U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Belastingaangifte doen
Thema Geldzaken door het jaar

Belastingaangifte doen

Ga er even goed voor zitten als je gaat beginnen aan je aangifte. Op deze pagina vind je links naar uitleg, tips en hulpmiddelen. Op welke kortingen of regelingen heb je recht en hoe zorg je ervoor dat je ze krijgt?

Wel of geen aangifte doen? 

De meeste mensen ontvangen in februari een brief van de Belastingdienst met daarin het verzoek om voor 1 mei de aangifte op te sturen. Krijg je geen brief, maar denk je dat je belasting moet betalen of geld terugkrijgt? Vraag dan zelf om een formulier. Soms hoef je geen aangifte te doen. Dat is het geval als je minder dan €53 moet bijbetalen of als je minder dan €17 terugkrijgt. Je kunt een proefberekening maken.

Via internet, de aangifte-app of toch op papier?

Je kunt via de website van de Belastingdienst aangifte doen. Je kan in veel gevallen ook aangifte doen via de aangifte-app. Veel mensen hoeven niets te veranderen aan de ingevulde gegevens. Als dit voor jou geldt, kun je je aangifte met de app versturen. Er zijn situaties dat je wel iets moet veranderen. Bijvoorbeeld als je zzp'er bent, een huis hebt gekocht, zorgkosten of studiekosten wilt aftrekken. Dan kun je de app niet gebruiken. Aangifte doen kan ook nog met een papieren formulier. Voor een formulier moet je bellen met de Belastingtelefoon. Het nummer is 0800 - 0543. 

Gebruik een checklist

De Consumentenbond heeft een algemene checklist voor je belastingaangifte. Er zijn speciale checklists voor (bijna) gepensioneerden, jongeren en woningbezitters, maar ook voor als je in het jaar waarover je aangifte doet bent gescheiden of je aangifte moet doen voor iemand die is overleden.

Laat geen heffingskortingen, aftrekposten of toeslagen liggen

Er zijn veel regelingen die je geld kunnen opleveren. Heb je een hypotheekschuld omdat je een eigen woning hebt? Dan heb je bijvoorbeeld recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je een fiscaal partnerschap? Dan kun je aftrekposten tussen jou en je partner verdelen en zo minder belasting betalen. Hebben jullie kinderen en werken jullie allebei? Dan heb je misschien recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Check ook of je toeslagen kunt krijgen. Dit hangt af van het inkomen dat je opgeeft bij je aangifte.

Uitstel aanvragen

Lukt het je niet om voor 1 mei aangifte te doen? Je kunt bij de Belastingdienst uitstel aanvragen. In principe krijg je dan uitstel tot 1 september maar eventueel kun je ook langer uitstel krijgen.

Hulp bij de aangifte

Kom je er niet uit met je aangifte. Kijk dan waar je hulp kunt krijgen bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. 

U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Belastingaangifte doen