U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>10 tips om te besparen tijdens de feestdagen
Thema Geldzaken door het jaar

Tien tips om te besparen tijdens de feestdagen

Doorgaans is december een dure maand. We geven extra geld uit aan cadeaus, vakantie, kleding, vuurwerk, etentjes en feestjes. Maar door de coronamaatregelen zullen de feestdagen er dit jaar anders uit zien. Grote kans zelfs dat je hierdoor minder uitgeeft dan je gewend bent in december. Een goed moment om gelijk te kijken hoe je de donkere dagen rond kerst en oud en nieuw kunt gebruiken om volgend jaar structureel te (be)sparen. Tien praktische tips die meteen geld opleveren.

1. Maak lijstjes voor boodschappen en cadeaus

In december worden de winkels extra gezellig ingericht om je te verleiden. Ook webwinkels doen hun best om via advertenties en acties je aandacht te vangen. Maak van tevoren lijstjes voor cadeaus die je wilt geven en de boodschappen die je nodig hebt. Het helpt je ook om van tevoren een budget vast te stellen.

2. Kijk naar je zorgverzekering

Tot 1 januari heb je de tijd om je zorgverzekering op te zeggen. Daarna moet je voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Door over te stappen kun je behoorlijk besparen, maar kijk niet alleen naar de hoogte van de premie. Denk ook na over je aanvullende verzekeringen en wat voor soort verzekering je hebt. Er zijn vier soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis, de budgetpolis en de combinatiepolis. Het type verzekering bepaalt of je zelf je zorgverlener mag kiezen.


3. Neem al je verzekeringen onder de loep

Als je toch bezig bent met je zorgverzekering, kun je meteen al je verzekeringen op een rij zetten. Hiermee kun je veel geld besparen. Kijk naar de hoogte van de premie, maar ook of de dekking en het eigen risico nog bij je situatie passen. Heb je je verzekeringen nog nodig, of zijn er ook risico’s die je zelf kunt dragen?


4. Bespaar op je energierekening

Door te wisselen van energieleverancier kun je honderden euro’s per jaar besparen. Dit kan heel gemakkelijk met een energievergelijker zoals van de Consumentenbond, Gaslicht.com of Pricewise. Je ziet meteen waar je het voordeligst uit bent en kunt met een paar drukken op de knop overstappen. Deze partijen verdienen eraan als je via hen overstapt, maar bieden wel onafhankelijke vergelijkingen. Kijk ook goed naar het moment dat je overstapt.


5. Check je abonnementen

Zet op een rij hoeveel je uitgeeft aan verschillende soorten abonnementen en lidmaatschappen. Zeg lidmaatschappen op als je ze niet meer gebruikt. Kijk ook goed naar je abonnement voor televisie, internet en telefoon. Vaak is het voordeliger om alles in één pakket te stoppen. Er zijn heel veel vergelijkingswebsites. Het is slim om verschillende vergelijkingssites te gebruiken en daarna te kijken of je een beter abonnement kunt afsluiten.

6. Spaar voor een doel

Met de tips hierboven kun je veel besparen op je uitgaven. Het geld dat je overhoudt, kun je sparen. Bepaal eerst waarvoor je wilt sparen, zoals voor een vakantie, de studie van je kinderen of een verbouwing. Maak een automatische overboeking naar je spaarrekening aan, zodat je het geld niet aan andere dingen uit kunt geven. Als het echt nodig is, kun je er dan nog wel bij.


7. Los je hypotheek af

Je spaargeld kun je gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Dat scheelt meteen in je maandelijkse woonlasten. Bekijk wel of het voor jou gunstig is om af te lossen en overleg bij twijfel met jouw hypotheekverstrekker of adviseur.


8. Investeer in de duurzaamheid van je woning

Daarmee kun je besparen op je energierekening. Het levert – zeker op dit moment - meer op dan het geld op een spaarrekening zetten. Soms kun je hiervoor subsidie of een goedkope lening van de overheid krijgen.


9. Breng je uitgaven in kaart

Het einde van het jaar is ook een mooi moment om te kijken hoe je volgend jaar geld kunt besparen. Een huishoudboekje is een handige hulp om je uitgaven bij te houden.


10. Let op de uitverkoop

Na de feestdagen, in januari, houden veel winkels uitverkoop. Dat kan interessant zijn, als je toch al van plan was om spullen te kopen. Maar een uitverkoop is er ook altijd op gericht om je meer te laten kopen dan je eigenlijk van plan was. Dus als je op pad gaat, bedenk dan van tevoren wat je nodig hebt en maak een lijstje. Daarmee zijn we eigenlijk terug bij de eerste tip.

Nog meer bespaartips vind je bij de Consumentenbond en Nibud.

U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>10 tips om te besparen tijdens de feestdagen