U bent hier:Home>Later goed geregeld>pensioentool-bijna-met-pensioen>5 keuzes als je bijna met pensioen gaat
Thema

5 keuzes als je bijna met pensioen gaat

Voor je met pensioen gaat, moet je een aantal keuzes maken. Die keuzes hebben gevolgen voor de hoogte van je toekomstige inkomen. Vijf keuzes en de gevolgen op een rij.

1. Vervroegen of uitstellen van je werknemerspensioen

De ingangsdatum van je AOW ligt vast. Je kunt wel zelf kiezen wanneer je je werknemerspensioen wilt laten ingaan. Je kunt de ingangsdatum vervroegen of uitstellen. Voor vervroegen en uitstellen gelden een aantal regels. Bekijk de voorwaarden en bedenk wat het beste bij je past.

2. Wanneer laat je je lijfrentes ingaan?

Heb je een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening? Dan moet je ook bepalen wanneer je deze uitkering laat ingaan. 

3. Ruil je ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen of andersom

Je kunt op je pensioendatum een deel van je ouderdomspensioen inruilen voor nabestaandenpensioen of andersom. Als je kiest voor minder ouderdomspensioen, krijgt je partner na jouw overlijden een hoger nabestaandenpensioen. Als je geen partner hebt, kun je het nabestaandenpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor jezelf. Deze keuzemogelijkheden hangen ook af van het soort pensioenregeling dat je hebt (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

4. Kies je voor een vaste uitkering, een hoog-laag of laag-hoog pensioen?

Je kunt kiezen voor een hoog-laag pensioen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je nog een paar jaar moet aflossen op je hypotheek. In de periode dat je de schuld aflost, is de pensioenuitkering hoger. Heb je je huis eenmaal afgelost, gaat je pensioen omlaag. De hoog-laag periode duurt minimaal 5 jaar en maximaal 10 jaar. Je mag je pensioen beperkt verhogen. Het lage pensioen is 75% van je hoge pensioen. Een laag-hoog pensioen mag ook. Daarvoor gelden dezelfde wettelijke regels. Maar vanwege de beperkte vraag naar deze variant zijn er weinig aanbieders die dit aanbieden.

5. Als je een beschikbare premieregeling hebt

Bij de meeste pensioenregelingen krijg je vanaf je pensioendatum een uitkering van je pensioenuitvoerder. Dit kan anders zijn als je pensioen opbouwt volgens een beschikbare premieregeling. Vaak heb je dan een pensioenbedrag bij elkaar gespaard. Hiermee moet je kort voor je pensionering een pensioenuitkering kopen. Dit kun je ook doen bij een andere pensioenuitvoerder dan waar je het pensioen hebt opgebouwd. Je kutn er ook voor kiezen om je pensioengeld na je pensioendatum te (blijven) beleggen. Dan maak je kans op een hoger pensioen. Let wel op. Dan loop je wel risico met je pensioen. Het moet bij je passen. Vraag bij je pensioenuitvoerder of een financieel adviseur na wat je opties zijn.