U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Hoe krijg ik inzicht in mijn inkomsten en uitgaven?
Thema Zzp'ers en geldzaken

Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Ben je al wat langer zzp'er? Pak dan je (digitale) bankafschriften en/of kasboek van het afgelopen jaar of de afgelopen jaren. Die gegevens kun je heel goed gebruiken om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Ben je net begonnen dan heb je die gegevens nog niet. Voor startende zzp'ers hebben we een pagina met tips over het berekenen van een goed uurtarief (link naar de website van Wijzer in geldzaken). 


1. Ben je handig met Excel of wil je een (gratis) boekhoudprogramma?

Dan kun je gemakkelijk zelf een overzicht met inkomsten en uitgaven maken. Of je googelt op 'boekhouden in Excel'. Dan vind je vanzelf voorbeelddocumenten. Het is handig om een Excel-overzicht te maken of te gebruiken waarin je per maand je (verwachte) inkomsten en uitgaven verwerkt. Het gebruiken van Excel luistert wel nauw. Een regeltje tussenvoegen of weghalen kan ervoor zorgen dat je overzicht niet meer klopt.  

In plaats van Excel kun je ook een boekhoudprogramma gebruiken. Er zijn verschillende gratis programma's die je kunt gebruiken.


2. Neem de inkomsten en uitgaven van vorig jaar over  

Heb je een programma of Excel-document gevonden waarmee je goed kunt werken? Pak dan je bankafschriften en/of kasboek van vorig jaar erbij en vul per maand in wat je vorig jaar verdiende en uitgaf.


3. Maak daarna een schatting van je inkomsten en uitgaven 

Je hebt nu eerst ingevuld wat je inkomsten en uitgaven over het afgelopen jaar waren. Denk je dat dit jaar ongeveer hetzelfde is als vorig jaar? Dan hoef je natuurlijk niets aan te passen. Verwacht je andere inkomsten, bijvoorbeeld omdat je meer tijd gaat besteden aan je onderneming. Of je ga je investeren of ben je meer kwijt aan je huisvesting of auto? Pas dan je inkomsten en uitgaven aan.  


4. Bekijk daarna per maand je inkomsten en uitgaven 

Heb je alles ingevuld? Dan zie je per maand wat er van je verwachte inkomsten overblijft als je alle uitgaven hebt gedaan. Is het bedrag over het hele jaar positief? Dan ben je klaar voor de volgende stap: budgetteren en reserveren (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Is het bedrag over het hele jaar negatief, zoek dan uit waardoor dit komt. Lees hier meer (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Hoe krijg ik inzicht in mijn inkomsten en uitgaven?