U bent hier:Home>18 worden>Hoe werkt studiefinanciering?
Thema 18 worden

Hoe werkt studiefinanciering?

Als je een MBO, HBO of universitaire opleiding volgt, kun je lenen bij DUO en krijg je een studenten OV-chipkaart. Soms heb je recht op een aanvullende beurs. Hier lees je hoe je je studie kunt financieren.


Maximaal €1.011,50 per maand lenen

Je kunt in het studiejaar 2021-2022 maximaal €1.011,50 per maand lenen. Dit bedrag bestaat uit drie delen: de 'gewone' lening, de lening voor de aanvullende beurs en het collegegeldkrediet. Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Houd er wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je geld hebt geleend rente gaat betalen.


Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen van je ouders

Het idee is dat je ouders een bijdrage leveren aan jouw studiekosten. Is hun inkomen niet zo hoog? Dan kun je een aanvullende beurs aanvragen. Je hoeft de aanvullende beurs niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt.   


Terugbetalen van je studieschuld

Regels voor het terugbetalen van je studieschuld:

  • Twee jaar na de afronding van je studie begin je met aflossen.
  • Je studieschuld betaal je in maximaal 35 jaar terug. Natuurlijk kun je de lening ook sneller terugbetalen.
  • Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van hoeveel je hebt geleend en hoeveel je verdient. Je betaalt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon.
  • Je mag het aflossen maximaal vijf keer voor één jaar stopzetten. Dat kan als je geen geld hebt om af te lossen.
  • Had je een aanvullende beurs? Dan hoef je die niet terug te betalen als je je diploma binnen 10 jaar haalt.  

Basisbeurs

Als je voor september 2015 al studeerde, val je waarschijnlijk nog in het oude stelsel met de basisbeurs. Lees hier meer over de basisbeurs (link naar de website van DUO).


Studieschuld en hypotheekaanvraag

Als je andere schulden hebt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager. Dat is ook zo met een studieschuld. Studieschulden tellen wel minder zwaar mee dan andere leningen. Een studieschuld staat ook niet geregistreerd bij het BKR. Je moet de hypotheekverstrekker dus zelf laten weten dat je een studieschuld hebt.


'Gratis' reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studenten OV-Chipkaart. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag 'gratis' reizen met het openbaar vervoer, met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Reis je op een ander moment dan krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart. Je kunt de OV-Chipkaart aanvragen via de website van DUO.  

Let op! De Studenten OV-Chipkaart is een lening

Als je gebruik maakt van de OV-Chipkaart voor studenten, leen je elke maand € 98,72. Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan wordt het een gift en hoef je het bedrag niet terug te betalen. Voor MBO 1 en 2 is de OV-Chipkaart altijd gratis.


Lever je OV-kaart meteen in als je stopt met school of studie!

Vanaf 1 januari 2019 gelden nieuwe regels voor het stopzetten van je OV-kaart:

  • Stopzetten van je OV-kaart doe je nu uiterlijk de 10e dag van eerste maand waarop je je kaart niet meer mag gebruiken. Kijk hier wanneer je geen recht meer hebt op een OV-kaart.
  • Gebruik je de kaart toch terwijl dat niet meer mag? Dan krijg je in de eerste maand een boete van €75 per 2 weken. Na 1 maand is de boete €150 per 2 weken. Dat kan dus flink oplopen.
  • Tot 2019 was de boete €97 per halve maand, ook als je de kaart niet gebruikte.