U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>10 tips om te besparen tijdens de feestdagen
Thema Geldzaken door het jaar

10 tips om te besparen tijdens de feestdagen

Doorgaans is december een dure maand met extra uitgaven aan cadeaus, uitjes, vakantie, kleding, vuurwerk, etentjes en feestjes. Maar door de hoge prijzen van energie en boodschappen hebben veel mensen minder te besteden. Daarom krijg je van ons 10 tips die meteen geld opleveren. En waarmee je ook volgend jaar kunt besparen. 

1. Maak lijstjes voor boodschappen en cadeaus

In december worden de winkels extra gezellig ingericht om je te verleiden. Ook webwinkels doen hun best om via advertenties en acties je aandacht te vangen. Maak van tevoren lijstjes voor cadeaus die je wilt geven en de boodschappen die je nodig hebt. Het helpt je ook om van tevoren een budget vast te stellen en te kijken of er goedkopere mogelijkheden zijn. Zoals een diner waarbij iedereen een gerecht meebrengt, een zelfgemaakt cadeau of een uniek tweedehands geschenk. Wil je even lekker weg? Denk ook eens aan woningruil of bied je huis aan via Airbnb. 

2. Let op de uitverkoop

Veel winkels houden uiterverkoop na de feestdagen (januari). Heel handig als je toch al van plan was om die spullen te kopen. Maar een uitverkoop is er ook altijd op gericht om je meer te laten kopen dan je eigenlijk van plan bent. Bedenk daarom voordat je gaat winkelen wat je nodig hebt en maak een lijstje.

Heb je moeite om kledingwinkels voorbij te lopen? Vraag je dan af: heb ik echt kleding nodig? Is het kledingstuk echt mooier dan wat ik al heb? Hoe lang moet ik voor dit kledinstuk werken of sparen? Kijk ook eens bij tweedehands winkels. Daar is vaak veel leuks te koop voor een goede prijs.

3. Kijk naar je zorgverzekering

Tot 1 januari heb je de tijd om je zorgverzekering op te zeggen. Daarna moet je voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Door over te stappen kun je behoorlijk besparen, maar kijk ook naar de dekking, en niet alleen naar de hoogte van de premie.

Denk ook na over je aanvullende verzekeringen en wat voor soort verzekering je hebt. Er zijn vijf soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis, de budgetpolis, de combinatiepolis en de gemeentepolis.

Het type verzekering bepaalt of je zelf je zorgverlener mag kiezen en hoeveel je zelf bijbetaalt.

4. Neem al je verzekeringen onder de loep

Als je toch bezig bent met je zorgverzekering, kun je meteen al je verzekeringen op een rij zetten. Hiermee kun je veel geld besparen. Kijk naar de hoogte van de premie, maar ook of de dekking en het eigen risico nog bij je situatie passen. Heb je je verzekeringen nog nodig, of zijn er ook risico’s die je zelf kunt dragen?

5. Bespaar op je energierekening

De energieprijzen zijn nu erg hoog. Het loont dus om te kijken op welke manieren je energie kunt besparen. En misschien kom je in aanmerking voor de energietoeslag van €1300 over 2023? De drempel kan per gemeente verschillen; in de meeste gemeenten kun je deze toeslag aanvragen als jouw netto inkomen per maand lager is dan €1.310,05 (alleenstaande) of €1.871,50 (samenwonend), inclusief vakantiegeld.

6. Check je abonnementen

Zet op een rij hoeveel je uitgeeft aan verschillende soorten abonnementen, lidmaatschappen en loterijen. Zeg deze op als je deze niet of nauwelijks meer gebruikt. Op Opzeggen.nl staan een aantal voorbeeldbrieven.

Kijk ook goed naar je abonnement voor televisie, internet en telefoon. Vaak is het voordeliger om alles in één pakket te stoppen. Bel daarom je provider op om te kijken of er goedkopere mogelijkheden zijn.

Er zijn ook veel vergelijkingswebsites. Het is slim om verschillende vergelijkingssites te gebruiken en daarna te kijken of je een beter abonnement kunt afsluiten.

7. Spaar voor een doel

Met de tips hierboven kun je besparen op je uitgaven. Een klein bedrag, zoals 5 euro per dag, levert je in een jaar al ruim 1800 euro op! Het geld dat je overhoudt, kun je sparen. Misschien heb je een doel of een droom waarvoor je wilt sparen zoals voor een vakantie, de studie van je kinderen, een ander huis of een verbouwing?

Maak een automatische overboeking naar je spaarrekening aan zodat je het geld niet aan andere dingen uitgeeft (als je het gespaarde geld echt nodig hebt, kun je er nog wel bij).

8. Los je hypotheek af

Je kunt ook een deel van je spaargeld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Dat scheelt meteen in je maandelijkse woonlasten. Bekijk wel of het voor jou gunstig is om af te lossen en overleg bij twijfel met jouw hypotheekverstrekker of adviseur. Zorg ook dat je voldoende spaargeld overhoudt voor onverwachte uitgaven en tegenvallers.

9. Investeer in de duurzaamheid van je woning

Daarmee kun je besparen op je energierekening. Het levert, zeker op dit moment, meer op dan het geld op een spaarrekening zetten. Soms kun je hiervoor subsidie of een goedkope lening van de overheid krijgen.

10. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Is er iets veranderd in jouw situatie? En maak je wel gebruik van alle mogelijkheden die er zijn, zoals toeslagen, landelijke en gemeentelijke regelingen, regelingen voor ouders en kortingspassen? 

Het einde van het jaar is ook een mooi moment om te kijken hoe je volgend jaar geld kunt besparen. Een huishoudboekje is een handige hulp om je uitgaven bij te houden en te zien waar je geld blijft. Dat kan op papier, met je mobiel bankieren app of met een digitaal huishoudboekje.

Geef je meer uit dan er binnenkomt? Kijk dan of je meer uren kan werken (via de werkurenberekenaar.nl kun je zien wat het oplevert, rekening houdend met toeslagen etc).

Of praat eens met een vrijwilliger over wat je kunt doen om beter rond te komen. Dat is gratis, tijdelijk en je houdt zelf de regie over je uitgaven. Vrijwilligers kunnen ook helpen bij het ordenen van je administratie en helpen met moeilijke brieven. Op Geldfit.nl en via 0800-8115 kun je een vrijwilliger in jouw woonplaats vinden, of andere gratis hulp bij geldzorgen.

Wil je snel checken hoe financieel fit je bent? Doe dan de financiële gezondheidscheck. Of wil je beter worden met geld? Ga dan aan de slag met de gratis e-learning van het Nibud.

U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>10 tips om te besparen tijdens de feestdagen