Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
Thema 18 worden

18? Negen dingen die je moet doen of waarover je moet denken

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent voortaan zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.


1. Vraag een DigiD aan (als je die nog niet hebt)

Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering, maar ook voor de zorgverzekering (zie punt 2). Voor de DigiD heb je je burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.


2. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen.

De kans is groot dat je recht hebt op de zorgtoeslag. Dat is ook het geval als je bij je ouders verzekerd blijft. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag. Lukt het niet met het aanvragen van de zorgtoeslag? Zoek dan hulp bij een toeslagenservicepunt (link naar de website van de Belastingdienst). 


3. Check ook je andere verzekeringen

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen. 


4. Regel je bankzaken 

Vaak heb je al wel een jongerenrekening en een spaarrekening. Als je 18 wordt, zet de bank je jongerenrekening vaak meteen om in een 'gewone' betaalrekening. Kijk wel of je de betaalrekening hebt die bij je past. Gebruik de app van je bank. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt. Begin gelijk met geld opzij zetten. Met €2 per dag beleggen heb je over 10 jaar al een mooi bedrag.

informatie

Kleine bedragen worden groot

Begin met elke dag €2 opzij te zetten en beleg dit maandelijks in een beleggingsfonds. Als je beleggingen elk jaar gemiddeld 6% meer waard worden, heb je over 10 jaar €9.795. Over 20 jaar is dat €27.308. Hou je dagelijks €3 apart dan heb je over 10 jaar €14.603 en over 20 jaar €41.008. Beleggen brengt risico's met zich mee. Bekijk onze checklist beleggen.


5. Tegemoetkoming scholieren

Zolang je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.


6. Praat met je ouders over je geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen.

informatie

Geldplan Bijna 18 van het Nibud

Het Nibud heeft een handige checklist gemaakt voor jongeren die binnenkort 18 jaar worden. Hiermee krijg je gemakkelijk een overzicht van wat je al hebt gedaan en wat je nog moet regelen. Gebruik het Geldplan Bijna 18 (link naar de website van het Nibud). 


7. Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden, betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt, is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.


8. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18 jaar. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.


9. Je bent zelf verantwoordelijk voor je geldzaken

Als je jonger bent dan 18 jaar, zijn je ouders nog voor veel zaken verantwoordelijk. En soms moet de verkoper nagaan of je wel toestemming van je ouders hebt om iets te kopen. Nu ben je 18 en moet je zelf opletten. Je kunt je eigen abonnementen afsluiten, leningen afsluiten en iets kopen op afbetaling. Ga slim om met je geld. En kom je er niet uit? Vraag je ouders om raad. Vind je dat lastig, bespreek het dan met vrienden of zoek hulp.

informatie

Kijk voor tips ook op Moneyfit

MoneyFit (link naar de website Moneyfit.nl) is er voor jongeren van 16-26 jaar met vragen over geld. MoneyFit wil je helpen om financieel gezond te zijn, worden en blijven. Als je wilt, kan je contact opnemen met een jongerenmaatje bij jou in de buurt.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

18 - Op jezelf
18 - Op jezelf

Je bent officieel volwassen en krijgt daarmee meer verantwoordelijk-
heden. Welke  dingen moet je regelen als je 18 jaar wordt?

Net begonnen met werken
Net begonnen met werken?

Waaraan moet je denken als je een bijbaan hebt of fulltime gaat werken? Hier vind je informatie over geldzaken als je begint met werken.