Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Op jezelf»Hoe werkt studiefinanciering?
thema

Hoe werkt studiefinanciering?

Als je gaat studeren aan een universiteit of hogeschool kun je lenen bij DUO en krijg je een studenten OV-chipkaart. Soms heb je recht op een aanvullende beurs. Hier lees je hoe je je studie kunt financieren.

Studiebeurs of leenstelsel?

Als je voor september 2015 al studeerde heb je nog recht op een basisbeurs totdat je je diploma haalt. Let op: als je na september 2015 begint aan een master, krijg je tijdens je master geen basisbeurs meer. Als je in september 2015 bent begonnen met studeren val je altijd in het leenstelsel.

Maximaal €1033,01 per maand lenen

Als je in het leenstelsel valt, kun je maximaal €1033,01 per maand lenen. Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Terugbetalen van je studieschuld

Je studieschuld betaal je na je studie in maximaal 35 jaar terug. Je hoeft pas twee jaar nadat je je studie hebt afgerond te beginnen met terugbetalen. Houd er wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je geld hebt geleend rente gaat betalen. Deze rente verandert bovendien elk jaar. Als de rente in de toekomst stijgt, stijgen ook je kosten.

Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen van je ouders

Als je ouders een relatief laag inkomen hebben, kun je een extra beurs krijgen. Het idee is dat je ouders een bijdrage leveren aan jouw studiekosten. Hoe hoger hun inkomen, hoe meer ze kunnen bijdragen. En hoe meer ze kunnen bijdragen, hoe lager de aanvullende beurs.

Gratis reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studenten OV-Chipkaart. Daarmee kun je een deel van de week gratis reizen met het openbaar vervoer. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag gratis reizen. Met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Als je niet gratis reist, krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart.

Hoe zit het met studenten die nog wel een basisbeurs krijgen?

Als je nog een basisbeurs krijgt, wordt deze beurs in principe een gift. Je moet wel binnen tien jaar afstuderen. Als je hebt geleend naast je basisbeurs moet je uiterlijk twee jaar nadat je bent afgestudeerd beginnen met terugbetalen. Je mag er dan maximaal vijftien jaar over doen. Hierop is een uitzondering als je na 1 september 2015 aan een master bent begonnen. Je mag dan ook kiezen om terug te betalen volgens de regeling van het leenstelsel. Dit betekent dat je 35 jaar hebt om je studieschuld terug te betalen.

Werken naast je studie

Je kunt naast je studie een bijbaantje nemen. Als je onder het leenstelsel geldt, is er voor jou geen maximumbedrag dat je mag verdienen. Krijg je nog een basisbeurs, dan mag je inkomen maximaal €14.215,75 zijn. Vergeet niet om eventueel te veel door je werkgever betaalde belasting terug te vragen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Hoeveel moet je verdienen om een huis te kopen?
6 Vragen over het studieleenstelsel

In plaats van de basisbeurs kunnen studenten vanaf nu lenen voor hun studie.