

Hoe werkt studiefinanciering?

Als je gaat studeren aan een universiteit of hogeschool kun je lenen bij DUO en krijg je een studenten OV-chipkaart. Soms heb je recht op een aanvullende beurs. Hier lees je hoe je je studie kunt financieren.

Maximaal €1.042,13 per maand lenen

Je kunt in het studiejaar 2018-2019 maximaal €1.042,13 per maand lenen. Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Terugbetalen van je studieschuld

Je studieschuld betaal je na je studie in maximaal 35 jaar terug. Je hoeft pas twee jaar nadat je je studie hebt afgerond te beginnen met terugbetalen. Houd er wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je geld hebt geleend rente gaat betalen. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van je lening en je inkomen. Je betaalt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon. Als het financieel even tegenzit, mag je de aflossing maximaal 5 keer voor een jaar onderbreken. Natuurlijk kun je de lening ook sneller terugbetalen.

Studieschuld en hypotheekaanvraag

Als je andere schulden hebt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager. Dat is ook zo met een studieschuld. Studieschulden tellen wel minder zwaar dan andere leningen. Een studieschuld staat ook niet geregistreerd bij het BKR. Je moet de hypotheekverstrekker dus zelf laten weten dat je een studieschuld hebt.

Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen van je ouders

Als je ouders een relatief laag inkomen hebben, kun je een extra beurs krijgen. Het idee is dat je ouders een bijdrage leveren aan jouw studiekosten. Hoe hoger hun inkomen, hoe meer ze kunnen bijdragen. En hoe meer ze kunnen bijdragen, hoe lager de aanvullende beurs.

Gratis reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studenten OV-Chipkaart. Daarmee kun je een deel van de week gratis reizen met het openbaar vervoer. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag gratis reizen. Met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Als je niet gratis reist, krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart.

informatie

Basisbeurs

Als je voor september 2015 al studeerde, val je waarschijnlijk nog in het oude stelsel met de basisbeurs. Lees hier meer over de invoering van het studieleenstelsel.

Lever je OV-kaart in als je stopt met school of studie!

Als je je 'studentenreisproduct' te laat stopzet, kun je een flinke boete krijgen. Dat kost je €97 per halve maand. Na 3 maanden is de boete al opgelopen tot € 582. Lever dan ook snel je reisproduct in!

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
18 - Op jezelf
18 - Op jezelf

Je bent officieel volwassen en krijgt daarmee meer verantwoordelijk-
heden. Welke  dingen moet je regelen als je 18 jaar wordt?