U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Welke bedragen zet ik als zzp'er opzij?
Thema Zzp'ers en geldzaken

Zet geld opzij voor belastingen en een buffer

Als zzp'er moet je er zelf voor zorgen dat je de inkomstenbelasting en btw kunt betalen. Voorkom verrassingen en zet hiervoor geld opzij op een aparte zakelijke spaarrekening. En als je toch bezig bent, zet dan ook geld opzij voor een buffer. Lees onze tips om geld opzij te zetten.  
 

Reserveer geld voor je aanslag inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet

Je kunt elke maand een vast bedrag opzij zetten voor de inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet die je denkt te moeten betalen. Als je inkomen maandelijks wisselt, is een vast bedrag niet altijd handig. Dan kun je beter een vast percentage van je omzet opzij zetten. 

Hoeveel procent van je omzet reserveren?

Onze belastingdruktool (link naar de website van Wijzer in geldzaken) berekent hoeveel procent van je omzet je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet.


Zet ook elke maand de btw opzij

De meeste zzp'ers moeten btw afdragen aan de overheid. Je kunt de de btw per kwartaal betalen, maar op verzoek kan dat ook iedere maand (link naar de website van de Belastingdienst). Draag je elk kwartaal btw af? Reserveer dan maandelijks het bedrag aan btw dat je moet betalen. Bepaal elke maand wat je aan btw moet betalen en stort het bedrag ook op je zakelijke spaarrekening. Je kunt de berekening maken in Excel of je gebruikt een boekhoudprogramma.


Maak een vast bedrag over naar je privé-betaalrekening

Weet je hoeveel je privé uitgeeft aan boodschappen, woonlasten en andere bestedingen? Maak dan maandelijks dit bedrag over naar je privé-betaalrekening. Heb je geen idee wat je uitgeeft? Start dan met een huishoudboekje.  


Reserveer voor een dip in je omzet

Als je al langer zzp'er bent, kun je vaak wel uittekenen wat de 'topmaanden' zijn en in welke maanden je omzet lager is. Hou je na de reserveringen en overboeking naar je privé-betaalrekening nog geld over? Reserveer dit bedrag voor de maanden waarin je een dip in de omzet verwacht. Om overzicht te houden, kun je dit bedrag op een andere (spaar)rekening zetten dan de rekening waarop je geld reserveert voor de inkomstenbelasting en btw.  


Ben je er dan?

Nee, want dit 'systeem' werkt niet op de 'euro' nauwkeurig. Misschien reserveer je zo net te weinig of iets teveel. We kunnen wel voorspellen dat je niet voor heel grote verrassingen komt te staan. En dat is een zorg minder.  

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Welke bedragen zet ik als zzp'er opzij?