U bent hier:Home>18 worden>Hoe werkt studiefinanciering?
Thema 18 worden

Hoe werkt studiefinanciering?

Als je een mbo, hbo of universitaire opleiding volgt kun je geld krijgen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Er zijn verschillende vormen van studiefinanciering zoals een basisbeurs (mbo) of collegekrediet (hbo en universiteit), aanvullende beurs, rentedragende lening en een studenten OV-chipkaart. 

Veranderingen studiefinanciering 2023

Vanaf september 2023 wordt de basisbeurs weer ingevoerd in het hoger onderwijs. En er verandert meer, ook voor studenten in het mbo. Kijk voor alle veranderingen en voorwaarden op duo.nl/stufi2023.

Waar heb ik recht op?

Welke studiefinanciering je kunt krijgen en met welke voorwaarden hangt af van je situatie en opleiding. Woon je thuis of ga je op kamers? En welke opleiding ga je volgen, mbo, hbo of universiteit? Je kan op website van DUO bekijken wat voor jou geldt en hoeveel je maximaal per maand kunt krijgen. Je bepaalt zelf welke producten je aanvraagt. 

Als je er niet uitkomt, kun je ook bellen met DUO (050 - 599 77 55), chatten of een afspraak maken bij een kantoor van DUO (link naar de website van DUO). 

Gedeelte lenen

Op dit moment bestaat de studiefinanciering vooral uit leningen, die soms kunnen worden omgezet in een gift. Het aanvragen van een lening doe je bij DUO. Houd er wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je geld hebt geleend rente gaat betalen. Kijk daarom eerst of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, dan hoef je minder te lenen. En bekijk wat de kosten zijn van de lening.

Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen van je ouders

Het idee is dat je ouders een bijdrage leveren aan jouw studiekosten. Is hun inkomen niet zo hoog? Dan kun je een aanvullende beurs aanvragen. Dat is soms een gift en soms een lening. Als je mbo 1 of 2 doet, of je haalt binnen 10 jaar een diploma op mbo 3 of 4 of hbo of universiteit, dan hoef je de aanvullende beurs niet terug te betalen.

Je hoeft niet te weten wat je ouders verdienen om een aanvullende beurs aan te vragen: DUO checkt bij de Belastingdienst welk inkomen jouw ouders hebben en of je in aanmerking komt.

Als je al begonnen bent met studeren en studiefinanciering krijgt, en pas later in het studiejaar de aanvullende beurs aanvraagt, kun je die met terugwerkende kracht krijgen vanaf het begin van het studiejaar.    

Terugbetalen van je studieschuld

Regels voor het terugbetalen van je studieschuld:

  • Twee jaar na de afronding van je studie begin je met aflossen. Je betaalt naast aflossing ook rente.
  • Je studieschuld betaal je in maximaal 35 jaar terug. Natuurlijk kun je de lening ook sneller terugbetalen.
  • Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van hoeveel je hebt geleend en hoeveel je verdient. Je betaalt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon. Let op: DUO kijkt naar je inkomen van 2 jaar geleden. Als je in de tussentijd veel minder bent gaan verdienen, dan kun je dit peiljaar laten verleggen.
  • Heb je te weinig geld voor het aflossen van je studieschuld? Neem dan snel contact op met DUO. Je mag het aflossen maximaal 60 maanden stopzetten. Je kunt DUO ook vragen om het maandbedrag tijdelijk te verlagen. En je kunt DUO om een betalingsregeling vragen; zo voorkom je dat je boetes en kosten voor incasso en deurwaarders moet betalen.
  • Had je een aanvullende beurs? Dan hoef je die niet terug te betalen als je je diploma binnen 10 jaar haalt.  

Studieschuld en hypotheekaanvraag

Als je andere schulden hebt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager. Dat is ook zo met een studieschuld. Studieschulden tellen wel minder zwaar mee dan andere leningen. Een studieschuld staat ook niet geregistreerd bij het BKR. Je moet de hypotheekverstrekker dus zelf laten weten dat je een studieschuld hebt.

'Gratis' reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studentenreisproduct oftewel Studenten OV-Chipkaart. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag 'gratis' reizen met het openbaar vervoer, met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Reis je op een ander moment dan krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart. 

Let op! De Studenten OV-Chipkaart is een lening.

Als je gebruik maakt van de OV-Chipkaart voor studenten, dan is dat een lening! Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan wordt het een gift en hoef je het bedrag niet terug te betalen. Voor mbo 1 en 2 is de OV-Chipkaart altijd gratis.

Lever je OV-kaart meteen in als je stopt met school of studie!

Als je klaar bent met je studie of ermee stopt, dan mag je er tot het einde van die maand mee reizen, maar daarna niet meer. Je bent ook verplicht om je OV-kaart stop te zetten.

U bent hier:Home>18 worden>Hoe werkt studiefinanciering?