Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Belastingaangifte doen

Of je je belastingaangifte nu helemaal zelf doet, of dat je je laat helpen door een adviseur. Ga er even goed voor zitten. Hier vind je links naar uitleg, tips en hulpmiddelen. Op welke kortingen of regelingen heb je recht en hoe zorg je ervoor dat je ze krijgt?

Wel of geen aangifte doen? 

De meeste mensen ontvangen in februari een brief van de Belastingdienst met daarin het verzoek om voor 1 mei aangifte te doen. Krijg je geen brief, maar denk je dat je belasting moet betalen of geld terugkrijgt? Vraag dan zelf om een formulier. Soms hoef je geen aangifte te doen. Dat is het geval als je minder dan € 46 moet bijbetalen of als je minder dan € 15 terugkrijgt. Je kunt een proefberekening maken.

Via internet, of toch op papier?

Je kunt via internet aangifte doen, of met een papieren formulier. Online aangifte doe je via de website van de Belastingdienst. Een papieren formulier moet je apart opvragen bij de Belastingdienst. Dat kan via de Belastingtelefoon. Het nummer is 0800-0543.

Met je smartphone of tablet?

Er is ook een app voor je smartphone of tablet. Veel mensen hoeven niets te veranderen aan de ingevulde gegevens. Als dit voor jou geldt, kun je je aangifte met de app versturen. Er zijn situaties dat je wel iets moet veranderen. Bijvoorbeeld als je zzp'er bent, een huis hebt gekocht, of zorgkosten of studiekosten wilt aftrekken. Dan kun je de app niet gebruiken. 

Gebruik een checklist

De Consumentenbond biedt een algemene checklist aan voor je belastingaangifte. Er zijn speciale checklists voor (bijna) gepensioneerden,  jongeren en woningbezitters, maar ook voor als je in 2018 bent gescheiden of je aangifte moet doen voor iemand die in 2018 is overleden.

Laat geen heffingskortingen, aftrekposten of toeslagen liggen

Afhankelijk van je situatie kun je gebruikmaken van specifieke regelingen die je een financieel voordeel opleveren. Als je een huis hebt heb je bijvoorbeeld recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je een fiscale partner? Verdeel de aftrekposten dan op zo'n manier dat je zo min mogelijk belasting betaalt. Heb je kinderen en werken jij en je partner allebei, dan heb je misschien recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Check ook of je toeslagen kunt krijgen. Dit hangt af van het inkomen dat je opgeeft bij je aangifte.

Uitstel aanvragen

Lukt het je niet om voor 1 mei aangifte te doen? Je kunt bij de Belastingdienst uitstel aanvragen. In principe krijg je dan uitstel tot 1 september, maar eventueel kun je ook langer uitstel krijgen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Belasting aangiftehulp
Aangiftehulp

Met de aangiftehulp helpen we je op weg met jouw belastingaangifte.

Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?

Bereken hoeveel belasting je betaalt over een schenking

Hoeveel schenkbelasting je betaalt hangt af van wie je de schenking krijgt en hoe hoog de schenking is.