U bent hier:Home>18 worden>Wat kost studeren?
Thema 18 worden

Wat kost studeren?

Studeren kost veel geld, maar is een investering in je toekomst. Hier vind je informatie over de opleidingskosten, andere kosten en hoe je je inkomsten en uitgaven in de gaten kunt houden.

Collegegeld en lesgeld

Als je gaat studeren aan het hbo of de universiteit, betaal je collegegeld. In het studiejaar 2022 - 2023 is dat € 2209. In het eerste jaar dat je naar het hbo of de universiteit gaat, betaal je de helft. Pabo-studenten krijgen ook in het tweede jaar de helft korting op het collegegeld. 

Ga je naar het mbo, dan betaal je lesgeld. Daar lees je hier meer over op de website van DUO.

Andere studiekosten

Naast de opleidingskosten, moet je ook vaak studiemiddelen aanschaffen. Denk aan boeken, een laptop of een tablet. Als je ook op kamers gaat, verandert er veel aan je uitgaven. Je gaat huur betalen, maar je moet natuurlijk ook zelf boodschappen gaan doen. Daarnaast moet je goed kijken naar je verzekeringen.

Maak gebruik van studentenkorting

Als student kun je vaak gebruik maken van kortingen. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld speciale studentenverzekeringen, fitnesscentra hebben speciale studentenabonnementen. Bij musea en theaters krijg je ook vaak flinke korting met je collegekaart.

Beter rondkomen tijdens je studie

Veel studenten hebben een bijbaan om beter rond te kunnen komen. Dan heb je waarschijnlijk ook recht op belastingteruggave. Maar als je het op het mbo zit of onder het oude leenstelsel valt, zijn er grenzen aan wat je mag bijverdienen, anders vervalt je recht op studiefinanciering bij DUO.

Ook zijn er wellicht toeslagen (zoals zorgtoeslag en misschien huurtoeslag) en andere extra’s waarvoor je in aanmerking komt. Kijk voor meer geldtips voor studenten op onderstaande websites.

U bent hier:Home>18 worden>Wat kost studeren?