U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Belastingaangifte doen
Thema Geldzaken door het jaar

Belastingaangifte doen

Ga er even goed voor zitten als je gaat beginnen aan je aangifte. Op deze pagina vind je links naar uitleg, tips en hulpmiddelen. Op welke kortingen of regelingen heb je recht en hoe zorg je ervoor dat je ze krijgt?

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina. 

Wel of geen aangifte doen? 

De meeste mensen ontvangen in februari een brief van de Belastingdienst met daarin het verzoek om voor 1 mei de aangifte op te sturen. Krijg je geen brief, maar denk je dat je belasting moet betalen of geld terugkrijgt? Vraag dan zelf om een formulier. Soms hoef je geen aangifte te doen. Dat is het geval als je minder dan € 46 moet bijbetalen of als je minder dan € 15 terugkrijgt. Je kunt een proefberekening maken.

Ik heb in 2021 coronasteun ontvangen, hoe beïnvloedt dat mijn aangifte?

Was je in 2021 zzp'er en heb je inkomensondersteuning ontvangen via de TOZO? Of had je een eigen woning en een betaalpauze voor je hypotheek? Dan moet je daar rekening mee houden bij je aangifte. Let op! maakte je gebruik van de regeling voor bijzonder uitstel van betaling, dan moet je vanaf 1 april 2022 weer gewoon belasting betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moet de belastingschuld worden terugbetaald in een termijn van maximaal 60 maanden. 

Via internet of toch op papier?

Je kunt via  de website van de Belastingdienst aangifte doen. Het kan ook nog met een papieren formulier. Voor een formulier moet je bellen met de Belastingtelefoon. Het nummer is 0800-0543.


Met je smartphone of tablet?

Er is ook een app voor je smartphone of tablet. Veel mensen hoeven niets te veranderen aan de ingevulde gegevens. Als dit voor jou geldt, kun je je aangifte met de app versturen. Er zijn situaties dat je wel iets moet veranderen. Bijvoorbeeld als je zzp'er bent, een huis hebt gekocht, of zorgkosten of studiekosten wilt aftrekken. Dan kun je de app niet gebruiken. 


Gebruik een checklist

De Consumentenbond heeft een algemene checklist voor je belastingaangifte. Er zijn speciale checklists voor (bijna) gepensioneerden,  jongeren en woningbezitters, maar ook voor als je in 2021 bent gescheiden of je aangifte moet doen voor iemand die in 2021 is overleden.


Laat geen heffingskortingen, aftrekposten of toeslagen liggen

Er zijn veel regelingen die je geld kunnen opleveren. Heb je een hypotheekschuld omdat je een eigen woning hebt? Dan heb je bijvoorbeeld recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je een fiscaal partnerschap? Dan kun je aftrekposten tussen jou en je partner verdelen en zo minder belasting betalen. Hebben jullie kinderen en werken jullie allebei? Dan heb je misschien recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Check ook of je toeslagen kunt krijgen. Dit hangt af van het inkomen dat je opgeeft bij je aangifte.


Uitstel aanvragen

Lukt het je niet om voor 1 mei aangifte te doen? Je kunt bij de Belastingdienst uitstel aanvragen. In principe krijg je dan uitstel tot 1 september, maar eventueel kun je ook langer uitstel krijgen.


Hulp bij de aangifte

Kom je er niet uit met je aangifte. Kijk dan waar je hulp kunt krijgen bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. 

U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Belastingaangifte doen