U bent hier:Home>Verzekering>Woonhuis en inboedelverzekering
Thema Verzekering

Woonhuis- en inboedelverzekering 

Je kunt je spullen in huis verzekeren met een inboedelverzekering. Ben je woningeigenaar? Sluit dan ook een opstal- of woonhuisverzekering af. Vaak moet dat zelfs van de bank of verzekeraar als je een hypotheek hebt op je huis. Sluit de inboedelverzekering en woonhuisverzekering bij dezelfde verzekeraar af. Dat voorkomt gedoe bij schade.  

De woonhuisverzekering

Voor het afsluiten van een woonhuisverzekering moet je weten wat de herbouwwaarde van je huis is. Daarvoor kun je gebruik maken van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Als je die invult en opstuurt naar je verzekeraar, ben je vrijwel nooit onder- of oververzekerd. Heb je een appartement? Dan is je huis in de meeste gevallen al verzekerd door de Vereniging van Eigenaren.

De inboedelverzekering 

De inboedelverzekering is er voor de spullen in je huis. Zorg er wel voor dat je niet over- of onderverzekerd bent.

Wat is over- of onderverzekerd?

Als je oververzekerd bent, zijn je spullen voor een hoger bedrag verzekerd dan de werkelijke waarde. Je betaalt meer premie dan nodig is. De verzekeraar keert nooit meer uit dan de (geschatte) waarde van je bezittingen. Dat is zonde van de premie die je betaalt.
Bij onderverzekering verzeker je je eigendommen voor een te laag bedrag. Dan betaal je minder premie. Dat betekent ook dat je bij schade een lagere vergoeding ontvangt dan de werkelijke waarde van je bezittingen.

Extra uitgebreid of allrisk?

Je kunt bij de opstal- en inboedelverzekering kiezen uit twee soorten verzekeringen: de extra uitgebreide dekking en de allriskdekking. Bij de allriskdekking is ook schade verzekerd die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld de pot verf die je op je vloer laat vallen of de pan die op de inductiekookplaat valt, waardoor deze barst. De premie voor de allriskdekking is hoger dan voor de extra uitgebreide dekking. 

Extra verzekeringen bij je woonhuis- en inboedelverzekering 

Je kunt je woonhuis- en inboedelverzekering aanvullen met de volgende extra verzekeringen:

  • Een glasverzekering kun je afsluiten als je huis bijvoorbeeld glas-in-loodramen, veel of grote ruiten heeft.
  • Heb je kostbare schilderijen, sieraden of horloges? Denk dan aan een kostbaarhedenverzekering. 
  • Je kunt kiezen voor een buitenhuisverzekering voor dure spullen die je vaak mee naar buiten neemt, bijvoorbeeld je laptop.

Bekijk regelmatig je verzekeringen 

Check regelmatig of je spullen en je huis nog goed verzekerd zijn. Kijk bij een verandering in je persoonlijke situatie altijd of je verzekeringen nog passen bij je nieuwe situatie.

U bent hier:Home>Verzekering>Woonhuis en inboedelverzekering