Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Op jezelf»18? Acht dingen die je moet regelen
thema

18? Acht dingen die je moet regelen 

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent voortaan zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

1. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Bij de Belastingdienst vraag je zorgtoeslag aan en kun je berekenen hoeveel toeslag je kunt krijgen.

2. Check ook je andere verzekeringen

Als je thuis woont ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Voor andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, ben je vaak niet meeverzekerd als je niet thuis woont.  Bekijk of je deze zelf nodig hebt.

3. Vraag een DigiD aan

Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering. Je vraagt een DigiD aan op internet met je burgerservicenummer. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

4. Regel je bankzaken

Heb je nog geen eigen betaalrekening bij de bank? Open deze dan. Het is slim om ook een spaarrekening te openen. Als je elke maand geld overhoudt, kan je dit op je eigen spaarrekening zetten. Je krijgt er dan rente over. Download de app van je bank op je telefoon. Je kunt dan altijd zien hoeveel geld je nog op je rekening hebt.

5. Tegemoetkoming scholieren

Zolang je nog op de middelbare school zit kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.

6. Praat met je ouders over je geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen.

7. Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.

8. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal  18. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.

Bewaar deze informatie
download als pdf
18 - Op jezelf
18 - Op jezelf

Je bent officieel volwassen en krijgt daarmee meer verantwoordelijk-
heden. Welke  dingen moet je regelen als je 18 jaar wordt?