U bent hier:Home>18 worden>Wat kost studeren?
Thema 18 worden

Wat kost studeren?

Studeren kost veel geld, maar is een investering in je toekomst. Hier vind je informatie over de opleidingskosten, andere kosten en hoe je je inkomsten en uitgaven in de gaten kunt houden.

Collegegeld

De overheid betaalt een groot deel van je opleiding. Daarnaast betaal je zelf collegegeld. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten om studenten voor het collegejaar 2021-2022 50% korting te geven op hun collegegeld. Dit komt bovenop de bestaande kortingsregeling voor eerstejaars en Pabo-studenten. In het eerste jaar dat je naar de hbo of universiteit gaat, betaal je €542 collegegeld. Voor alle overige voltijdstudenten is het collegegeld €1.084. Pabo-studenten krijgen ook in het tweede jaar 50% korting op het collegegeld. Volg je een MBO-opleiding dan betaal je €608 per jaar.

Andere studiekosten

Naast de opleidingskosten, moet je ook vaak studiemiddelen aanschaffen. Denk aan boeken, een laptop of een tablet. Als je ook op kamers gaat, verandert er veel aan je uitgaven. Je gaat huur betalen, maar je moet natuurlijk ook zelf boodschappen gaan doen. Daarnaast moet je goed kijken naar je verzekeringen.

Maak gebruik van studentenkorting

Als student kun je vaak gebruik maken van kortingen. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld speciale studentenverzekeringen, fitnesscentra hebben speciale studentenabonnementen. Bij musea en theaters krijg je ook vaak flinke korting met je collegekaart.

Overzicht financiële zelfredzaamheid studenten

Op de website van het Nibud vind je een actueel inzicht over de financiële situatie van hbo- en wo-studenten. Op deze wijze krijg je inzicht in de financiële zelfredzaamheid van hbo- en wo-studenten.